hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2019 asgari ücret zam oranı ne kadar olacak?

    2019 asgari ücret zam oranı ne kadar olacak
    expand

    Asgari ücret zam oranını belirlemek üzere geçtiğimiz günlerde toplanan komisyon ilk teklifleri dinlemişti. Sendikalardan ve hükümetten gelen tekliflerin değerlendirmeye alınacağı önümüzdeki günlerde net rakam belirlenecek. Peki, 2019 yılında asgari ücret ne kadar olacak?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2019 asgari ücret miktarı için geri sayım devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde 2019 zam oranı için ilk kez toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda bu kez asgari ücretli bir işçi de yer almıştı. Aldığı ücretle nasıl geçindiğini anlatan işçinin açıklamaları komisyon üyeleri tarafından dikkate alınmıştı.

    2018 Aralık ayı boyunca yeni toplantılar gerçekleştirecek olan komisyon mevcut durumu göz önüne alarak zam oranı hakkında tekliflerini sunacak. İşçi sendikalarının ve hükümetin ortaklaşa aldıkları kararın ardından 2019 yılında bir işçinin alacağı en düşük maaş ve işverene maliyeti belirlenmiş olacak. Asgari ücret zam oranının ise en geç aralık ayının sonunda açıklanması bekleniyor.

    İLK TOPLANTI ÖNCEKİ HAFTALARDA GERÇEKLEŞTİ

    Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'un açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edildi. Bakanlığın Reşat Moralı Salonu'ndaki toplantıda, Yalova Üniversitesinde güvenlik görevlisi olarak çalışan Güvenlik-İş Sendikası üyesi kadın işçi de söz aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BAKAN ASGARİ ÜCRET İLE İLGİLİ NELER SÖYLEDİ?

    Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk'un konuşmasında dikkat çeken noktalar şunlardı;

    "Çalışma hayatının temel unsurlarından biri olan asgari ücretin tespiti konusunda tüm taraflar tekliflerini, görüş ve önerilerini açıkça sunma imkanı bulacak. Bugün masanın etrafından olan herkes aynı gemide yol aldığımızın bilincinde. İşçi olmadan iş verenin, iş veren olmadan işçinin var olması mümkün değil. Bu anlayışla sürdürülen üçlü diyalog mekanizması her zaman etkin bir şekilde işlemiştir ve işlemeye de devam edecek."

    "Asgari ücret çalışma hayatının ücret politikalarının da en alt sınırını ortaya koymakta. Bu yönüyle tüm çabamız, hepimizin ortak hedefi tüm sosyal tarafların görüşlerini ve taleplerini göz önünde bulundurarak işçi ve iş verenlerimizle birlikte sürdürülebilir kalkınmayı tesis edecek şekilde bu alt sınırı daha ideal bir noktaya getirebilmek."

    Elbette işçi ve iş verenler belirlenecek asgari ücretin üzerinde bir ücreti belirleme imkanına da sahip. Bu konuda uygulama geliştiren firmalarımız da var. En büyük temennimiz bu tür uygulamaların daha yaygın hale gelmesi yönünde."

    "Asgari ücretin çalışma barışına olumlu katkıda bulunacak, ülkemizin koşullarına, işçilerimizin ve iş verenlerimizin taleplerine uygun bir seviyede tespit edilmesini temenni ediyorum." ifadesini kullanan Selçuk, sözlerini "Komisyon boyunca çalışanlarımızın, işverenlerimizin, tüm sosyal taraflarımızın ve devletimizin hassasiyetlerinin gözetileceğine canı gönülde inanıyorum. Bu çalışmalar sonunda bir araya geleceğimiz son toplantımızda tüm kesimlerin uzlaştığı ve memnun olduğu bir rakamı açıklayacağımızı da umuyorum."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow