hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bahçelievler'de çöken binayla ilgili çarpıcı detaylar

    Bahçelievler'de çöken bina, İstanbul'daki binaların ne kadar güvenli olduğu sorusunu yeniden akıllara getirtti. Özellikle 1999 depremi öncesinde yapılan binaların deprem yönetmeliğine uymadan yapıldığı göz önüne alındığında riskli bina sayısı oldukça yüksek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CNN TÜRK muhabiri Fulya Öztürk, Bahçelievler'de çöken binanın enkazındaki molozları uzman isimle inceledi. Fulya Öztürk "Elimdeki parçayı göstereyim öncelikle. Yıkılan binadan aldığımız bir moloz parçası. Buna moloz da denilmez aslında. Binanın çökme nedeniyle ilgili muhtelif iddia var. Hurdacıların kolonlardaki demirleri kestiği ve binanın yükü taşıyamadığı için çöktüğü ileri sürülüyor." değerlendirmesinde bulunurken Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Nihat Şen, çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

    Mimar Nihat Şen, şunları kaydetti:

    4 KAT RUHSATI VAR, 3 KAT DAHA ÇIKILMIŞ!

    1999 yılından önce yapılan binalar deprem yönetmeliğine göre yapılmamış binalar. Bu bina da 1991 yılında ruhsat almış bir bina. Edindiğimiz bilgiye göre 4 katlı ruhsatı olan sonrasında 3 kat daha kat çıkılan bir bina. Bu da o tarihlerde deniz kumuyla yapılmış binanın molozundan bir parça.

    Bahçelievlerde çöken binayla ilgili çarpıcı detaylar

    BİNAYI İLGİLENDİREN ÜÇ UNSUR VAR

    Binayı ilgilendiren üç ana unsur var: Bir; demir. İki; beton. Üç; demirdir! Bu üçü beraber olması lazım. Bilim adamları tehlikeli bir açıklama yapıyorlar. Belirli bölgelerin zeminleri sağlam deniliyor. Zemin sağlam olabilir ama bina depreme dayanıklı olmayabilir. Bu bölgede zemin sağlam olabilir ama üzerindeki bina deprem açısından zayıf olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "KULLANILAN DEMİR NERVÜRLÜ DEMİR DEĞİL"

    Bu çöken binanın demirleri nervürlü (direnci artıran çıkıntı) demir değil, yuvarlak demir. Betonla demirin birbirine yapışması lazım. eğer deniz kumu ile yuvarlak demiri bir araya getirdiğinizde bir kenetlenme sağlayamazsınız. Ve bu tür betonlar da demiri devamlı çürütür.

    Bahçelievlerde çöken binayla ilgili çarpıcı detaylar

    TUZ, DEMİRİN DÜŞMANIDIR!

    Kullanılan kum deniz kumu. Deniz tuzu da birebir demirin düşmanıdır. Korozyon dediğimiz şey tam da budur.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow