hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    3600 ek gösterge kimleri kapsıyor, ne zaman yasalaşacak? İşte son durum

    3600 ek gösterge kimleri kapsıyor, ne zaman yasalaşacak İşte son durum
    expand

    3600 ek göstergede son durum, kapsama giren kişiler tarafından araştırılmaya devam ediyor. Maaşlara yansıyacak olan artışla birlikte birçok kişi ek gösterge durumundan yararlanabilecek. Peki, 3600 ek gösterge ne zaman yürürlüğe girecek?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3600 ek göstergenin yasalaşması için gözler TBMM’ye çevrildi. Emekli ve memurların merakla beklediği ek gösterge ile ilgili müjde Bilkent Şehir Hastanesi açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilmişti. İşte ek gösterge meselesinde son durum ve uygulamanın kapsamına girmesi beklenen kişiler…

    3600 EK GÖSTERGE NE ZAMAN ÇIKACAK?

    3600 ek gösterge ile ilgili ilk müjdeli haber Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelmişti. Geçtiğimiz 14 Mart’ta Bilkent Şehir Hastanesi açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan 3600 ek gösterge ile ilgili “Hemşirelerimizin de 3600 ek gösterge meselesini söz verdiğimiz şekilde çözeceğimizi ifade etmek istiyorum. Seçimden sonra ele alacağımız konulardan biri de budur" demişti.

    Gündemdeki 3600 ek gösterge konusuna da değinen Selçuk, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise şunları söyledi:

    “3600 ek göstergeyle ilgili çalışmalarımız, Devlet Personel Başkanlığı ve ilgili bakanlıklarımızla birlikte devam ediyor. Cumhurbaşkanımızın burada verdiği bir söz var, inşallah buradaki çalışmalar tamamlandıkça biz de kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şimdi ise gözler TBMM’de… Meclis’in önümüzdeki ilk gündem maddeleri arasında 3600 ek gösterge kanunun yer alması bekleniyor. Bilindiği üzere TBMM çalışmaları 31 Mart yerel seçimleri nedeniyle 16 Nisan’a kadar ertelenmişti. Meclis çalışmaları yeniden başladı. Önümüzdeki günlerde 3600 ek gösterge ile ilgili yaşanan yeni gelişmeleri sizlerle paylaşacağız.

    3600 EK GÖSTERGE KİMLERİ KAPSAYACAK?

    Memur sendikalarınca, 3600 ek gösterge düzenlemesinin tüm kamu personelini kapsayacak şekilde genişletilmesi istenirken, düzenlemeyle öğretmen, polis, hemşire ve din görevlilerinin ek göstergelerinin yükseltilmesi bekleniyor. Düzenlemeden hâlihazırda bu görevlerden emekli olan vatandaşların da yararlandırılması öngörülüyor.

    Memurların aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin hesaplanmasında uygulanan bir hesaplama yöntemi olan ek göstergenin yüksek olması, emekli aylığı ve ikramiyesinin yüksek olması anlamına geliyor. Ek gösterge rakamları unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık gösteriyor.

    Her ne kadar sendikalar, 3600 ek göstergenin, tüm kamu görevlilerini kapsamasını istese de şimdilik görünen dört meslek grubundaki; polis, öğretmen, din görevlisi ve hemşirelerin ek göstergeleri yükseltilecek. Buna göre de 1.2 milyon öğretmen, 280 bin polis, 115 bin hemşire ve 125 bin din görevlisi olmak üzere; 1.6 milyon memur düzenlemeden yararlanacak. Düzenleme, meslek gruplarına göre farklılık göstermeyecek, bu meslekleri kapsayan tek bir düzeleme yapılarak, ek gösterge yükseltilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Böylece memurların ek gösterge cetveli yeniden belirlenecek. Bu da hem görev ücretine hem de emekli maaşına olumlu yansıyacak. Ayrıca yeni gösterge ile kamuda yükselmenin önü de açılmış olacak. Düzenleme Meclis’ten çıkıp, uygulamaya girdiğinde de emeklilikte alınacak ikramiye ve maaşa yüzde 20 artış olarak yansıyacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow