hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2019 bedelli askerlik ücreti ne kadar, yeni askerlik sistemi nasıl olacak?

    2019 bedelli askerlik ücreti ne kadar, yeni askerlik sistemi nasıl olacak
    expand

    Yeni askerlik sistemi ile Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde görev altına girecek askerlerin görev süreleri, alacakları ücretler ve yaş erteleme durumlarında bir takım değişiklikler yapıldı. En başından bu yana sürecin devamlı hale getirilebilmesi ve sürekliliğinin sağlanması için çalışmalar yürüten MSB bedelli askerlik ile ilgili de önemli adımlar attı. İşte 2019 bedelli askerlik ücreti ve yeni askerlik sistemi ile ilgili bilinmesi gereken her şey…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bedelli askerlik ücreti ve yeni askerlik sistemi çalışmalarını tamamlayan MSB süreç esnasında farklı kurumlardan destek aldı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin personel ihtiyacının göz önünde bulundurulacağı yeni sistemde ön lisans mezunlarına da önemli bir hak verildi.

    MSB bünyesinde görev alan askerlerin görev esnasında ve sonrasında herhangi bir mağduriyet yaşamaması için önemli adımların atıldığı yeni sistemde asker aileleri de unutulmadı.

    İşte bedelli askerlik, dövizli askerlik ve diğer konularla ilgili yapılan açıklamaların tamamı…

    ERTELEME YAŞ SINIRI DEĞİŞTİ

    MSB’den yapılan açıklamada yer alan bilgilere göre erteleme süreleri, lise eğitimi için 29’dan 22 yaşa (meslek liseleri için pozitif ayrımcılık güdülerek 25 yaşa), MYO ve lisans eğitimi için 29’dan 28 yaşa, lisansüstü eğitim için 35’ten 32 yaşa, doktora ve tıp eğitimi için 35 yaşın muhafazası, sporcular için ise 38’den 35 yaşa indirildi.

    DÖVİZLİ ASKERLİK NASIL BELİRLENECEK?

    Dövizli askerlik ile bedelli askerlik arasında bir ücret farkı olmayacak. Bedelli askerlik için belirlenen ücretin Avro karşılığı dövizli askerlik yapmak isteyen kişilerden talep edilecek. İlk etaptaki 31 bin 343 TL’lik tutarın güncel kurla Avro karşılığını ödeyenler dövizli askerlik yapabilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ASKERLİK DÖNEMİ ESNASINDA MAAŞ  VE HARÇLIK ALINACAK

    Yeni askerlik sistemi içerisinde yükümlülüklerini yerine getiren askerler görev süresince harçlık ve maaş alabilecek. Aynı zamanda TSK mensupları tüm toplu ulaşım araçlarını ücretsiz kullanabilecek. Askerlik görevi boyunca ailesi muhtaç durumda olan kişilerin ailelerine asgari ücret tutarı kadar yardım yapılacak.

    ASKERLİK SONRASINDA YARDIM SÜRECEK

    Askerlik görevini hizmet borçlanması olarak gösterebilecek olan kişilerin aynı zamanda hizmet süresi kadar sağlık sigortaları ödenecek. İş kurana desteğin verileceği askerlik hizmeti sonrasında eğitim kredilerinin ödemelerine de fayda sağlanacak.

    BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NEYE GÖRE BELİRLENECEK?

    Bedelli askerlik ücreti belirlenirken 40 bin gösterge, memur maaşı ve katsayının 6 ile çarpımı göz önünde bulundurulacak. Buna göre 6 ayda bir olmak üzere fiyat artış gösterebilecek.

    KİM NE KADAR ASKERLİK YAPACAK?

    Yeni askerlik sisteminin en çok kafa karıştıran noktalarından biri ise askerlik hizmet süresi olmuştu. Hizmet süresini 3 başlık altında değerlendiren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın açıklamaları şöyle; Bir gencimiz diyelim ki lise mezunu…. Bir ay temel askerlik yapacak, bedelliye ayrılanlarla beraber. Kurayla da ihtiyaçtan fazla bedelli yapmak isteyen olursa mecburen kura çekilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Belirlenen erbaş ve erler, hem bedelliler bir ay eğitim yapacaklar. Bir ay temel eğitime müteakip diğer lise mezunu ve altı olan gençlerimiz 5 ay daha kıtalarda görev yapacak; toplam 6 ay. Bu 6 ay bittikten sonra erlere soracağız, kalmak ister misiniz? Bir ay ve 5 ayda sadece harçlık alacaklar. 6 ay bittikten sonra istekli oldukları takdirde sınav veya yeteneklere sahip oldukları takdirde 6 aylık sözleşme yapılacak. Maaşlı süre 6 ay bittikten sonra yine komutanları orada değerlendirmelerde, bu genç başarılı olduğu takdirde sözleşmeli er / uzman erbaş olabilecek.

    MESLEK YÜKSEK OKULU MEZUNLARI YEDEK ASTSUBAY OLACAK

    MYO mezunlarımız yedek astsubay olacak. Madem liseden sonra iki sene tahsili var bu arkadaşımızın; ve o meslekte de kalmayıp yedek subay hakkı almak için, 2 yıl daha okuyarak kendine yeni bir iş buluyordu. Ama hem asıl işinden kopuyordu, hem de zaman kaybediyordu. Şimdi diyoruz ki sen mesleğinden kopma; elektrik, torna, kimya devam edin diyoruz. Yedek astsubay olarak kendini istihdam ediyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu gencimiz geldiğinde 2 ay eğitim alacak. Bu sınıf eğitimi süresince harçlık alacak. Ama daha sonra gittiğinde 10 ay süre maaş alacak. 12 ayı tamamladıktan sonra isterse terhis olabilecek. Hakkındaki değerlendirme uygunsa, astsubaylığa geçebilecek.

    LİSANS VE LİSANS ÜSTÜ YEDEK SUBAY OLARAK KALABİLECEK

    Yedek subay da, lisans ve lisansüstü eğitim yapan gençlerimiz yedek subay olacaklar. 2 ay eğitim alacaklar, 10 ay kıtalarda maaşlı olarak görev yapacaklar. Ama isterlerse subaylığa geçecekler, istek ve ihtiyaca göre.

    Ama buralardaki kadrolar doldu; isterlerse bu gençler yedek astsubay olabilecekler. Lisans üzeri, MYO bitiren gençler isterlerse 6 ay erlik yapabilecekler. Dolayısıyla esnek bir model uygulamak suretiyle geçişler var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Burada esnek bir model uygulamak suretiyle geçişler var. Erbaş, er ve uzman erlerden gerekli kriterleri yerine getirenler astsubaylığa geçebilecek. Astsubaylarımız belli şartlardan sonra subay olabilecek. Dolayısıyla sistem bütünlük içinde sürekli dönecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow