APP PLAKA İLE İLGİLİ YENİ KARAR! APP Plaka değişimi ücretsiz mi? Resmi Gazete'de yayımlandı!
Son günlerde araç sahiplerinin yakından takip ettiği APP plakalarla ilgili yeni gelişme yaşandı. Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nun plaka düzenine ilişkin yeni kararı açıklandı. Uygunsuz plakaların değişim süreci merak ediliyordu. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'nun (TŞOF) plaka sorumlulukları netleştirildi.
Adalet ve İçişleri bakanlıklarınca hazırlanan "Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, plaka basmaya yetkili kuruluş tarafından bu yönetmelikte belirtilen nitelik veya ölçülere aykırı plaka basıldığının trafik kolluğu tarafından tespiti halinde, tescil plakasının tekrar basımı için "plaka basım talep belgesi" aranmayacak. Yönetmelikle ayrıca, plakaların basımı ve dağıtımı süreçlerine, "basımı sonrasındaki fotoğraf kayıtları" şartı da eklendi. Yönetmeliğe eklenen geçici maddeyle, tescil plakalarının nitelik ve ölçülerine dair geçiş hükümleri de düzenlendi.
Resmî Gazete'de yayımlanan değişiklikle, Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmeliğin 31. maddesine yeni fıkra eklendi. Bu değişiklik, APP görünümlü plakalarda Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'nun (TŞOF) sorumluluğunu tanımladı. Yönetmeliğe göre, TŞOF damga ve mühürlü olmasına rağmen, yönetmeliğe uygun olmayan ve kendisine bağlı birimler tarafından basılan plakaları değiştirecek.
Yeni madde, trafik kolluğu tarafından tespit edilen uygun olmayan plakaların, plaka basmaya yetkili kuruluş tarafından herhangi bir ücret talep edilmeksizin değiştirileceğini belirtiyor. Araç sahibinin kendiliğinden talepte bulunmasına gerek yok. Ayrıca, TŞOF'a 2027 yılı ocak ayına kadar yeni plaka kalıpları gönderme yükümlülüğü getirildi, bu tarihten önce basılan damgalı ve mühürlü plakalar geçerli sayılacak. Yetkili kuruluş tarafından basılan standart dışı plakaların ücretsiz değiştirilmesi ve fotoğraf kayıtlarına ilişkin düzenleme 1 Ocak 2027'de yürürlüğe girecek.
Yeni plaka düzenlemesine göre araç plakalarında belirli güvenlik unsurlarının bulunması zorunlu hale getirildi. Buna göre plakalar üzerinde ay-yıldız simgesi, TR ibaresi, karekod ve 12 haneli seri numarası yer alacak. Standart dışı ve sahte plakalar için ise cezalar oldukça ağırlaştırıldı. Okunabilirliği kasıtlı olarak zorlaştırılan plakalar için 140 bin TL’ye kadar para cezası uygulanacak ve araç trafikten men edilecek. Aynı ihlalin tekrarlanması halinde yaptırımlar daha da artarken, bazı durumlarda Türk Ceza Kanunu kapsamında hapis cezası da gündeme gelebilecek.