hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kırım çıkışı

    Cumhurbaşkanı Erdoğandan Kırım çıkışı
    expand

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Türkiye Kırım'ın gayrimeşru ilhakını tanımamıştır ve bundan sonra da tanımayacaktır." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi.

    Çeşitli konulara değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırım konusunda Rusya'yı eleştirerek, "Açık ve net bir şekilde ifade etmek isterim. Türkiye Kırım'ın gayrimeşru ilhakını tanımamıştır ve bundan sonra da tanımayacaktır. Rusya'nın Kırım'da yaptığı, uluslararası hukuku ayaklar altına alması hiçe sayılmıştır" dedi.

    Erdoğan, "Suriye'ye girerken, 'Suriye yönetimi bizi çağırdı onun için Suriye'deyiz' diyen Rusya, acaba Ukrayna'ya girerken, kendilerini kimler çağırdı da Ukrayna'ya girdiler? Bunu uluslararası hukukta acaba nereye yerleştirecekler? 'Güçlüyüm, öyleyse haklıyım' mantığıdır bu. Burada haklılık söz konusu değil" diye konuştu.

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırım tatarlarının yaşamlarının işgal altında ve güç şartlarda sürdürmek zorunda kaldıklarını belirterek, "Kırımdaki yasa dışı durumun aşılması için diplomasi ve hukuk çerçevesinde atılacak adımlarda eş güdüm içerisinde hareket edeceğiz. Tüm taraflara ateşkese uyulması ağır silahların çekilmesi, Ukrayna topraklarının yabancı askeri unsurlardan arındırılması ve Ukrayna- Rusya sınırının tekrar kontrol altına alınması için bir kez daha çağrıda bulunuyorum" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Gerekçeli kararı okuyamadım"

    Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki gerekçeli kararını değerlendirmesi istenen Erdoğan, "Gerekçeli kararı misafirlerim nedeniyle okuyamadım. 33 sayfalık bir gerekçeli karar açıklamış olduklarını duydum. Herhalde gerekçeyi izahta zorlandılar. Ben Anayasa'nın 104. Maddesinin bana yüklemiş olduğu sorumluluğun gereğini yerine getirmekteyim. Anayasayı gözetmek benim de şüphesiz aslı görevlerimden birisidir. Bu çerçevede görüşlerimi açıkladım. Anayasa Mahkemesi, bireysel başvurularda yargı yolunun tüketilmesini beklemek durumundadır. Yerindelik denetimi yapamaz, yapmamalıdır. Anayasa Mahkemesi, bu olayda kendini birincil mahkemenin yerine koymuştur. Yargıtay gibi de bu noktada inceleme yapması doğru değildir" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow