hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2019 ilk cemre düşecek?

    2019 ilk cemre düşecek
    expand

    Havaların ısınmasıyla birlikte 2019 tarihinde ilk cemre, ne zaman düşecek sorusu, Türkiye'de yaşayan vatandaşlar tarafından sorgulanmaya devam ediyor. Cemre nedir, sorusuna cevap veren Prof. Dr. Öcal Oğuz, kelimenin kökenine dair açıklamalarda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cemre, baharın başlangıcı olarak tanımlanmaktadır. Cemre, İlkbahar başlangıcında yedişer gün arayla; önce havada sonra su ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık artışıdır. "Ateş, kor" olarak anlama gelen kelimeye dair Gazi Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Öcal Oğuz, "Cemre, hakkında çok fazla rivayet olan bir kelime. Öncelikle ateş, ateş parçası, kor şeklinde Arapçadan kaynaklanan bir anlamı var. Ama onun yanında Anadolu'da 'imre', 'imere' 'zemheri' veya 'cemre' şeklinde adlandırmalar var. Bunlardan Cemre adı en yaygın olarak kullanılandır." açıklamasında bulundu.

    İlk cemre ne zaman düşüyor?

    Cemre, halk takvimi ve inanışına göre, kasım günlerinin 100. gününden 5 gün sonra düşmeye başlıyor. Cemrenin birer hafta aralıkla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılıyor. Üç tane olan cemrenin birincisi havaya (19-20 Şubat), ikincisi suya (26-27 Şubat) ve üçüncüsü de (5-6 Mart) toprağa düşer.

    Cemrenin anlamı

    Cemre, "Ateş", "kor" anlamına gelen cemrenin her yıl şubat ayı sonunda başlayan takvime göre önce havaya, sonra suya, son olarak da toprağa düştüğü kabul ediliyor. "cemre düşmesi", bahar bayramı nevruzun yaklaştığına da işaret ediyor.

    Cemre düşmesi nedir?

    "Cemre düşmesi" hayvancılıkla uğraşanlar için soğuk nedeniyle dışarıya çıkartamadıkları hayvanların otlaklara kavuşma zamanının yaklaştığını, tarımla uğraşanlar için de toprağın işlenme dönemine gelindiğini ifade ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow