hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2019 Güneş Tutulması saat kaçta, tutulma Türkiye’den izlenebilecek mi?

    2019 Güneş Tutulması saat kaçta, tutulma Türkiye’den izlenebilecek mi
    expand

    Kehribar Güneş Tutulması bugün gerçekleşecek. 2019 yılında meydana gelecek olan ikinci tutulma dünyanın farklı bölgelerinden takip edilebilecek. Peki, Güneş tutulması saat kaçta başlayacak ve Türkiye’den görülecek mi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Büründüğü kehribar rengi nedeniyle “Kehribar Güneş Tutulması” adını alan doğa olayı bugün meydana gelecek. Tutulma en net olarak Şili’den izlenebilecek. Brezilya, Paraguay, Uruguay ve Peru’dan da takip edilebilecek tutulma Türkiye saati ile 16:24’te meydana gelecek.

    GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE’DEN GÖZLENEBİLECEK Mİ?

    Meydana gelen önemli doğa olayları içerisinde yer alan tutulma bu kez Türkiye’den izlenemeyecek. Farklı bölgelerde tutulmayı takip etmek isteyen kişilerse gerekli önlemleri alarak tutulmayı izleyebilecek. Aksi takdirde tutulmanın neden olduğu görme bozukluğu meydana gelebilir.

    GÜNEŞ TUTULMASI NASIL MEYDANA GELİR?

    Ay Güneş'ten yaklaşık 400 kere daha küçük fakat bize Güneş'ten 400 kere daha yakın olduğu için gökyüzünde ikisi de aynı büyüklükte gözükürler. Bir Güneş Tutulması, Ay'ın Güneş ile Dünya arasına girmesi ve bazı özel koşulların sağlanması neticesinde meydana gelir. Tutulmanın olabilmesi için, Ay'ın Yeniay safhasında olması ve Yer etrafındaki yörüngesinin düzlemi ile Yer'in Güneş etrafındaki yörünge düzleminin arakesit noktaları doğrultusunun Güneş'in merkezinden geçmesi gerekir. Diğer bir deyişle Güneş Ay ve Dünya aynı doğrultuda olmalıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ay, Dünya etrafında yılda 12 kez dolanır. Dolayısıyla, eğer Ay'ın yörünge düzlemi Dünya'nınki ile çakışık olsaydı, bir yılda 12 kez Güneş tutulması meydana gelebilirdi. Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nınki arasında yaklaşık 5°'lık bir açı vardır. Bu açı nedeniyle Dünya, Ay ve Güneş, Ay'ın Dünya etrafındaki her dolanımında tam olarak aynı doğrultuda bulunmazlar. Böylece her ay bir Güneş tutulması oluşmaz. Nitekim bir yılda en az iki, en çok beş Güneş tutulması meydana gelebilir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow