hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dışişleri Bakanlığı personel alımı başvuru şartları neler?

    Dışişleri Bakanlığı personel alımı başvuru şartları neler
    expand

    Konsolosluk ve ihtisas memuru alımı yapacak olan Dışişleri Bakanlığı YDS puanlarını da esas alacak. Personel alımı ile ilgili başvuru şartları bakanlık tarafından geçtiğimiz günlerde paylaşılmış ve sınava ilişkin detaylar aktarılmıştı. Peki, Dışişleri Bakanlığı 50 personel alımı başvuru şartları neler ve bakanlık hangi dilleri bilen personelleri istihdam edecek?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dışişleri Bakanlığı personel alımı detayları belli oldu. 500 adayın sınava tabi tutulacağı istihdam için İngilizce, Fransızca, Almancanın da aralarında olduğu 9 dilde alımlar gerçekleştirilecek. YDS barajını geçen adayların sınava girebileceği personel alımı öncesi adayların bilmesi gereken hususlar ise şöyle…

    SINAVA BAŞVURU ŞARTLARI

    1. Sınava başvurabilmek için;

    a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48. maddesinde sayılan genel şartları taşımak (Sınava başvurabilmek için Türk Vatandaşı olmak gerekmektedir),

    b) 01.01.2018 tarihi itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak ( 01.01.1983 ve daha sonra doğmuş olanlar) ve

    c) Yurtiçindeki üniversitelerin veya diploma denkliği Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanmış olmak kaydıyla yabancı üniversitelerin lisans düzeyinde en az dört yıllık eğitim verilen fakültelerinden mezun olmak gerekmektedir.

    2. Konsolosluk ve İhtisas Memurluğu sınavına altı farklı kategoriden birinden başvurulabilecek olup, sözkonusu kategorilerin isimleri, sınavların yapılacağı yabancı  diller, 2016, 2017 veya 2018 yıllarında sınava girilecek yabancı dilde alınmış olan asgari YDS/e-YDS puanları, atama yapılabilecek azami kadro sayıları ile yazılı sınava kabul edilecek aday sayıları aşağıdaki tabloda belirtilmiştir. Eşdeğerliği YÖK tarafından saptanmış uluslararası dil sınavlarından 2016, 2017 veya 2018 yıllarında alınan puanların, bahsekonu uluslararası dil sınavına ilişkin sonuç belgesinin alındığı sınav dönemi itibarıyla ÖSYM tarafından belirlenen YDS’deki karşılıkları da değerlendirmeye alınacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3. Sınav sonucunda kategorilerden birinde yukarıdaki tabloda belirtilen sayıda adayın başarılı olamaması halinde, diğer kategorilerin yedeklerinde bulunan adaylardan puanı en yüksek olan adaylar başarı sırasıyla değerlendirilir.

    4. Yazılı sınava kabul edilecek adaylar, her bir kategori için ayrı bir liste halinde YDS puanlarına göre yapılacak sıralamayla belirlenecek olup, asgari YDS puanına sahip olmak sınava katılma hakkını garanti etmemektedir.

    5. Aday adayları, farklı kategorilerde gerçekleştirilecek olan Aday Konsolosluk ve İhtisas Memurluğu giriş sınavına yalnızca bir kategoriden başvurabileceklerdir.

    6. Sınava katılmaya hak kazanan adayların listesi, Bakanlığın http://www.mfa.gov.tr adresli internet sitesi üzerinden ilan edilecektir. Sınava katılabilecek adaylara ayrıca e-posta ile bildirim yapılacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    7. Sınava katılabilecek adaylara ilişkin duyuruda, sınav programına ve sınavın yapılacağı adres bilgilerine de yer verilecektir.

    BAŞVURU NASIL YAPILACAK?

    1. Giriş sınavı başvuruları 6 Kasım 2018 Salı günü başlayacak ve 26 Kasım 2018 Pazartesi günü saat 18:00’de sona erecektir. Başvurular, Bakanlığın https://sinav.mfa.gov.tr adresli internet sitesi üzerinden elektronik ortamda yapılacaktır. Başvuru için gerekli olan bilgiler ve elektronik ortamda iletilecek belge örnekleri şunlardır:

    a) T.C. kimlik numarası,

    b) YDS/e-YDS veya puan eşdeğerliği ÖSYM tarafından saptanmış uluslararası dil sınavlarından alınan sonuç belgesi,

    c) Diploma veya mezuniyet belgesi (Yabancı üniversitelerden alınmış olması halinde, YÖK onaylı denklik belgesinin de iletilmesi gerekmektedir),

    d) Mevcut görünümü yansıtan vesikalık fotoğraf (erkekler için sakalsız ve kravatlı),

    e) Varsa lisansüstü eğitim diploması (Yabancı üniversitelerden alınmış olması halinde, YÖK onaylı denklik belgesinin de iletilmesi gerekmektedir).

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2. Yazılı sınavda ilave puan almaya hak kazanılabilmesi için, sınava girilecek yabancı dil haricinde, ikinci veya üçüncü bir dilden 2016, 2017 veya 2018 yıllarında alınmış 80’in üzerinde YDS/e-YDS puanı veya uluslararası dil sınavlarından alınmış ÖSYM tarafından

    saptanmış eşdeğer puanı olanların, anılan sınavlara ilişkin sonuç belgelerini de diğer başvuru evrakıyla birlikte iletmeleri gerekmektedir.

    SINAVDA ADAYLARA NELER SORULACAK?

    1. Yazılı Sınav:

    a) Yazılı sınav aşağıdaki bölümlerden oluşacaktır.

    - Türkçe Kompozisyon

    - Yabancı Dilde Kompozisyon

    - Yabancı Dilden Türkçe’ye Çeviri

    - Türkçe’den Yabancı Dile Çeviri

    Yazılı sınavda geçer not her bir bölüm için 100 üzerinden 70’tir.

    b) Yazılı sınavın her bir bölümünden geçer not alacak adaylar, aşağıdaki esaslara göre yazılı sınavda ilave puan elde edebileceklerdir:

    - Yazılı sınava gireceği yabancı dil haricinde, adayın herhangi bir diğer dilde 2016, 2017 veya 2018 yıllarında almış olduğu YDS/e-YDS puanının veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği saptanmış herhangi bir uluslararası dil sınavı puanının YDS karşılığının 80’in üzerinde kalan kısmı, yazılı sınavda aritmetik ortalaması alınacak puan toplamına eklenecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Üçüncü bir yabancı dili daha bilen adayın, bu dilde 2016, 2017 veya 2018 yıllarında almış olduğu YDS/e-YDS puanının veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği saptanmış herhangi bir uluslararası dil sınavı puanının YDS karşılığının 80’in üzerinde kalan kısmının yarısı

    da yazılı sınavda aritmetik ortalaması alınacak puan toplamına eklenecektir.

    c) Yazılı sınav aşamasının sonuçları Bakanlık internet sitesinde ilan edilecektir. Sözlü sınava katılmaya hak kazanan adaylara ayrıca e-posta ile bildirim yapılacaktır.

    2. Sözlü Sınav:

    a) Yazılı sınavda başarılı olan adaylar sözlü sınav aşamasına geçmeye hak kazanacaktır. Sözlü sınavda adaylar, alan bilgisi, muhakeme, kavrayış, temsil görevine ilişkin nitelikleri ve yeterliliği, genel kültür düzeyi, Türkçe ve yabancı dilde ifade yeteneği ile genel davranış ve tepkilerinin meslek gereklerine uygunluğu açısından öncelikle değerlendirilecektir.

    Ankara’da yapılacak sözlü sınavın tarihi Bakanlık internet sitesinde ilan edilecektir.

    b) Sözlü sınavda geçer not 100 üzerinden 70’tir.

    c) Sınav sonucunda başarılı olarak atanmaya hak kazananların nihai listesi Bakanlık internet sitesinde ilan edilecektir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow