hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dokunulmazlık kararı için son gün

    Dokunulmazlık kararı için son gün
    expand

    Dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onayı, iadesi ya da referandum kararı için süre bugün sona eriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milletvekillerinin haklarındaki dosyalarda dokunulmazlıklarının geçici olarak kaldırılması için TBMM'de kabul edilen anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından onayı, iadesi ya da referanduma götürülme kararı için süre bugün sona eriyor.

    Düzenleme 20 Mayıs'ta TBMM'deki ikinci tur oylamada referanduma gerek bırakmayan çoğunlukla kabul edilmiş, 24 Mayıs'ta ise onaylanmak üzere Erdoğan'a gönderilmişti.

    Anayasaya göre bir kanun ya da anayasa değişikliği TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından onay için cumhurbaşkanına sunuluyor. Düzenleme, cumhurbaşkanı tarafından onaylaması halinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giriyor.

    Anayasa Mahkemesi'nden dokunulmazlık kararı

    Demirtaş'tan Bozdağ'a tepki: 'Mahkemelerin başkanı mısın?'

    Anayasaya göre 15 gün

    Cumhurbaşkanının kanunu onaylaması ya da veto etmesi için anayasaya göre 15 günlük süresi bulunuyor.

    Cumhurbaşkanının kanunu onaylamayarak TBMM'ye iade etmesi durumunda Meclis'in kanunu tekrar ele alması gerekiyor. Kanunun aynı şekilde tekrar kabul edilmesi durumunda ise cumhurbaşkanının onaylaması zaruri.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı isterse anayasa değişikliğini referanduma da sunabiliyor.

    Dokunulmazlık blöf mü? AKP MKYK üyesi: Erdoğan veto edebilir

    Yüksekdağ: AYM tarihsel bir yanlışa imza atmştır

    Toplam 800 dosya

    AKP'nin getirdiği teklif üzerine kabul edilen düzenleme çerçevesinde, anayasaya geçici bir madde eklenerek milletvekillerinin dokunulmazlığını düzenleyen 83. maddenin, fezlekesi bulunan milletvekilleri için uygulanmaması hususu getiriliyor.

    Bu düzenlemenin kabul edildiği tarih itibariyle çoğunluğu CHP'li ve HDP'li 152 milletvekili hakkındaki toplam 800 dosya üzerindeki dokunulmazlıklar kaldırılıyor.

    Bazı CHP'li ve HDP'li milletvekilleri anayasa değişikliğine ilişkin kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ni başvurmuş ancak AYM bu başvuruyu reddetmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow