hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    HDP'den "301. Madde kaldırılsın" teklifi

    HDPden 301. Madde kaldırılsın teklifi
    expand

    Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. Maddesi'nin kaldırılması için kanun teklifi hazırladı. TCK'nın 301. Maddesi'nde “Türklüğü, Cumhuriyeti, Devletin kurum ve organlarını aşağılama” ile ilgili durumlar yer alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HDP'li vekil Beştaş, TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde, “Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesi ile korunmak istenen hukuki değerin ceza kanunlarıyla korunması, toplumsal barışa ve adalete hizmet etmek yerine, tersine, daha önemli ve büyük sorunlara neden olmakta, toplumsal barışı bozucu sonuçlara yol açmaktadır. Kaldı ki, maddede sayılan anayasal kurumlara yönelik eleştiri sınırlarını aşar nitelikteki görüş açıklamaları nedeniyle özel hukuk kapsamındaki hukuki sorumluluk devam etmektedir. Nitekim, bugün dünyadaki gelişme bu türden eylemlerin suç olmaktan, ceza kanunu alanından çıkarılıp; tazminat sorumluluğu kapsamına, özel hukukun alanına sokulması yönündedir. Bu itibarla 301'inci madde hükmünün kanun metninden çıkarılması demokrasi adına önemli bir kazanım olacaktır." talebini iletti.

    Meral Danış Beştaş, TBMM Başkanlığı’na yazdığı yazıda “Türk Ceza Kanunu’nun düşünce ve düşünceyi ifade hürriyeti önünde engel teşkil eden maddelerinden başlıcası da 301. maddesidir” dedi.

    Bianet'te yer alan habere göre TCK 301’in hak ve özgürlükler önünde büyük bir engel teşkil etmesinin yanı sıra düşünce ve ifade hürriyetini kullananları da hedef haline getirmesi ile tehlikeli de bir düzenleme olduğunu vurgulayan Danış Beştaş, Hrant Dink suikastini şu ifadelerle hatırlattı:

    “Bu suç tipini ihlal ettiği iddiasıyla yargılanan kimselerin, yöneltilen suçlama nedeniyle henüz yargılama aşamasında, toplumun bazı kesimlerinin kabul edilemez tepkilerine hedef olduğu; maddenin, çağdaş ve demokratik bir toplumda kabul edilemez linç kalkışmaları için zemin hazırladığı biçiminde tezahür etmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Bu durumun en acı örneklerinden birisine, yakın geçmişte Hrant Dink’in 301. maddeden yargılanması vesilesiyle hedef gösterilmesinin ardından öldürülmesi olayı ile tüm Türkiye halkları şahitlik etmiştir. Hrant Dink hakkında verilen yargı kararı ile verilen cezayı, işlendiğini düşündüğü suçun karşılığı olarak görmeyen bazı kimseler, kendi ceza adalet anlayışlarıyla hareket etmekte, cinayet işlemekte bir beis görmemektedirler. Netice itibariyle madde hükmü içeriği itibariyle olduğu kadar yarattığı etki ile de son derece tehlikeli ve demokratik toplum yapısına aykırıdır.”

    "Korku sopası olarak kullanılıyor"

    Danış Beştaş, aynı maddenin hala “korku sopası” olarak kullanıldığını belirterek barış talep edilen bildiriye imza atan akademisyenlerin de bugün aynı maddeden haklarında soruşturma başlatıldığını hartırlattı, “Barış söylemini dile getiren akademisyenler 301. madde hükmü nedeniyle yargılanmalarının yanı sıra hem iktidarın baskı araçlarının kıskacına girmiş hem de üniversitelerde oda kapılarının çarpı işaretleri ile boyanmasından ötürü linç girişimlerinin odağı olmuşlardır” dedi.

    "Beraat bile olsa toplum kişiyi suçlu sayıyor"

    Danış Beştaş, TCK 301 ile ilgili yargı kararlarında genellikle oybirliği ile bir karar verilemediğini, konunun uzmanı hukukçular arasında müşterek bir kanıya varılamadığını, açılan davaların da çoğunlukla beraatle sonuçlandığını, ancak, sırf dava açılmış olmasının bile bu suçtan yargılanmakta olan kimsenin toplumun bir kesiminin nezdinde suçlu sayılması için yeterli sayıldığını ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu durumun, herkesin kesin hükümle mahkûm oluncaya kadar suçsuz olduğu yönündeki evrensel ve anayasal ilkeye aykırı olduğunu vurgulayan Danış Beştaş, TCK 301’in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki (AİHM) ifade özgürlüğü ihlali kararlarına da konu olduğunu hatırlatarak maddenin kaldırılmasını istedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow