hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bilecik’in Söğüt ilçesinde ‘altın’ sevinci yşanıyor

    Bilecik’in Söğüt ilçesinde ‘altın’ sevinci yşanıyor
    expand
    KAYNAK DHA

    Bilecik'in 18 bin nüfuslu Söğüt ilçesinde Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerine ait altın sahasında yaklaşık 3 milyon 500 bin onsluk altın rezervi tespit edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilecik’in Söğüt ilçesinde Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğünün iştiraklarından Gübretaş’a ait altın arama sahasında yapılan çalışma umut verdi. Gübretaş Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Poyraz,  bölgede yaklaşık 3 milyon 500 bin onsluk altın rezervi tespit edildiğini açıkladı. Yaklaşık 2 yılda çıkarılması hedeflenen altının bugünkü şartlarda yaklaşık 6 milyar dolarlık bir değere sahip olduğunu ifade eden Poyraz, “Borsaya bilgi raporu verdik. Buna göre sahada yaklaşık 3,5 milyon ons kaynak olduğu ortaya konuldu. Bunun 1 milyon 920 bin onsunun kesinleşmiş, şu anda çıkarılmaya hazır altın rezervi olduğu ortaya konuldu. Ayrıca 1,6 milyon onsun da kaynak olarak yüzde 83 oranında rezerve dönüşeceğinin tespiti yapılıyor. Bu miktarı da hesaba katınca Söğüt altın madeni sahasında yaklaşık 3,2 milyon ons civarında altın varlığından bahsedebiliriz. Bugünkü fiyatlar üzerinden yaklaşık 6 milyar dolar civarında bir değerden bahsediyoruz” diye konuştu.

    2 YILDA TÜRK EKONOMİSİNE KAZANDIRILACAK

    Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve Gübretaş Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Poyraz’ın açıklamasının ardından altın sahasındaki çalışmalar hızlandırılırken bölgedeki güvenlik tedbirleri de arttırıldı. Son kez yapılacak olan sondaj çalışmalarının ardından yasal işlemlerin başlatılacağını hatırlatan Poyraz, “Galerileri kuracağız. Ardından çalışma başlatacağımız ocaklardan ilk altının yaklaşık 2 yıl içerisinde çıkarılmasını hedefliyoruz” dedi.

    SÖĞÜT, OSMANLI’NIN İLK BAŞKENTİ

    Bulunan altın rezervinin yeni istidam yaratacağı için bölge halkında heyecan yarattığı belirtildi.  Atın rezervinin bulunduğu Bilecik’in Söğüt ilçesi; kent merkezine yaklaşık 35 kilometre mesafede. Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olarak biliniyor. Ayrıca Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey'in babası Ertuğrul Gazi’nin de türbesi Söğüt ilçesinde yer alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BÖLGE HALKI SEVİNDİ

    Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü iştiraki olan Gübretaş’a ait altın sahasında yaklaşık 3 milyon 500 bin onsluk altın rezervi tespit edilmesi Bilecik ve Söğüt ilçesinin yanı sıra maden yakınındaki Sırhoca köyünde büyük sevinçle karşılandı. Göç veren Söğüt ilçesi ve Sırhoca köyüne yeniden dönüşü sağlayacak olan altın rezervinin yeni iş imkanlarını da beraberinde getirmesi bekleniyor.

    Gübretaş altın sahasına çok yakın olan Sırhoca köyü muhtarı Ali Özkan (48), nüfusu 40 kişiye kadar düşen köyde altın rezervi haberlerinin sevinçle karşılandığını söyledi. Köyün göç veren bir konumdan artık göç alan bir konuma döneceğini ifade eden Özkan, “Köyümüzün şu anda nüfusu yok denecek kadar az. Çünkü çok göç oldu. Köyümüzün 22 bin hektarlık alanı var. Hayvancılık yapanlar var. Söğüt ve köyümüzün taşı toprağı altın. Altın haberini duyunca çok sevindik çünkü büyük bir istihdam yaratacak. Altın haberlerinden sonra telefonum hiç susmadı. Herkes muhtar olduğum için beni aradı. Köy evlerini soranlar çok oldu. Altın rezervi ile yeniden köye dönüş olacak. Topraklarımızın değeri artacak. Bu bizim için bir fırsat olacak. Buraya dışardan göç alacağımızı düşünüyorum. Köyün gençleri ve orta yaş grubunda bile şu anda bir madende çalışma isteği var. İnsanlarımız işsiz kalmayacak, altın madeni şirketleri de iyi maaşlar veriyorlar. İnşallah bu saatten sonra köyün daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘İSTANBUL’UN DEĞİL, BİZİM KÖYÜN TAŞI, TOPRAĞI ALTIN’

    Söğüt ilçesinde oturan ve Sırhoca köyünde hayvancılık yapan Nurcan Turgutoğlu, altın madeni rezervi bulunmasının herkesi çok mutlu ettiğini söyledi. Turgutoğlu, "Altın haberlerine çok sevindik. Çocuklarımız için bir istihdam kaynağı olacak. Bir yandan da doğayı koruyarak bu işi yaparsak, hepimiz için hayırlısı olur. Eskiden İstanbul’un taşı toprağı altın derlerdi ama aslında bizim buraların taşı toprağı altın. Kimse bilmiyordu, şimdi bunu da bulduktan sonra insanlar gerçekten buraya dönseler daha iyi olacak” diye konuştu.

    Mehmet Turgutoğlu (85) da altın haberine çok sevindiğini söyledi. Gençlere köye dönmelerini ve madende işe girmelerini tavsiye eden Turgutoğlu, "Köyde altın bulununca çok sevindik. Bu madende gençler çalışsınlar. Onlara tavsiye ederim, köye gelip evlerini kursunlar" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow