hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bubonik veba nedir? Hıyarcıklı – Bubonik Veba nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir?

    Bubonik veba nedir Hıyarcıklı – Bubonik Veba nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir
    expand

    Çin’den yayılan Corona virüsü sonrasında dünya şimdi de Bubonik Veba tehdidiyle karşı karşıya. Peki, Bubonik Veba nedir? Hıyarcıklı – Bubonik Veba nasıl bulaşır, belirtilerii nelerdir? Merakla araştırılan detayları sizler için haberimizde derledik. İşte, detaylar…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hıyarcıklı – Bubonik Veba nasıl bulaşır? Çin’in İç Moğolistan Özerk Bölgesi’nde yer alan Bayannur’da ortaya çıkan Hıyarcıklı – Bubonik Veba salgını sonrası merakla araştırılan detaylar arasında bu sorunun cevabı yer alıyor. Peki, Bubonik vefa nedir? Hıyarcıklı – Bubonik Veba nasıl bulaşır? İşte, merak edilen sorunun cevabı…

    BUBONİK VEBA NEDİR?

    “Hıyarcıklı veba” ('bubonik veba') veba hastalığının en yaygın biçimidir. Hastalığa Yersinia pestis adı verilen enterobakteri neden olur. Bakteri vücuda girdikten sonra 3 ila 8 gün içinde etkisini gösterir.

    BUBONİK VEBA BELİRTİLERİ NELERDİR?

    Belirtileri, yüksek ateş, üşüme duygusu, başağrısı, ishal ve bubo adı verilen, lenf bezi şişmeleridir. Deri altında ve iç organlarda kanama başladığı zaman da, akan kanın birikmesi sonucu ciltte siyah lekeler oluşur.

    Geçmişte belirli dönemlerde bu hastalığın büyük salgınları yaşanmıştır. 14. yüzyılda kara ölüm olarak kayıtlara geçen salgının, hıyarcıklı veba olduğu sanılmaktadır.

    HIYARCIKLI VEBA

    Bir pire insanı ısırdığında ve yarayı açılmış kanla kirlettiğinde, veba taşıyan bakteriler dokuya geçer. Vücutta bir kez girdiklerinde, bakteriler interstisyel sıvıyı boşaltan lenfatik sisteme girebilir. Veba bakterileri,biri beta-adrenerjik blokaja neden olduğu bilinen birkaç toksin salgılar. Şişmiş lenf nodları, hastalıkla ilişkili karakteristik buboları(hıyarcıklar) oluşturur ve bu buboların otopsileri, bunların çoğunlukla hemorajik veya nekrotik olduğunu ortaya koymuştur. Eğer enf nodu patlatılmışsa, enfeksiyon kan dolaşımına geçerek sekonder septisemik vebaya neden olabilir ve akciğerlere geçerek sekonder pnömonik vebaya neden olabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow