hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2017 DGS sonuçları ne zaman açıklanacak: DGS puan hesaplama nasıl yapılır?

    2017 DGS sonuçları ne zaman açıklanacak: DGS puan hesaplama nasıl yapılır
    expand

    Sınav merkezi, sınavda çıkan 12 tane soruyu yayımladı, 2017 DGS'de sınav sonuçları ne zaman açıklanacak sorusu merak ediliyor. DGS'ye dair puan hesaplama sisteminde en önemli başlık "ön lisans başarı puanı". Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, sonuçların açıklanacağı tarihi belirlerken, sonuçların açıklanmasının hemen ardından tercihler başlıyor. Tercih yaparken eğitim uzmanları, tablo-1'in önemini vurguladı. İşte sınava dair merak edilenler...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    23 Temmuz'da sınava giren ön lisans mezunları ve ön lisans son sınıfta okuyanlar, sınav sonuçlarının açıklanmasını beklemeye devam ediyor. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, sınav sonuçlarının açıklanacak tarihi belirlerken, resmi web sitesinde sınav sorularını paylaştı. Sınav merkezi, sınavda çıkan soruların sadece %10'unu paylaştı, 120 sorudan 12 tanesini. Geçen sene de soruların yüzde 10'unu paylaşıldı. 

    2017 DGS soruları sınav merkezinin döküman sayfasında açıklandı, görmek için TIKLAYINIZ

    Puan hesaplamada en büyük faktör "ön lisans başarı puanı". Son sınıf öğrencileri başarı puanını bilmiyorsa sistem "ağırlıklı ÖBP" puanını baz alacaktır.

    DGS puan hesaplama nasıl yapılır, TIKLAYINIZ

    Sonuçların açıklanacağı tarih netleşti. Buna göre sonuçlar 29 Ağustos 2017 tarihinde açıklanacak.

    2017 DGS sonuçları ne zaman açıklanacak: DGS puan hesaplama nasıl yapılır

    Sonuçlar açıklandıktan sonra tercihler başlıyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sınav sonuçlarının hemen ardından ÖSYM, tercih kılavuzunu yayımlayacak. Eğitim uzmanları, kılavuzda “Tablo 1”in önemini açıkladı. Tablo-1'de ön lisans mezunlarını bekleyen, genel olarak lisans programlarının kodları gözüküyor: Üniversite adı, üniversitenin aldığı kontenjan sayısı, "puan türü", kaç yıllık olduğu ve "koşulları". Öğrenciler iki alanda sıkıntı yaşıyor: Puan türü ve koşulları.

    Her üniversite, öğrenci adayları için bölümlere göre farklı kriterler belirliyor. Bu koşullar ÖSYM’den bağımsız olarak üniversite yönetimince belirleniyor. Koşullar yerine getirilmiyorsa, ön lisans mezunu o üniversiteye giremiyor. Koşullar iyi şekilde okunmalı ve o öğrencinin koşulları yerine getirip getirmediği iyi tespit edilmeli. Bu noktada uzmanlar, mutlaka öğrencinin puan türünü dikkate alarak tercihte bulunması gerektiğini vurguluyor.

    Yerleştirme başvurularında dikkat edilmesi gereken hususlar

    - Ön lisans mezunları istediği üniversitenin puan türünü ve koşullarını titizlikle incelemeli ve dikkatli bir şekilde okumalı.
    - Öğrenci koşulları tam yerine getiremiyorsa, tercih hakkını o üniversite üzerinden kullanmamalı. Birçok öğrenci "belki girerim" düşüncesi içerisinde hareket ederek, tercih hakkını o üniversiteden kullanıyor ama kriterlere sahip değilse, başvurusu kabul edilmiyor.
    - Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanıyor. Bu yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun bir yoldur.
    - Adaylar dikey geçiş yapmak istedikleri yükseköğretim lisans programlarını istek sırasına göre ilgili alana yazmalılar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow