hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AK Parti ile muhalefet ile görüştü

    AK Parti ile muhalefet ile görüştü
    expand

    Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun gündeme getirdiği dokunulmazlık fezlekeleriyle ilgili muhalefetle ilk görüşmeler gerçekleşiyor. AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ile görüştü. Daha sonra MHP ile AK Parti arasındaki görüştü. Fakat sürpriz bir haber geldi. Bostancı, MHP ile olan görüşmesinden sonra HDP ile görüştü. Görüşmelerin ana konusu; dokunulmazlıkların kaldırılmasıydı.

    Başbakan Davutoğlu, dün yaptığı konuşmada ''Gelin 506 dokunulmazlık fezlekesinin tamamını Meclis'e getirelim, hodri meydan'' demişti. AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da, bugün muhalefetten dokunulmazlıklarla ilgili randevu istedi. Randevu talebine ilk yanıt CHP'den geldi.

    Bostancı, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ile Meclis'te görüştü. Levent Gök görüşme sonrası şunları söyledi: Biz CHP olarak geçici bir maddenin ötesinde daha kalıcı hale gelmesi açısından anayasanın 83. maddesindeki bir değişikliği hem parti programımızda hem seçim beyannamemizde ifade etmiştik. CHP'nin bu konudaki duruşu çok nettir. CHP kürsü dokunulmazlığı dışındaki bütün dokunulmazlıkların kaldırılmasını çok öteden beri ifade etmektedir. Biz, bunu söyledik. Önerilerini de yetkili kurullarımızla görüşüp yeniden bir araya gelmenin kararını aldık. Ben şimdi AK Parti'nin getirdiği bu öneriyi derhal yetkili makamlarımıza ulaştıracağım. Önümüzdeki günlerde biz de görüşlerimizi kamuoyu ile paylaşacağız. Sanırım haftabaşında, en kısa zamanda biz de görüşlerimizi kendileriyle paylaşacağız.

    Kılıçdaroğlu'ndan açıklama:

    Bostancı ile Gök'ün görüşmesi sırasında  Kılıçdaroğlu Antalya'da bir açıklama yaptı. Açıklamasında, ''Davutoğlu'na açık çağrıda bulunuyorum. Madem anayasayı değiştireceğiz, 83. maddesini değiştirelim, kürsü dokunulmazlığı hariç bütün dokunulmazlıkları kaldıralım'' dedi. 

    MHP'nin önceliği terörle ilgili olan fezlekeler

    MHP ile AK Parti arasındaki görüşme 15.00'te yaptı. MHP adına açıklamayı Oktay Vural yaptı. Açıklamasında, ''Türkiye terörle mücadele ederken, siyasi olarak da bu mücadelede yargıya destek olmak amacıyla terörle ilgili olan fezlekelerle ilgili milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik bir irade beyanını parlamentoda yapalım. Buna paralel olarak da dokunulmazlığın kalıcı olarak sınırlandırılmasına yönelik bir anayasa değişikliğini de parlamentodan geçirelim'' dedik.

     HDP sürprizi

    AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı saat 15.30'da HDP ile görüşmeye başladı. AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, dokunulmazlıklara ilişkin anayasa değişikliği tekliflerini, HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'e iletti.

    HDP Grubu'nda gerçekleşen görüşme, yarım saat sürdü.

    HDP kalıcı çözüm istiyor

    Görüşmenin ardından Önder, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bostancı'nın tekliflerini kendilerine ilettiğini belirtti. Önder, partinin eş genel başkanları ve yöneticilerinin, nevruz etkinlikleriyle ilgili seçim bölgelerinde olduğunu hatırlatarak, "İlkesel olarak bu konuda daha önce ne dediysek, milim şaşmadansöylediklerimizin arkasındayız. Pratiğimizde buna göre şekillenecektir'' dedi.

    Önder, ilk izlenimlerini paylaştığını ifade ederek kendilerinin bu meselenin kalıcı ve köklü bir revizyonla ele alınmasından yana olduklarını, "geçici, bir defaya mahsus değil, kürsü dokunulmazlığının dışında her türlü dokunulmazlığın bütün milletvekilleri için geçerli olmamasından yana olduklarını,bunun kendilerinin ilkesel yaklaşımı olduğunu" vurguladı. Önder, "Hem pratik olarak hem de gereğini yapmak gerektiğinde bu tutumumuzdan zerrece taviz vermeyeceğiz. Gelinen noktada bu getirilen teklifi nevruz etkinliklerimiz bittikten sonra başta eş genel başkanlarımız, parti yetkili kurullarımız ve Meclis grubumuzla ayrıntılı olarak ele alıp cevabımızı bildireceğiz" diye konuştu.

    Tüm partiler bu maddeyi konuşuyor. 83. madde ne diyor?

    AK Parti, muhalefete bu teklifle gitti

    AK Parti'nin Meclis'te grubu bulunan siyasi partilere sunduğu anayasa değişikliği teklifine göre, TBMM'deki fezlekelerle ilgili anayasanın "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" hükmü uygulanmayacak.

    AK Parti'nin teklifi, anayasaya geçici madde eklenmesini öngörüyor.

    Buna göre, kanun yürürlüğe girdiği tarihte Başbakanlık tarafından TBMM Başkanlığına havale edilen ve esas numarası olan yasama dokunulmazlığı tezkereleri ile Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyonda bulunan milletvekillerine ait yasama dokunulmazlığı dosyalarına dair, ilgili milletvekilleri hakkında Anayasa'nın 83. Maddesi'nin 2. fıkrasındaki "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" hükmü uygulanmayacak.

    Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren TBMM Başkanlığı ve Karma Komisyon Başkanlığında bulunan yasama dokunulmazlığı tezkereleri ve eki dosyalar 15 gün içinde ilgili yargı mercilerine gönderilmek üzere Başbakanlığa iade edilecek.

     

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow