hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2020 af yasası kimlere vuruyor, düzenleme ne zaman yürürlüğe girecek?

    2020 af yasası kimlere vuruyor, düzenleme ne zaman yürürlüğe girecek
    expand

    Kamuoyunda erken tahliye nedeniyle “af yasası” olarak isimlendirilen ceza infaz düzenlemesi ile ilgili son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor. Düzenlemenin yasalaşmasıyla birlikte 100 bine yakın hükümlünün erken tahliye olması bekleniyor. Peki, ‘af yasası’ ne zaman yürürlüğe girecek, düzenleme kimlere vuruyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Af yasası haberleri 2020 yılında ceza infaz düzenlemesi ile ilgili atılan adımların ardından bir kez daha gündeme geldi. Binlerce hükümlü ve yakınının merakla beklediği düzenleme ile ilgili önümüzdeki günlerde yasalaşacak.

    Konuyla ilgili ilk talimat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelmişti. Çalışmaların hızlandırılması talimatının ardından hazırlanan taslak metin ile AK Parti ve CHP kurmayları arasında ilk görüşme gerçekleşmişti.

    AK PARTİ VE CHP GÖRÜŞTÜ

    AK Parti heyeti, ceza infaz düzenlemesini görüşmek üzere CHP TBMM Grubu'nu ziyaret etti. AK Parti heyetini girişte CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç karşıladı. Görüşmeye; AK Parti'den Grup Başkanvekilleri Mehmet Muş, Cahit Özkan, Adalet Komisyonu üyeleri katıldı.

    CHP heyetinde ise Grup Başkanvekilleri Engin Özkoç ve Engin Altay, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Ankara Milletvekili Murat Emir yer aldı. Adalet Bakanı Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan da görüşmeye katıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CHP cinsel istismar ve uyuşturucu suçlarının hassas noktaları olduğunu belirterek bu alana ilişkin görüşlerini açıklamıştı.

    AF YASASI KİMLERE VURUYOR?

    Alınan bilgiye göre, değişiklikle Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun, İnfaz Hakimliği Kanunu ve Türk Ceza Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu olmak üzere toplam 10 farklı kanunda değişiklik yapılacak. 

    Çalışmanın önemli bölümlerinden biri, ceza infaz kurumlarında geçirilmesi gereken sürenin kısaltılması. Çalışmaya göre, koşullu salıverilme oranı 2/3'ten 1/2'ye indirilecek. Böylelikle, koşullu salıverilme oranı kural olarak 1/2 (yüzde 50) olarak uygulanacak.

    DÜZENLEMENİN TÜM DETAYLARI İÇİN TIKLAYINIZ..

    Kasten öldürme suçu bakımından 2/3 ve terör suçları ile örgütlü suçlar bakımından 3/4'lük koşullu salıverilme oranında herhangi bir değişiklik yapılmayacak. 

    Mükerrirler (kesinleşmiş cezası varken ikinci kez suç işleyenler) ve buna bağlı cinsel suçlar ile uyuşturucu ticareti suçları bakımından 3/4'lük koşullu salıverilme oranı 2/3'e indirilecek. 

    AF YASASI NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

    Düzenlemede her madde için ayrı ayrı değerlendirme yapılacak son şeklinin verilmesiyle birlikte ceza infaz değişikliği Meclis’e gelecek. Yürürlüğe gitme tarihiyle ilgili resmi bir açıklama olmasa da kısa süre içerisinde düzenlemenin yasalaşması bekleniyor.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow