BİR CAN KAYBETTİ, BİN CAN KURTARDI! Asrın felaketinde unutulmaz fedakarlık
Kahramanmaraş’ta görev yapan itfaiye eri Mehmet Demir, 6 Şubat 2023 depremlerinde komuta merkezindeydi. Şehrin dört bir yanından yardım çağrıları ardı ardına geliyordu. O sırada eşinden gelen telefonla sarsıldı: “Oğlumuz enkaz altında.” Hayatının en ağır kararını o an verdi. Görev yerini terk etmedi. Kendi evladına koşmak yerine kurtarılmayı bekleyen yüzlerce insan için mücadele etti. Oğlunu enkazdan sağ çıkaramadı; ancak onun fedakârlığı, binin üzerinde insanın hayata tutunmasına vesile oldu.
Kahramanmaraş’ta itfaiye eri Mehmet Demir, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremler sırasında komuta merkezinde görev yapıyordu. Kent genelinden gelen ihbar telefonları aralıksız sürüyordu. Bu sırada Demir’i eşi aradı ve “Oğlumuz enkaz altında kaldı” dedi.
Mehmet Demir, yaşadığı büyük acıya rağmen görev yerini terk etmedi. Komuta merkezinde kalarak ihbarları değerlendirmeye ve ekipleri yönlendirmeye devam etti. Oğlunu o enkazda kaybetti ancak yapılan çalışmalar sonucunda 1000’den fazla kişinin kurtarılmasına katkı sağlandı.
Kahramanmaraş merkezli 7,8 büyüklüğündeki ilk deprem saat 04.17’de, ikinci deprem ise yaklaşık 9 saat sonra 7,6 büyüklüğünde meydana geldi. O sırada Kahramanmaraş İtfaiyesi komuta merkezinde görevli olarak yalnızca Mehmet Demir bulunuyordu. Telefonlar susmuyor, arayanlar “Bize yardım edin” diyordu.
Demir, gelen ihbarları en yakın itfaiye ekiplerine bildirerek enkazlara yönlendirme yaptı. Şehir dışından gelen ekiplerin koordinasyonunu da sağladı. Bu sırada eşinin aramasıyla, 12 yaşındaki oğulları Muhammet Nejat’ın yatılı olarak kaldığı Kur’an kursu binasının yıkıldığını öğrendi.
Mehmet Demir, görev yerini terk ederek oğlunun bulunduğu enkaza gitmek ya da komuta merkezinde kalarak çalışmaları sürdürmek arasında bir tercih yapmak zorunda kaldı. Demir, komuta merkezinde kalmayı seçti. Yüzlerce çağrıyı yanıtladı, ekiplerin sevk ve idaresini sürdürdü. Personel sayısının artmasının ardından enkaz alanına gitti.
Bir süre sonra oğlunun ve aynı binada bulunan yeğeninin cansız bedenleri enkazdan çıkarıldı. Mehmet Demir’in komuta merkezinde yanıtladığı çağrılar sayesinde 1050 kişinin enkaz altından kurtarıldığı belirlendi.