hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ülke geneli 2017 referandum seçim sonuçları: Hangi illerde hangi sonuçlar alındı?

    Ülke geneli 2017 referandum seçim sonuçları: Hangi illerde hangi sonuçlar alındı
    expand

    2017 referandum sonuçları ülke genelinde yapılan halk oylamasının ardından açıklanırken illerde alınan sonuçlar merak konusu oldu. İstanbul, Ankara ve İzmir'de "Hayır" oyunun fazla olması dikkat çekti.Türkiye seçim sonuçları için YSK'dan yapılacak açıklamaları beklerken anlık sonuçlar CNN Türk'ün "2017 Referandum" sayfasında yer aldı. Peki ülke genelinde yapılan referandumda hangi illerde "Evet" hangi illerde "Hayır" çıktı?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2017 referandum sonuçları Türkiye genelinde oy sayımının tamamlanmasının ardından ajanslar tarafından paylaşılmaya başlandı.  Evet ve Hayır oranlarının belli olacağı referandum açıklaması öncesi sonuçların birbirine oldukça yakın olması dikkat çekti. Peki, ülke geneli referandum sonuçları neler oldu ve hangi illerde hangi seçenek ön plana çıktı?

    2017 referandumunda Türkiye'de 81 ile bağlı 50 bin 274 muhtarlıkta 167 bin 140 sandık kuruldu. Referandumda yurt dışı seçmenler dahil 58 milyon 366 bin 647 kişi olarak belirlendi. Bu seçmenlerin sandıkta verecekleri karara göre Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kabul edilecek yahut reddedilecek. 

    TÜRKİYE GENELİ 2017 REFERANDUM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

    Referandum öncesinde siyasi partiler verecekleri oyların rengine göre seçim çalışmalarını yürüttüler. TBMM'de yer alan partilerden Adalet ve Kalkınma Partisi (AK PARTİ) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) referandumda 'Evet' vereceklerini açıklarken, muhalefet partileri Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise referandumda 'Hayır' oyu kullanacaklarını açıkladılar. Öte yandan 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde yüzde 10 olan seçim barajını geçemeyerek Meclis'in dışında kalan partiler de referandum öncesinde oylarının ne olacağını paylaştılar. 16 Nisan'da alınan kesin sonuçlar için YSK'dan önümüzdeki günlerde kesin sonuç açıklamasının gelmesi bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye 7. kez referanduma gidiyor

    Türkiye Cumhuriyeti'nde vatandaşlar 7. kez referandum için sandık başına gidiyor. İlk referandum 1961 yılında yapıldı. Ardından 1982, 1987, 1988, 2007 ve 2010 yıllarında referandumlar yapıldı. Türkiye'de yapılan referandumlardan 'Hayır' oyunun yüksek çıktığı tek referandum 1988 yılında yapılan referandum oldu. Bu referandumda 1982 Anayasası'nın 127. maddesindeki yerel seçimlerin 1 yıl erkene alınıp alınmaması konusu oylamaya sunuldu.


    Türkiye sandık başında

    İngiltere:

    The Guardian: İngiltere'nin köklü gazetelerinden The Guardian, ilk sonuçların ardından, 'Erdoğan gücünü artırdı' başlığı atarken, anayasadaki değişikliğin 1923'ten bu yana meydana gelen en köklü değişiklik olduğuna dikkat çekildi.

    BBC: 'Erdoğan'ın evet cephesi önde' başlığı atıldı.

    Independent: Gazete, 'Erdoğan "üstün güce" sahip oldu' başlığını attı

    ABD:

    CNN International: Köklü yayın kuruluşu CNN, "Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a geniş kapsamlı yetki vermek için sandık başında' manşetini attı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Almanya:

    Bild: Alman Bild gazetesi, 'Sonucu belli olmayan oyun' başlığını atarken, 'Türkiye'de yüzde 54 evet’ dedi' ifadelerinde bulundu. Gazetenin internet sitesi referandum sonuçlarını canlı olarak aktardı.

    Fransa:

    Fransa’da saat 17.45 itibariyle gazetelerin internet sitelerinde ve haber kanallarında yayınlanan haberlerde “evet” oyunun önde olduğu belirtiliyor.
    Fransız haber kanallarında gün boyu aralıklarla ve canlı olarak İstanbul ve Ankara’daki seçim merkezlerinden yayın yapan muhabirler, Türkiye için “Demokrasinin geleceğini” belirleyecek olan referandumda “evet” ile “hayır” arasında kıran kırana bir yarış olmasının beklendiğini ifade ediyordu.

    Le Figaro: Fransız gazete internet sitesinde yayınladığı haberde Türkiye’de sandıkların yüzde 90’ının açıldığını, son belirlemelere göre 55 milyon Türk seçmenin yüzde 52.7 oranında Cumhurbaşkanı’nın yetkilerinin artırılması yönünde bir karar verdiğini yazdı.

    İskandinavya:

    İskandinav ülkeleri İsveç, Danimarka, Norveç, Finlandiya basınından pek çok haber sitesi, Türkiyedeki anayasa değişikliği referandumu sonuçlarını canlı olarak yayınlıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Madde madde anayasa değişiklikleri

    ALMANYA’DAN REFERANDUM SONUÇLARI AÇIKLAMASI

    Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel sonucun bekledikleri gibi 'başa baş' olduğunu söylerken, "Sonuç ne olursa olsun sakinliğimizi korumalıyız. Ülkemizde de sürdürülen referandum çalışmalarının da sona ermesinden ötürü mutluyuz" ifadelerini kullandı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow