hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bozdağ'ın Adalet Bakanı olarak ilk açıklaması, HSYK'ya tepki

    Bozdağın Adalet Bakanı olarak ilk açıklaması, HSYKya tepki
    expand

    Yargıda yaşanan krize ilişkin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan yapılan açıklamaya, kurulun başkanı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tepki gösterdi. Bozdağ, açıklamayı yargı bağımsızlığına aykırı niteleyerek, "HSYK Genel Kurulu'nun açıklama yetkisi yok" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adalet Bakanlığı koltuğuna dün oturan Bekir Bozdağ ilk açıklamasını, başkanı sıfatını da taşıdığı Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun açıklamasına ilişkin yaptı. 17 Aralık operasyonunun ikinci dalgasına ilişkin İstanbul'da yaşanan yargı krizinde savcıların karşılıklı açıklamasından sonra, bir açıklama da dün HSYK'dan gelmişti. HSYK'nın değiştirilen "Adli Kolluk Yönetmeliği'nin de kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olduğunu" belirtti açıklamaya tepki gösteren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da bir açıklama yaptı. Bozdağ, yazılı açıklamasında şunları dile getirdi:

    "İlk görev günümde onayım ve bilgim olmadan"

    "Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı olarak 4.5 yıl başarıyla görev yapmış Sayın Sadullah Ergin'in görevdeki son günütoplantı yapılıp karar alınması, yeni Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı olarak şahsımın göreve başladığı ilk gün ise bilgim ve onayım olmadan böyle bir açıklama yapılması üzüntüyle karşılanmıştır.

    "HSYK Genel Kurulu'nun yetkisi yok"

    6087 sayılı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanununun 6 ncı maddesinde, Kurulu yönetme ve temsil etme Kurul Başkanının görevleri arasında sayılmıştır. Anılan Kanunun 7 nci maddesinde Genel Kurulun görevleri belirlenmiş olup, bu görevler arasında kamuoyuna açıklama yapma yetkisi yer almamaktadır. Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasa ve kanundan almayan bir yetkiyi kullanamaz ilkesine aykırı olarak Genel Kurul, Kanunda yer almayan bir konuda kendi kendine görev ihdas etmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Adli Kolluk Yönetmeliği yorumu hakimlere talimat niteliğinde"

    Anayasanın 'Mahkemelerin bağımsızlığı' başlıklı 138 inci maddesinde, 'Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.' hükmü yer almaktadır. 21 Aralık 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Adli Kolluk Yönetmeliğinde yapılan değişikliğe karşı Danıştay'da dava açılmıştır. Temel ilkesi yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını gözetmek olanKurulun, iptal davasına konu yönetmelik değişikliğinin; yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı ilkeleriyle Anayasa vekanunlara açıkça aykırı olduğu yönünde kesin kanaat içeren bir açıklama yapması, hukuk devleti ve yargının bağımsızlığı ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. Bu açıklama, yargı bağımsızlığına bir müdahale, yürümekte olan davayı görecek mahkeme ve hâkimlere tavsiye ve telkin niteliğindedir. Bu da, Anayasanın 138 inci maddesinin açık ihlalidir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow