hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Anayasa değişikliğinde ikinci tur görüşmeleri başladı

    Anayasa değişikliğinde ikinci tur görüşmeleri başladı
    expand
    KAYNAKAA

    Anayasa değişikliği teklifi bir kez daha TBMM Genel Kurul'da. Teklifinin 2'nci turundaki gizli oylamada 1'inci madde 345 oyla kabul edildi. 2, 3, 4,5 ve 6. maddeler ise 342 oyla 7. madde ise 340 evet oyu ile kabul edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TBMM Genel Kurulu'nda, anayasa değişiklik teklifinin 2. turunda birinci maddenin görüşmelerine başlandı.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan Şevket Kazan’ı evinde ziyaret etti

    Oylama öncesinde maddeye ilişkin önerge işlemleri yapıldı.

    TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, maddenin görüşmelerinin tamamlandığını, gizli oylamaya geçileceğini belirterek, milletvekillerine salonda karışıklık yaşanmaması ve herkesin yerini muhafaza etmesi konusunda uyarıda bulundu.

    1. madde 345 kabul

    Daha sonra anayasa değişiklik teklifinin 2'nci turunda 1'inci maddenin gizli oylamasına geçildi. 486 vekil sandık başına gitti. Sandıktan 345 kabul, 140 ret ve 1 oy ise boş çıktı.

    Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 1'inci maddesine göre, anayasanın "yargı yetkisi" başlığında değişikliğe gidilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Buna göre, yargı yetkisinin, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağına dair hüküm, "bağımsız ve tarafsız" mahkemelerce kullanılacağı şeklinde değişecek.

    2. madde 342 kabul

    TBMM Genel Kurulunda, ikinci tur görüşmeleri yapılan anayasa değişikliği teklifinin ikinci maddesi 342 oyla kabul edildi, 139 ret kararı çıktı. Genel Kuruldaki gizli oylamaya 485 milletvekili katıldı. Oylamada 342 kabul, 139 ret oyu kullanıldı, 4 boş oy çıktı. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ikinci maddesi ile milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak. Oylama sırasında bazı CHP milletvekilleri, gizli oylama kurallarına uyulmadığı ve oyların kabinlere girilmeden verildiği gerekçesiyle tepki gösterdi.

    3. madde 342 kabul

    TBMM Genel Kurulunda, ikinci tur görüşmeleri yapılan anayasa değişikliği teklifinin üçüncü maddesi 342 oyla kabul edildi. 137 ret oyu verildi. Genel Kuruldaki gizli oylamaya 485 milletvekili katıldı. Oylamada 342
    kabul, 137 ret oyu kullanıldı, 3 oy geçersiz, 3 boş oy çıktı. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ücüncü maddesine göre, milletvekili seçilebilme yaşı 25'ten 18'e indirilecek. "Askerlikle ilişiği olanlar" milletvekili adaylığına başvuramayacak.

    4. madde 342 kabul

    İkinci tur görüşmeleri yapılan anayasa değişikliği teklifinin dördüncü maddesi 342 oyla kabul edildi. 138 ret oyu çıktı. Genel Kuruldaki gizli oylamaya 486 milletvekili katıldı. Oylamada 342 kabul, 138 ret oyu kullanıldı; 1 oy geçersiz, 4 boş oy, 1 oy çekimser çıktı. Maddeyle, Anayasa'nın "TBMM'nin seçim dönemi" başlıklı maddesi, "TBMM ve cumhurbaşkanının seçim dönemi" olarak değişiyor. Buna göre TBMM seçimleri 4 yılda değil, 5 yılda bir yapılacak. Cumhurbaşkanlığı seçimleri de TBMM seçimleri gibi 5 yılda bir olacak ve seçmenler iki seçim için aynı gün sandığa gidecek. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilecek. Cumhurbaşkanı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde, belirtilen usule göre ikinci oylama yapılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    5. madde 342 kabul

    TBMM Genel Kurulunda, ikinci tur görüşmeleri yapılan anayasa değişikliği teklifinin beşinci maddesi 342 oyla kabul edildi. Genel Kuruldaki gizli oylamaya 486 milletvekili katıldı. Oylamada 342 kabul, 140 ret oyu kullanıldı, 4 boş oy çıktı.Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair KanunTeklifi'nin beşinci maddesiyle, TBMM'nin görevleri ve yetkileri, "kanun koymak,değiştirmek ve kaldırmak, bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek, para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek, milletlerarası andlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, TBMM üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek, anayasanın diğermaddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmek" olaraksıralanıyor.CHP milletvekilleri, gizli oylama kurallarına uyulmadığı gerekçesiylezaman zaman tepki gösterdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    6. madde 342 kabul

    TBMM Genel Kurulunda, ikinci tur görüşmeleri yapılan anayasa değişikliği teklifinin altıncı maddesi 342 oyla kabul edildi. 

    Anayasanın, TBMM'nin bilgi edinme ve denetim yollarına ilişkin maddesindeki değişiklik ile yasamanın belli bir konuda Meclis Araştırması yapması, Genel Görüşme açarak Genel Kurulda görüşmesi ve milletvekillerinin, cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanların cevaplaması istemiyle yazılı soru sorması yeniden düzenleniyor. Buna göre, TBMM, "Meclis Araştırması", "Genel Görüşme", "Meclis Soruşturması" ve "Yazılı Soru" yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanacak. "Gensoru", denetleme yetkisinden çıkarılacak. "Meclis Araştırması", belli bir konuda bilgi edinmek için yapılan incelemeden ibaret olacak."Genel Görüşme", toplumu ve devlet faaliyetlerini ilgilendiren belli bir konunun TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi şeklinde gerçekleştirilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    7. madde 340 kabul

    Oylamada 340kabul, 136 ret oyu kullanıldı; 1 oy çekimser, 3 oy geçersiz, 4 oy boş çıktı..Teklifle, anayasanın "yargı yetkisi" başlığında değişikliğe gidiliyor.Yargı yetkisinin, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağına dair hüküm, "bağımsız ve tarafsız" mahkemelerce kullanılacağı şeklinde değişiyor. Teklif, anayasada yasamayı düzenleyen "TBMM'nin kuruluşuna" dair75'inci madde, "milletvekili seçilme yeterliliğini" düzenleyen 76'ncı madde,"TBMM'nin seçim dönemini" düzenleyen 77'nci maddede düzenlemeler yapıyor.Buna göre, milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak. 

    Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiğinin kesilmesineyönelik düzenleme kaldırılıyor.Böylelikle doğrudan halk tarafından seçilen ve siyasal bir kişilikolan cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisinin kesilmesine dair hükmü yürürlüktenkaldıran ilga normunun, halk oylamasında kabulü akabinde yürürlüğe girmesi anındabir siyasi partiyle ilişki kurması mümkün hale getiriliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow