hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Beylikdüzü'nde 8 tarihi batık bulundu

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Beylikdüzü Belediyesi, West İstanbul Marina ve Batı İstanbul Vakfı öncülüğünde yapılan sualtı tarihi araştırmaların tanıtımını West İstanbul Marina'da yaptı. 13 kilometrelik kıyı şeridine sahip Beylikdüzü sahilinde yapılan sualtı araştırmaları sonucunda, çok önemli keşiflerin yanı sıra 8 tarihi batığın bulunduğu açıklandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'Beylikdüzü Denize Açılıyor; Sualtı Tarihi Araştırmaları' başlıklı çalışmanın tanıtım toplantısına Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, programın moderatörlüğünü üstlenen Araştırmacı- Belgeselci Cengiz Özkarabekir, Deniz ve Gemi Tarihçisi Ahmet Güleryüz, Yrd. Doç. Dr. Denizhan Vardar, Koç Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Cem Gürdeniz, Yrd. Doç. Dr. Güzden Varinlioğlu, Sualtı Görüntü Yönetmeni ve Sualtı Araştırmacısı Cumhur Ayar ile West İstanbul Marina Genel Müdürü Fuat Çimen katıldı.

    "8 tane saç batık var"

    Sualtı Görüntü Yönetmeni ve Sualtı Araştırmacısı Cumhur Ayar, "Yapılan araştırmalarımızda Beylikdüzü kıyılarında 8 tane saç batık dediğimiz tarihi mendirek, antik liman ve antik batığa rastladık. Bunların hazine kadar değer taşıyor olduğu araştırmalardan çıkacak. Daldığımız derinliklerden tespit görüntüler aldık" dedi.

    Yrd. Doç. Dr. Güzden Varinlioğlu, söz konusu zenginliği gözler önüne serecek bir sualtı parkı ve sualtı müzesinin kurulabileceğinden, çalışmayı bir gemi replikasına dönüştürmek için teknolojiyi kullanmaları gerektiğini belirtti. Moderatör Cengiz Özkarabekir, amaçlarının farkındalık yaratıp araştırmanın önünü açmak olduğunu söyleyerek, "Özellikle batık noktaları bizi çok heyecanlandırıyor. Marmara Denizi, zengin tarihi ile araştırmacılar için müthiş bir okyanus. Beylikdüzü özelinde gidebildiğimiz kadar gideceğiz" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Uygarlığın yolu denizcileşmekten geçer"          

    Titiz çalışmalar sonucu önemli bulgular elde ettiklerine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Denizhan Vardar ise deniz altında 3,5 kilometrelik liman ve dalgakıran sistemi olduğunun altını çizdi. Uygarlığın yolunun denizcileşmekten geçtiğini aktaran Koç Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Cem Gürdeniz, " Türk denizcilik kültürüne katma değer sağlamak büyük bir gelişme" açıklamalarında bulundu. West İstanbul Marina Genel Müdürü Fuat Çimen de "Marina olarak kentin bir parçasıyız. Denizcilik değerini de kente katmaya çalışıyoruz" dedi. Yaptığı araştırmalarla projeye destek veren Deniz ve Gemi Tarihçisi Ahmet Güleryüz, "Marmara Denizi'nin batı kısmı çok önemlidir. 1'inci Dünya Savaşı sırasında ordulara en çok ikmalin yapıldığı bölgenin bu noktadır. Trakya ve Çanakkale'deki harekata destekler yapıldı. Dolayısıyla oldukça önemli" diye konuştu.

    "Denizle kurduğumuz bu bağ, çok sürpriz işler getirecek"

    Bir ilçenin yöneticisi olmanın binlerce yıllık tarihini bilmeyi gerektirdiğini ve heyecan duydukları bir işe imza atıldığını ifade eden Başkan İmamoğlu şunları söyledi:

    "Türkiye'nin onca deniz varlığına rağmen, denizle gereken bağlantının kurulamıyor. Bir topluluğun kendini yaşadığı toprağa ait hissetmesi için bölgenin tarihini en eskiye kadar bilmesi önemlidir. Büyük bir adım atıyoruz. Kentteki her şey bir emanet ve ileriye taşınması gerekiyor. Denizle kurduğumuz bu bağ, çok sürpriz işler getirecek, Türkiye'ye örnek işler geliştireceğiz. Batı İstanbul Vakfı'nı da bu amaçla kurduk. Vakfın önceliği tarih ve araştırma. Ayrıca Marina'nın desteği ile sualtı araştırmalarına önderlik yapacak 19 metrelik bir araştırma teknesi yapılıyor. Katkı sunan herkese teşekkürler. Yolumuz açık olsun."

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow