hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2017 Kurban bayramı ne zaman başlıyor? | Tatil ne zaman?

    2017 Kurban bayramı ne zaman başlıyor | Tatil ne zaman
    expand

    Kurban Bayramı ne zaman başlıyor, hangi gün kutlanacak, ayın kaçında? Diyanet İşleri Başkanlığı ne zaman ve ayın kaçında sorularının cevabını verirken, kaç gün sorusunun cevabını Bakanlar Kurulu vermektedir. Bakanlar Kurulu’ndan bu zamana dek herhangi bir açıklama geldi mi? En çok merak edilen soru ise “Tatil 10 gün olacak mı” sorusu oldu. İşte merak edilen tüm soruların cevabı…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Müslümanların iki kutsal bayramlarından olan Kurban Bayramı yaklaşılırken, bayrama az kala en çok aranılan sorular ve cevaplar… Hicri Takvim’e göre Zilhicce Ayı’nın 10’uncu gününe gelindiğinde Müslümanlar Kurban Bayramı’nı kutlamaya başlar. Kurban kelimesinin anlamı “yakınlaşmak” olup, İslam Dini’ne göre bayramda Müslümanlar Allah’a yakınlaşır.

    2017 Kurban Bayramı ne zaman, ayın kaçında?

    Diyanet İşleri Başkanlığı 2017 yılı için Dini Takvim oluşturdu. Türkiye’de tatil günlerini ayarlayanlar, bayramın ne zaman ve Eylül ayının kaçında başladığını merak ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hazırladığı takvime göre;

    31 Ağustos 2017 / Kurban Bayramı Arifesi
    1 Eylül 2017 /  Kurban Bayramı 1. gün
    2 Eylül 2017 / Kurban Bayramı 2. gün
    3 Eylül 2017 / Kurban Bayramı 3. gün
    4 Eylül 2017 / Kurban Bayramı 4. Gün

    Önemli bilgi: Ramazan Bayramı’nın birinci gününden önceki gün “Arife günü” değildir. Arife günü sadece Kurban Bayramı’ndan önceki güne denilir.

    Bayram tatili 10 gün olacak mı?

    31 Ağustos 2017 tarihinde Arife gününden ötürü yarım gün tatil ilan edilmektedir. 30 Ağustos 2017, 30 Ağustos 2017, Çarşamba günü Zafer Bayramı kutlanacaktır, o gün resmi tatil ilan edilecektir. 28-29 Ağustos tarihleri Pazartesi ve Salı gününe denk geldiğinden ötürü; Bakanlar Kurulu, Pazartesi ve Salı gününü resmi tatil ilan edebilir. Resmi tatil ilan edilirse; tatil 26 Ağustos 2017 tarihinde başlayıp, 4 Eylül 2017 tarihinde sona erecektir. Bakanlar Kurulu’ndan bayram tatiline dair resmi bir açıklama yapılmadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul’da yaşayanlar için İETT’den bayram müjdesi

    Bayramın birinci günü ila sonuncu gününe kadar İstanbul’da hızlı feribot haricindeki deniz ve kara ulaşımlarında yüzde 50 indirimli olacak.

    Merak edilen sorular ve cevaplar

    Taksitle kurban alınır mı?

    Diyanet İşleri Başkanlığı, fetva kuruluna göre; Müslüman taksitle bir hayvan satın alabilir ve kurban kesilebilir.

    Hayvan kesimi ne zaman başlıyor, ne zaman sona eriyor?

    Bayram namazının bitmesiyle başlar, bayramın 3’üncü günü akşamına kadar devam eder. Hanefi mezhebine göre; bayramın üçüncü gününe kadar, Şafi mezhebine göre, bayramın son gününe kadar kesilebilir.

    Müslüman, kurban keserken hangi konularda dikkatli davranmalıdır?

    Dikkat edilecek en önemli husus, hayvanın acı çekmemesi üzerine olmasıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı bu soruya maddeler üzerinden devap vermektedir:

    1) Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2) Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir.

    3) Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.

    4) Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.

    5) Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.

    Kurban kestikten sonra namaz kılınır mı?

    Diyanet’e göre “kurban namazı” gibi bir ibadet bulunmamaktadır. Nafile namazı kılınabilir.

    Merak edilen tüm soruların cevapları diyanet'in fetva sayfasında yer almaktadır. Görmek için TIKLAYINIZ

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow