hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2019 sigara fiyatları düşecek mi, ÖTV zammı nasıl yansıyacak?

    2019 sigara fiyatları düşecek mi, ÖTV zammı nasıl yansıyacak
    expand

    Sigara fiyatları ile ilgili önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. ÖTV artışı ile birlikte 2019 yılında sigara fiyatlarında zam beklenirken Resmi Gazete’de yayınlanan “asgari maktu vergi” ile ilgili değişiklik fiyatlarda indirim yaşanabileceğini gösterdi. Peki, bu yıl sigara fiyatları düşecek mi yoksa artacak mı?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Asgari maktu vergi oranı ile sigara fiyatlarının belirli bir ücretten daha düşük fiyata satılması kontrol altına alınmıştı. Resmi Gazete’de yayımlanan son değişiklikle birlikte fiyatların miktarı markaya bağlı olacak. Peki, sistem tam olarak nasıl işleyecek?

    Tütün içeren sigaralar ile diğer tütün mamullerinin ÖTV'sinde yapılan değişiklikle, sigaradan alınan yüzde 63'lük nispi ÖTV oranı yüzde 67'ye çıkarıldı. Buna karşılık sigara fiyatlarının 7 lira ve altına düşmesini önlemek için uygulanan paket başına 5.6 liralık 'asgari maktu vergi' sıfırlandı. Paket başına alınan 42 kuruşluk maktu vergi ise aynı kaldı.

    2019 SİGARA FİYATLARI NASIL BELİRLENECEK?

    Buna göre satıcı marka satış fiyatını eski fiyatına göre sabit tutarsa ÖTV’de yaşanan artış nedeniyle 2019 yılında zam yapmak zorunda kalacak. Yani 10 TL’lik satış fiyatını değiştirmeyen bir marka ÖTV artışı nedeniyle satış fiyatına zam yapabilecek. Öte yandan asgari maktu vergisinin sıfırlanması nedeniyle markalar istedikleri takdirde fiyatlarını düşürebilecek. Ancak markanın kar oranı da göz önüne alındığında satışlarda çok büyük bir indirim beklenmiyor. Dolayısıyla sigara fiyatlarında son durum markaların satış politikasına göre değişiklik gösterebilecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow