hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti: Bursa

    2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti: Bursa
    expand
    KAYNAKMilliyet

    ‘Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı- TÜRKSOY’, ‘2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti’ olarak Bursa'yı seçti. Eskişehir ve Kastamonu’nun ardından Türkiye'den seçilen üçüncü kent olan Bursa, 8 bin 500 yıllık tarihini ve kültürünü yıl boyunca düzenlenen etkinliklerle dünyaya tanıtacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türk dünyasının UNESCO’su olarak da tanımlanan ‘Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı- TÜRKSOY’ Özbekistan’ın Hiva Şehri’nde gerçekleştirilen 38. Dönem Toplantısı’nda Bursa’yı ‘2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan etti.

    Türk kültürünü gelecek nesillere aktarmak ve dünyaya tanıtmak amacıyla 1993 yılında, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın Kültür Bakanlarının imzalamış olduğu anlaşma ile kurulan ve 14 üye ülkeyle faaliyet gösteren TÜRKSOY ’un en büyük hedefi, Türk halklarının gönül birlikteliğini ve kardeşliğini güçlendirmek.

    Türk dünyasının kadim kültür kentlerinden biri olan Bursa; Eskişehir ve Kastamonu’nun ardından Türkiye’den Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen üçüncü şehir oldu. Kültür Başkenti seçilen şehirler, yıl boyunca düzenlenen etkinlikler aracılığıyla, pek çok tanıtım imkanına erişerek dünya çapında markalaşma fırsatını elde ediyor.

    'BURSA YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜRECEK'

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bursa’nın ‘2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti’ seçilmesine ilişkin, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Bursa Valisi Yakup Canbolat basın toplantısı düzenledi. Bakan Ersoy, toplantıda yaptığı konuşmada , Türk Dünyası Kültür Başkenti uygulamasının önemine vurgu yaparak şunları söyledi: "Bursa’nın çok yönlü olarak tanıtımı ve gerek kültür gerekse turizm başlıklarında sahip olduğu zenginliklerin değerlendirilmesi Bakanlığımız için süreklilik arz eden bir mesaidir. Bursa ulusal ve uluslararası arenada kültür ve turizmdeki yükselişini sürdürecektir. Türkiye’nin her bir bölgesi ve şehri için olduğu gibi Bursa için de bütün paydaşlarımızla birlikte çalışacak, hedeflerimize ulaşacak ve daha iyisi için yolumuza hız kesmeden devam edeceğiz."

    Aktaş ise karardan duydukları sevinci belirterek “TÜRKSOY çatısı altındaki faaliyetlerimizle Türk dünyası gelenek ve göreneklerini tüm dünyaya anlatacağız” dedi.

    8 BİN 500 YILLIK KÖKLÜ TARİH

    Tarihî Baharat Yolu ile Tarihî İpek Yolu’nun kesiştiği, 8500 yıllık tarihiyle farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan, zengin bir kültüre ev sahipliği yapan Bursa; ekonomik, sosyal, doğa güzellikleri, şifalı suları, yaz ve kış turizmi imkânları gibi zenginliklerle harmanlanmış bir şehir. Aynı zamanda Bursa, Cumalıkızık, Tarihî Çarşı ve Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ile ‘UNESCO Dünya Mirası Listesi’ nde yer alıyor. Tüm bu ayrıcalıklarının yanı sıra, çini ve Bursa ipeğinin ön planda olduğu ‘zanaat ve halk sanatları’ dalında Yaratıcı Şehirler Ağı’ na dâhil olan Şehir, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Dönem Başkanlığı’na da seçildi. Bu sonuçlarla Bursa İpeği ve İznik Çinisi başta olmak üzere Bursa zanaat ve halk sanatları da evrensel değerler konumuna ulaştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow