hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Can Dündar ve Erdem Gül hakim karşısında

    Can Dündar ve Erdem Gül hakim karşısında
    expand
    KAYNAKSerpil KIRKESER - Özden ATİK / İstanbul / DHA

    MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin görüntü ve haber yayınladıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkındaki ilk duruşma bugün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Savcının talebi doğrultusunda kapalı gerçekleşen duruşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MİT'in davaya müdahillik talepleri kabul edildi. Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı "MİT TIR'ları haberi" davası 1 Nisan'a ertelendi. duruşma çıkışı açıklama yapan Can Dündar, "Yargılanmaya değil yargılamaya geldik" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin görüntü ve haber yayınladıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilci Erdem Gül hakim karşısına çıktı.

    İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde saat 10.25'te başlayan duruşmaya tutuksuz sanıklar Can Dündar ve Erdem Gül ile taraf avukatları hazır bulundu.

    CHP VE HDP'li vekiller duruşmaya katıldı

    Öte yandan duruşmaya çeşitli meslek örgütleri ve  gazetecilerin yanı sıra CHP Milletvekillleri Gürsel Tekin, İlhan Cihaner, Barış Yarkadaş, Sezgin Tanrıkulu, Bülent Tezcan, Mehmet Bekaroğlu, Mahmut Tanal ve Onursal Adıgüzel ile HDP'li milletvekilleri  Meral Danış Beştaş, Garo Paylan ve eski milletvekili Hasip Kaplan da izleyici olarak katıldı.

    Duruşma büyük salonda yapıldı

    Davanın görüldüğü adliyenin en büyük duruşma salonu izleyicilerle tıklım tıklım doldu. Sanıklar ve izleyiciler için ayrılan bölümünün tamamını izleyiciler doldururken, bazı izleyiciler ise salon dışında  kaldı.

     

    Can Dündar ve Erdem Gül hakim karşısında



    "Onurumuzsunuz"

    Can Dündar ve Erdem Gül duruşma salonuna girdiğinde izleyiciler ayakta alkış tutarak "Onurumuzsunuz, bravo" şeklide slogan attı. Duruşmanın başladığını belirten Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, salonda görüntü ve ses kaydı alınmaması konusunda uyarıda bulundu. Mahkeme Başkanı Rüzgar, görüntü ve ses kaydı alan izleyiciler hakkında işlem yapılması talimatı da verdi.

    Duruşma savcısı: Duruşmalar kapalı yapılsın

    Sesli ve görüntülü kaydın yapıldığı duruşma yoklama ve kimlik sorgusu yapıldı. Duruşma Savcısı Evliya Çalışkan, iddianamedeki taleplerini aynen tekrar ettiklerini belirterek, tüm duruşmaların kapalı yapılmasını istedi. Can Dündar ve Erdem Gül'ün avukatları ise tek tek söz alarak  duruşmaların kapalı yapılmasına itiraz etti. Öte yandan Dündar ve Gül'ün avukatları MİT ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın suçtan doğrudan zarar görmediğini belirterek müdahillik taleplerinin reddedilmesini istedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Can Dündar ve Erdem Gül hakim karşısında

    "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sözleri adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs"

    Dündar ve Gül'ün avukatı Tora Pekin, Anayasa Mahkemesi'nin müvekkilleri hakkında verdiği 'hak ihlali' kararını ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ' Verdiği karara uymuyorum saygı da duymuyorum' şeklindeki sözlerini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sözlerinin adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs olduğunu, benzer açıklamaları Adalet Bakanı'nı Bekir Bozdağ'ın da yaptığını söyleyen Avukat Pekin, "Kapalı oturum karar verilirse Sayın Cumhurbaşkanı ve Adalet Bakanı'nın açıklamalarından korunabilecek miyiz? Onlar adil yargılamayı etkilemeye teşebbüse devam edecekler. Bu koşullar kapalı oturum yapılırsa adil yargılama olmayacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.   

    "Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT'in müdahillik talepleri reddedilsin"

    Görüşünü açıklayan duruşma savcısı Evliya Çalışkan , "FETÖ / PDY silahlı terör örgütü"nün eylemlerinden MİT ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın doğrudan zarar gördüğünü belirtti. Savcı Çalışkan, sanık avukatların taleplerinin tersi yönde karar verilmesini, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT'in "müdahillik taleplerinin" kabulünü istedi. Mahkeme karar için ara verdi.

    Müdahillik talebi ve duruşmanın kapalı yapılmasına karar verildi

    Kısa aranın adından kararını açıklayan mahkeme heyeti, suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanlık MİT Müsteşarlığı'nın müdahillik talebini kabul etti.  Mahkeme heyeti, kararında dava konusu olaya ilişkin bilgi ve belgelerin devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibari ile gizli kalması gereken devlet sırrı kapsamında olduğunu vurguladı. Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgilerin davanın tarafı olmayan üçüncü kişiler tarafından içeriğine vakıf  olunma riski arzetttiğini belirten mahkeme heyeti, Erdem Gül ve Can Dündar hakkında açılan davanın, Selam Tevhid'de Kumpas Davası ile birleştirme talepli açıldığını, "Selam Tevhid'de kumpas Davası'nın" da kapalı görüldüğünü anımsattı.

    Sanık eşleri duruşmayı izleyebilecek

    Kamu güvenliğinin zorunlu kıldığı haller kapsamında duruşmaların tamamının kapalı yapılmasına karar veren heyet, duruşmayı taraf avukatları ve sanıkların yanı sıra sanık eşlerinin de izlemesine izin verdi. CHP’li milletvekillerinin duruşmayı izleme taleplerini kabul etmedi. Mahkeme heyeti, duruşmayı izleyecek olan sanık eşlerinin davanın içeriğini ifşa etmemeleri konusunda da uyarı da bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İzleyicilerden karara tepki

    Duruşmanın kapalı yapılmasına karar verilmesine izleyiciler tepki gösterdi. Polis ve güvenlik görevlileri salonu boşaltılması konusunda izleyicileri uyardı. İzleyiciler de salondan çıktıktan sonra kararı alkışlarla protesto etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Duruşmanın sabah oturumunu tamamlayan Mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CHP ve HDP'li vekiller salondan çıkmadı

    Davanın öğleden sonraki bölümüne CHP ve HDP'den bazı milletvekilleri de katılmak istedi ve uyarılara rağmen duruşma salonuna girdi. Bunun üzerine mahkeme heyetinin, milletvekillerinin salondan çıkmasını beklediği ve bu nedenle duruşmayı başlatmadığı öğrenildi.

    Aradan geçen bir saatlik süre sonunda salona geldiği kaydedilen mahkeme heyetinin, milletvekillerinin salondan çıkmadığı gerekçesiyle duruşmayı sonlandırdığı ve 1 Nisan'a ertelediği belirtildi.

    Heyetin, uyarılara rağmen duruşma salonundan ayrılmayan milletvekilleri hakkında, "kendilerine kapalı olan duruşmadan çıkmayıp yargılamayı engelledikleri" gerekçesiyle "adil yargılamayı etkilemek" suçundan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına hükmettiği aktarıldı.

    Duruşma salonundan çıkan sanıklar, avukatları ve milletvekilleri, koridorda bekleyenler tarafından alkışlarla karşılandı. Kalabalık, çeşitli sloganlar attı.



    Can Dündar ve Erdem Gül hakim karşısında

    Duruşma sonrası açıklama

    MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin görüntü ve haber yayınladıkları gerekçesiyle yargılanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilci Erdem Gül, duruşmanın sona ermesinin ardından adliye önünde açıklamalarda bulundu.

    Dündar ve Gül, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal, Barış Yarkadaş, Ali Şeker, Gamze Akkuş İlgezdi, HDP Milletvekilleri Garo Paylan, Meral Danış Beştaş ve Filiz Kerestecioğlu'nun da eşlik ettiği kalabalık bir grupla birlikte adliyeden çıktı. Adliye koridorlarında "Özgür basın susturulamaz", "Direne direne kazanacağız", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı. Çağlayan Adliyesi'nin önündeki alanda konuşan Dündar, "Baştan beri söylediğimiz, bu iktidar bu davayı gizlemeye çalışıyor. Kamuoyundan gizlemeye çalışıyor. Sadece bu davayı değil, haberleri de gizlemeye çalışıyorlar. Çünkü bir suçüstü durumu var. Dünya önünde yakalanan bir iktidar var" dedi.

    "Yargılanmaya değil yargılamaya geldik"

    "Yargılanmaya değil yargılamaya geldik" diyen Dündar, "Bu yargılamanın izlenmesini istemediler. Kapalı oturum kararı verdiler. Kapalı duruşmada muhtemelen yine bu davayı kamuoyundan gizlemek isteyecekler. Savunmamız duyulmasın isteyecekler. Bütün ele geçen belgeler ortaya çıkmasın isteyecekler. Baştan beri söyledik. Bunu bütün dünya gördü, duruşma artık bütün dünyanın gözü önünde yapılıyor" ifadesinde bulundu.

    "Halkın gerçekleri öğrenme hakkı için mücadelemize devam edeceğiz"

    Dündar, "Türkiye'de hukuk bağımsız olacak mı, yargı adaleti sağlayacak mı, basın özgür olacak mı? bunun duruşmasıdır. Onun için bu kadar önemsiyoruz. Çok sayıda milletvekili, avukat arkadaşımız bize destek verdi. Onların mahkemedeki varlığı bizi ne kadar mutlu ettiyse yargılamayı yapanları o kadar rahatsız etti. Bu rahatsızlık sonucu milletvekillerinin duruşmadan çıkarılmasını istedi heyet. Milletvekillerimiz kalmak isteyince Duruşmayı 1 Nisan'a erteledi. Ama mücadelemiz devam edecek. Sonuna kadar basın özgürlüğü için, yargı bağımsızlığı için, halkın gerçekleri öğrenme hakkı için mücadelemize devam edeceğiz" diye konuştu.

    "Yarım bir özgürlük yaşadık"

    Erdem Gül de, "Can ile ikimiz 26 Şubat'ta tahliye olduğumuzda bu yarım bir tahliyeydi. Normal olarak tam bir özgürlük olması gerekirdi. Çünkü Anayasa Mahkemesi'nin kararıydı. Ama Anayasa Mahkemesi'nin kararını tanımayacaklarını söylemelerinden sonra biz adeta yarım bir özgürlük yaşadık bir ay. Dolayısıyla bir hafta daha yarım özgürlük var. Aslında Anayasa Mahkemesi kararından sonra bizim değil yargılanmak çoktan beraat etmemiz gerekiyordu. Çünkü gazetecilik hiçbir şekilde suç değildir. Müebbet hapis cezasıyla yargılanıyoruz. Biz, 1 Nisan'da geleceğiz yine Türkiye'nin en yüksek mahkemesi olan Anayasa Mahkemesi'nin kararını mahkemede savunacağız" diye konuştu.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow