hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Can Dündar- Erdem Gül açıklaması

    Cumhurbaşkanı Erdoğandan Can Dündar- Erdem Gül açıklaması
    expand

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fildişi Sahili'ne yapacağı resmi ziyaret öncesi Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) tutuklu gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül için verdiği tahliye kararını değerlendirerek, "AYM bu şekilde bir karar vermiş olabilir. Ben AYM’nin kararına sessiz kalırım. Verdiği karara uymuyorum. Saygı da duymuyorum" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konuşmasından satırbaşları:

    Bu ziyaretimiz Afrika kıtasıyla olan ilişkilerimizi çok daha genişletilmeye yönelik bir adım olmuş olacak. Afrika'da Türkiye 39 büyükelçiliğe ulaşmıştır. Be seyahatin ilk ayağı Fildişi Sahilleri olacaktır.

    Aynı zamanda bu ülkeye Cumhurbaşkanlığı düzeyinde ilk ziyaret olacaktır. Bir dönüm noktası olacaktır. Bu ziyaret sırasında birçok anlaşmaya imza atacağız. Resmi görüşmelerin yanısıra Türkiye-Fildişi Sahili İş Forumu'na katılacak. Aynı zamanda Fildişi İmamlar Yüksek Konseyi'ni kabul edeceğim. Geçen yıl bu ülkeye yüzde 17,5 oranında ihracatımız artış göstermiştir. Aynı zamanda geçen yıl Fildişi Sahili yüzde 9,5 oranında yakalamış bir ülkedir. Bu ziyaret güvenlik, savunma sanayi, eğitim, ekonomi alanında yeni fırsatlara imkan hazırlayacağına inanıyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İnşallah ziyaretimizi tamamladıktan sonra Gana'ya geçeceğiz. Gana güçlü demokrasisiyle Batı Afrika'nın en önemli ülkelerinden biridir. Gana ile işbirliğimizi arttırmak istiyoruz. Selefim sayın Abdullah Gül, 2012'de Gana'yı ziyaret etti. Akabinde Gana Cumhurbaşkanı Mahama'nın yaptığı ziyaret iki ülke ilişkilerine farklı bir ivme kazandırdı. Niyetimiz bu ivmeyi bir üst seviyeye taşımaktır.

    Gana Meclisi'nde milletvekillerine hitaben bir konuşma yapacağım. Bu ziyaret ortak hedefimiz için atılacak adımların ve projeler için bir fırsat olacaktır. Üçüncü durağımız Afrika'nın en büyük ekonomisi olan Nijerya olacaktır. Nijerya'da Cumhurbaşkanı Sayın Muhammed Buhari ile bölgesel ve küresel gelişmeleri ele alacağız. Ziyaretim sarısında imzalanması öngörülen anlaşmalar ikili ilişkilerimizin hukuki çerçevesini oluşturması bakımından çok büyük önem arzediyor. 

    Türkiye'nin Afrika'daki en eski diplomatik temsilcilerinden biri Nijerya Büyükelçiliği'dir. İki ülke arasındaki ticaret hacminin önümüzdeki dönemde gelişmesini bekliyoruz. Nijerya terörle mücadelenin içerisindedir. Kanlı ve insanlık dışı eylemlere onlar da maruz kalmıştır. Terörle mücadele ve güvenlik işbirliğinde müşterek nelerdir, bunları ele alacağız. 

    Son durak Gine ziyareti olacak. Karşılıklı büyükelçiliklerimizi 2013 yılında açtık. İki ülke arasında yüksek düzeyli ziyaret hiç düzenlemiştir. İnşallah Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaret olacaktır. Gine 2 bin 500 vatandaşını Ebola salgınında kaybetti. Biz ülke olarak o süreçte ikinci Türkiye Afrika zirvesini kıtada yaparak, Ebola salgınıyla mücadeleye 5 bin dolar taahhüt ederek zor dönemde kardeşlerimizin yanında olduğunu gösterdik. Dünya Sağlık Teşkilatı, Gine'de ebola salgınının sona erdiğini açıkladı. Bu ziyaretimizde hem işbirliği hem de Gine halkıyla dayanışmamızı göstereceğiz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soru- cevap

    Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül 92 günlük tutukluluk sonrasında serbest kaldılar. Anayasa Mahkemesi'nin bir kararı vardı. Sadece kişi hak ve hürriyetlerinin değil, aynı zamanda ifade ve basın özgürlüğünün de ihlal edildiği yönünde bir hükümde bulundu Anayasa Mahkemesi. Yüksek Mahkeme'nin bu kararını nasıl yorumluyorsunuz?

    Her şeyden önce şuana kadar ben bir açıklamada bulunmadım. Bu konuyla ilgili konuşmadım. Şunu söylemek durumundayım; Bu olayın ifade özgürlüğü ile yakından uzaktan alakası yoktur.  Cumhurbaşkanlığı Sözcümüz de bununla ilgili bazı açıklamaları Cuma günü yapmıştı. Biz bakar kör olmak zorunda değiliz. Bazı gerçekleri görmeliyiz. Bana göre medyanın sınırsız özgürlüğü olamaz. Bu haberlerde bu ülkenin Başbakanına Cumhurbaşkanına burada da her türlü saldırı vardır. Kalkacak Cumhurbaşkanına Başbakana istediği gibi saldıracak da biz buna seyirci mi kalacağız? Anayasa Mahkemesi bununla ilgili bir karar vermiş olabilir ben bu karara ancak sessiz kalabilirim. Ama onu kabul etmek durumunda değilim. Ve verdiği karara da uymuyorum, saygı da duymuyorum. Çünkü ortada bir gerçek var. Bu bir beraat, tahliye kararı değildir. Aslında onlarla ilgili kararı veren mahkeme o kararında direnebilirdi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yüzlerce basın mensubunun cezaevine tıkıldığı günler bizden önceki günlerdir. Bizim iktidarımızda bunlar cezaevlerinden çıkmışlardır. Biz önlerini açtık ve biz bu yaptıklarımızda demek yanlış yaptık herhalde. Hala bize saldıranlar, bunları görmezden gelerek saldırıyor. İfade ve düşünce özgürlüğünün sonuna kadar yanındayım, fakat o maskenin altında bu ülkeye saldırı hakkında kimseyi hak tanınması taraftarı değilim çünkü bu casusluktur.

    İstihbarat örgütleri, herhangi bir savcının rahatlıkla müdahale edebileceği örgüt değildir. İstihbarat örgütlerinin sınırsız diyebileceğimiz yetkiler vardır. Türkmenlere Milli İstihbarat Teşkilatı'mız yardım götürüyor. Bu yardım sebebiyle sen kalkıp müdahale edeceksin ve onları adeta düşman ordusunun mensuplarını yakalamış gibi yere yatıracaksın, silahları onlara uzatacaksın ve bu ülkede yargı makamında olanlar o sürecin resmedilmesine yardım ve yataklık edenleri tahliye edecek. Ben bu kadar rahat onların yanında olamıyorum ve bu konuda da inandığım doğrular neyse, bu doğruların sonuna kadar arkasında olduğumu ifade etmek istiyorum. Yola çıkıyorum, bundan sonra biraz daha ortalık çalkalanabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni anayasa tartışması

    Referandum yapılacaksa 300 reye ihtiyaç var. Referandum kararını Parlamento verecektir. Bu komisyon iş görür veya görmez önemli değil. Tek başına iktidar partisi dahi kendisi anayasayla ilgili önergesini hazırlar. Bunu Parlamento'ya sunar ve Parlamento da bu önergeyle ilgili olarak tavrını koyar, bu 330'u yakalarsa millete gidilir. Bu işin sahibi milletindir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow