hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cuma saati 03.01.2020… İstanbul cuma namazı vakti saat kaçta?

    Cuma saati 03.01.2020… İstanbul cuma namazı vakti saat kaçta
    expand

    3 Ocak 2020 Cuma gününe ait cuma namazı saatleri Diyanet’in ‘namaz vakitleri’ sayfasında yerini aldı. Bugün ibadet görevini yerine getirmek üzere camilere akın edecek kişiler “Cuma namazı saat kaçta?” sorusuna yanıt arıyor. İşte bazı iller için cuma saati ve sorgulama yapmak isteyenler için il il cuma vakti…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cuma saatleri İstanbul başta olmak üzere birçok ilde ibadet edecek binlerce Müslüman tarafından araştırılmaya devam ediyor. Yeni yılın ilk cuma gününde her hafta olduğu gibi namaz vakitleri Diyanet’in internet adresi üzerinden paylaşılıyor. İşte bazı illere ait vakitler ve sorgulama yapmak isteyenler için hazırlanan cuma vakti sorgulama sayfası…

    • Ankara cuma namazı saati 12:58
    • İstanbul cuma namazı saati 13:13
    • İzmir cuma namazı saati 13:20
    • Adana cuma namazı saati 12:48
    • Antalya cuma namazı saati 13:06

    İL İL CUMA SAATLERİ İÇİN TIKLAYINIZ…

    CUMA NAMAZI KAÇ KİŞİYLE KILINIR?

    Cuma namazının sahih olması için cemaatin şart olduğu konusunda bütün bilginler ittifak etmekle birlikte, gerekli görülen asgari sayının kaç olduğu hususunda farklı görüşler belirtmişlerdir.

    Cuma namazının kılınabilmesi için, İmam Ebû Hanîfe ve İmam Muhammed’e göre, imamın dışında en az üç, Ebû Yusuf’a göre ise, iki kişinin bulunması gerekir (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 58).

    Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre, en az kırk kişi bulunmalıdır (Nevevî, el-Mecmû’, IV, 487; İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 202-203). Mâlikî mezhebine göre ise on iki kişinin bulunması şarttır (Haraşî, Şerhu Muhtasar, II, 76-77).

    CUMA MESAJLARI İÇİN TIKLAYINIZ…

    Hz. Peygamberin (s.a.s.) Medine’ye hicretinden önce Nakîu’l-Hadamat’ta kılınan cuma namazında kırk kişi hazır bulunmuştu (İbn Mâce, İkâmetu’s-Salât, 78). Ancak daha az kişi ile cuma namazı kılındığı da bilinmektedir. Nitekim Hz. Peygamberin (s.a.s.) emri ile Mus’ab b. Umeyr Medine’de 12 kişiye cuma namazını kıldırmıştır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 255).

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Resûlullah (s.a.s.), cuma namazını kıldırırken, ticaret kervanının geldiğini haber alan cemaatten on iki kişi dışında hepsinin dışarı çıktığı rivayeti de sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Cumua, 38). Öte yandan Hz. Peygamber (s.a.s.), bir yerleşim biriminde sadece dört kişi bulunsa bile, cuma namazının farz olduğunu bildirmiştir (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 255).

    CUMA NAMAZI KILINIŞI İÇİN TIKLAYINIZ…

    Görüldüğü üzere Hz. Peygamberden (s.a.s.) gelen rivayetler, biri imam olmak üzere en az dört kişinin bulunduğu yerde cuma namazının kılınabileceğini göstermektedir. Bu da cuma namazının kılınabilmesi için gerekli kişi sayısının alt sınırını belirler.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow