hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dedeoğlu: "IŞİD-PKK militanları anlaşmış olabilir"

    Dedeoğlu: IŞİD-PKK militanları anlaşmış olabilir
    expand
    KAYNAKAA

    Avrupa Birliği (AB) Bakanı Beril Dedeoğlu, Ankara'da dün düzenlenen terör saldırısına ilişkin konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Saldırının "PKK yolu ile Türkiye'yi özellikle Suriye meselesinde biraz konunun dışında tutmaya çalışan bir baskı oluşturmakla ilgili" olduğunu söyleyen Dedeoğlu, "Eylemin yapılış yeri, seçilişi, hedef alınan kişilere baktığımızda bunun çok bölgeyle sınırlı bir yönü olmadığını düşündüm" dedi. Bakan Dedeoğlu, şöyle devam etti: "Yani biraz daha DAEŞ-PKK olabilir, militanlar aralarında anlaşmış olabilirler ama başka ülkelerin parmaklarının da olduğu bir düşünceyle buna karar verilmiş gibi bir hissiyata kapıldım" görüşünü dile getirdi."

    CNN Türk'te gündemi değerlendiren Dedeoğlu, saldırıda hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi. Saldırının halihazırda terörle mücadele süreci içerisinde olan Türkiye'nin genel hal ve gidişatını yönlendirmeye yönelik olduğunu belirten Dedeoğlu, "Bu eylem çok daha büyük bir mesaj içeren niteliğe sahip. Yani rutin bir terör eylemi gibi değil. Örneğin dün bir polis memurumuz şehit oldu. Bu, onun ikinci planda kalmasına sebep olan bir eylem" diye konuştu.

     

    AB Bakanı Dedeoğlu, sahibi belli olmayan bu tür eylemlerin amacının toplumda infiali, güvensizliği artırmak olduğunu söylerken, "Eylemin kendisi fail konusunda Türkiye'nin kafasının karışmasını da istemiş. Çok profesyonel bir eylem bu. Burada verilmeye çalışılan temel mesaj tam da güvensizlik ortamı yaratmak, çünkü faili tanımıyorsunuz. Çok fazla kişi hedefe konmuş, belli ki çok insan ölsün istenmiş. Bu durumda yapılacak ilk şey sakin olmaktır" ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BU EYLEM DİĞERLERİNDEN FARKLI

    Eylemin diğer bir amacının da farklı grupların saldırıyla ilgili yorumlarıyla siyasi belirsizlik yaşatmak olduğuna işaret eden Dedeoğlu, "Umarım ki bu tür menfur saldırılar birer siyaset aracı olmaktan çok, 'bu hepimize yapılmış' duygusunun yaygınlaşacağı bir iklim yaratır" dedi.

    Bu tür eylemlerin, uluslararası terörle mücadele konusundaki ittifak zincirlerini sıkılaştıracağını vurgulayan Dedeoğlu, şöyle devam etti:

    "Türkiye zaten terörle mücadele eden ittifakın içinde. Dolayısıyla etmiyordu da bundan sonra edecekmiş gibi bir değerlendirme bana pek inandırıcı gelmiyor. Bu eylemin diğerlerinden bazı farkları var. PKK ile Türkiye siyasetini yönlendirme yönünde olan baskılar, onun arkasındaki destekçileri, uluslararası toplumun PKK üzerinden ne yapmaya çalıştığı biraz deşifre oldu. Buradaki tüm mesele o PKK yolu ile yapılamayanın yapılmaya çalışıldığını düşündürtüyor. PKK yolu ile Türkiye'yi özellikle Suriye meselesinde biraz konunun dışında tutmaya çalışan bir baskı oluşturmakla ilgiliydi büyük ölçüde."

    MİLİTANLAR ARALARINDA ANLAŞMIŞ OLABİLİR

    Failin kim olduğuna yönelik basında çıkan yazıları hatırlatan Beril Dedeoğlu, mesleki tecrübesine dayanarak eylemin sorumlusu olarak DAEŞ'i adres gösterse bile, DAEŞ'in yaptığından emin olunamayacağını söyledi. Dedeoğlu, "Eylemin yapılış yeri, seçilişi, hedef alınan kişilere baktığımızda bunun çok bölgeyle sınırlı bir yönü olmadığını düşündüm. Yani biraz daha DAEŞ-PKK olabilir, militanlar aralarında anlaşmış olabilirler ama başka ülkelerin parmaklarının da olduğu bir düşünceyle buna karar verilmiş gibi bir hissiyata kapıldım" görüşünü dile getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Dedeoğlu, saldırının son dönemde Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerden bağımsız değerlendirilemeyeceğini de ifade etti. Suriye meselesinde oyunculardan çok artık devletlerin devrede olduğunun altını çizen Dedeoğlu, Türkiye'nin oyunda zaten devlet olarak bulunduğunu ancak bu eylemden sonra daha da fazla devlet olarak anılacağına işaret etti. Bunun Türkiye'yi pozitif yönde etkileyecek bir konuma da taşıyacağına dikkat çeken Dedeoğlu, masada devletlerin olmasının çözüm yolu inşa edilmesini kolaylaştıracağını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "ORTADOĞU'YA YAPILAN MÜDAHALENİN GERİ DÖNÜŞÜ OLUR"

    AB Bakanı Dedeoğlu, "Türkiye'nin Suriye politikasında bir değişiklik olabilir mi?" sorusunu şu şekilde yanıtladı:

    "Devletler birbirlerine bakarak pozisyon alırlar. Kafanızda bir model vardır ve bu modelin gerçekleşme ihtimalinde karşı tarafla ilişkiniz bu pozisyonu belirler. ABD bu süreçte ne yazık ki birkaç kez politika değiştirdi ve bunları çok ani yaptı. Fakat onunla işbirliği içinde olan devletler onun seyrine çok yetişemedi ve Rusya o tereddüdü değerlendirdi. Rusya'nın duruma müdahale etmesi, oradaki oyuncu sayısını azalttı. Konuşabilecek muhatap sayısı azaldıkça düzenleme yapma imkanı artabilir. Bunu ABD ile Rusya aralarında yönetilebilir bir rekabete dönüştürebilirlerse bir statükonun oluşturulması daha kolay olur. Türkiye, böyle bir zımni anlaşmanın sağlanması için uğraşan bir devlet. Kendi pozisyonu için bu ülkelerin birbirlerine rakip hale gelmesinden memnuniyet duyacak bir ülke değil. Çatışma ortamı devam ettiğinde risk artar. Ortadoğu'ya yapılan her müdahalenin mutlaka bir geri dönüşü olur. Ben Türkiye'nin arada kalmışlıktan çok, uzlaşı için çaba sarf ettiğini düşünüyorum."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beril Dedeoğlu, dünkü saldırıda güvenlik zafiyeti olup olmadığı yönündeki soruya, dünyanın her yerinde terör eylemine niyet edildikten sonra istenilen eylemin yapılabileceği yanıtını verdi.

    TÜRKİYE'NİN REFORMA İHTİYACI VAR

    Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini de değerlendiren Dedeoğlu, özellikle Güney Kıbrıs Rum kesimi tarafından açılma kriteri veto edilmiş 23 ve 24. fasıllar için muhataplarına "Bu başlığın üzerindeki baskıyı kaldırınız. Hangi müktesebatımızın uymadığını somut olarak tartışalım" dediklerini aktardı. Türkiye'nin ciddi anlamda reforma ihtiyacı olduğunu dile getiren Dedeoğlu, "Gerek özgürlükler gerek ifade serbestisi açısından yeniden düzenlemelerin yapılması konusunda hemfikiriz. Hiçbir hükümet bu konuda eleştirilmekten memnuniyet duymaz. Elinde işlenebilir enstrümanlar olduğu takdirde bunları sonuna kadar işlemekten yanadır" ifadesini kullandı.

    Bakan Dedeoğlu, 1 Kasım seçimleri sonrası ilk olarak temel hak ve özgürlükler, yargı, göç gibi meselelerin yer aldığı 23 ve 24. fasılların ülkede yeniden ele alınmasına yönelik temennisini dile getirdi.

    TOPLUMDA ÇATIŞMANIN BİTMESİNE YÖNELİ EĞİLİM YÜKSEK

    Bakan Dedeoğlu, "Çözüm süreci konusunda umutlu musunuz?" şeklindeki soruya karşılık da silahlar patlarken çözümün çok zor olduğunu ve konuşma zemininin kaybedildiğini vurguladı. Dedeoğlu, "Topluma baktığımızda bu çatışma durumunun bitmesi yönünde bir eğilim yüksek. Bu da beni umutlu kılıyor" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow