hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İş Güvenliği Kanunu okullarda da uygulanacak

    İş Güvenliği Kanunu okullarda da uygulanacak
    expand

    Okullarda birçok öğrencinin yaralanması ya da kaza tehlikesi atlatması okullardaki iş güvenliğinin tartışılmasına yol açtı. Temmuz 2016 tarihi itibariyle okullarda da devreye girecek olan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ise okulda görevli olan öğretmen ve memur sayılarına göre uygulanacak. Güvenbir OSGB Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak, uygulamada öncelikle öğrencilerin ve okuldaki toplam kişi sayısının göz önüne alınması gerektiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Okullar açılalı henüz dört hafta oldu ancak ülkenin farklı noktalarında birçok öğrenci okullarda yaralandı ya da kaza tehlikesi atlattı. Çorum’da bir öğrencinin koluna kapı kolu saplandı, Rize’de ise eğitimin olduğu bir ilkokulda kurulan demir iskele ile dış cephe çalışmaları yapıldı.

    Yaşanan bu kazalar ve alınmayan önlemler okullardaki iş güvenliğinin tartışılmasına yol açtı. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun Temmuz 2016 itibariyle okullarda da uygulanmaya başlayacağını söyleyen Güvenbir OSGB Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak, uygulamanın yürürlüğe girmesinin ardından okullarda yaşanabilecek kazalardan okul yönetimlerinin sorumlu olacağını söyledi.

    Öğrenci Sayısı Göz Önünde Bulundurulmalı

    Uygulamaya göre, 50’den fazla öğretmen ve personelin bulunduğu okullarda işyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanları bulunması gerekecek.

    Uygulamanın, eğitim ortamlarını daha sağlıklı ve güvenli olması için planlandığını, ancak sadece okullardaki öğretmen ve personel sayılarının dikkate alındığını belirten Dr. Ali Çolak, düzenlemenin okullardaki tüm kişileri yani öğrencileri de kapması gerektiğini ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kadıköy Ahmet Sanici Gezici Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi'nde yangın paniği

    Okul İçi Tasarım Çok Önemli

    Öğrencilerin güvenliği için özellikle okul içinde ve bahçesinde, olası kazaların önüne geçebilecek önlemler alınmasının gerekli olduğunu söyleyen Dr. Çolak, “Okullardaki kapı kolları yuvarlak, masa ve sandalye uçları keskin olmayacak şekilde tasarlanmalıdır. Aynı zamanda merdiven korkulukları, merdiven basamakları, lavabo aynaları ve okul araç-gereçleri olası bir kaza halinde öğrencilere zarar vermeyecek şekilde düzenlenmelidir.” şeklinde konuştu.

    Psikolojik Danışmanlar Da Olmalı

    Dr. Ali Çolak, okullarda iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin dışında psikolojik danışmanların da olmasının gerekliliğinden bahsetti. Özellikle ergenlik döneminin öğrenciler için en kırılgan dönem olduğunun altını çizen Dr. Çolak, profesyonel danışmanların öğrencilere destek olarak, yaşayabilecekleri problemleri aşmaları konusunda yardımcı olabileceğini söyledi.

    İş Güvenliği Kanunu okullarda da uygulanacak

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Okullarda Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Detaylar

    - Yangınla ilgili tedbirler alındı mı?
    - Acil durum eylem planı yapıldı mı?
    - Risk analizi yapıldı mı?
    - Çalışanların işe uygun sağlık raporları tamamlandı mı?
    - Binanın elektrik tesisatı doğrudan erişime açık mı?
    - Okul giriş çıkışlarında yeterli alan var mı?
    - Pencereler düşme tehlikesi barındırıyor mu?
    - Prizler korumalı mı, okul duvarlarındaki korkuluklarının ucu sivri mi?
    - Tuvaletlerde kaygan zemine karşı önlem var mı?
    - Lavabo ve aynalar sağlam takılmış mı?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow