hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşitme engelliler için engeller kalktı

    İşitme engelliler için engeller kalktı
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    3 Aralık Engelliler Günü'nde işitme engelliler, çevrelerindeki gürültüyü önleyip sadece konuşma sesini bırakan “id sistemi” sayesinde bankodaki görevlinin anlattıklarını net bir şekilde anlayıp mutlu oldular.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gayrettepe Metro İstasyonunda bulunan Karanlıkta Diyalog sergisi bankosunda vatandaşların da meraklı bakışları altında ilginç bir deneyim yaşandı. Metrodaki kalabalıkların gürültüsü yüzünden bankodaki görevliyi anlamakta zorlanan işitme engelliler işitme cihazlarının ve koklear implantlarının "T" (Telecoil) moduna geçtiler. İD sistemi sayesinde kendilerini gürültüden soyutladılar ve sadece bankodaki görevlinin söylediklerini net bir şekilde duyup anlattıklarını anladılar.

    İşitme engellilerin de erişilebilirlik sorunları var

    İşitme cihazı kullanan işitme engelliler hakkında en büyük yanılgı işitme cihazlarının gözlük gibi sorunu ortadan kaldıran çözümler oldukları yönündedir. Oysa işitme cihazları kalabalık ve gürültülü ortamlarda görevlilerin söylediklerini anlayabilmek için tek başlarına yeterli değildir. Bu konuda "id sistemi" gibi destekleyici çözümler gerekmektedir.

    Bir örnek vermek gerekirse tekerlekli sandalye kullanan bedensel engelli insanlar nasıl ideal ortamlarda (düz yol, rampalı yol) ulaşım sorunu yaşamazsa, aynı şekilde işitme cihazı kullanan işitme engelli insanlar da ideal ortamlarda anlama sorunu yaşamayacaktır. Bundan dolayı özellikle kalabalık ve gürültülü ortamlarda id (indüksiyon döngü) gibi yardımcı işitme sistemlerinin kullanılması gerekmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyada zorunlu, Türkiye yeni tanışıyor

    Türkiye'de yardımcı işitme sistemleri henüz tanınma noktasında olup İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde 1990’lardan beri yasal zorunluluk olarak kullanılmaktadır.  Dünyanın neresinde olursanız olun, gördüğünüz "id" işareti bulunulan alanda indüksiyon döngü sistemi olduğu anlamına geliyor. Kopenhag operasında konser dinlerken, Hong Kong  metrosunda bilet alırken, Londra’da taksiye binerken, Berlin'de müzeye girerken sadece işitme cihazının veya koklear implantın ‘T’ (telecoil) moduna getirilmesi yeterli olmaktadır.

    İD Sistemi Nedir?

    İndüksiyon döngü sistemleri, özel olarak geliştirilmiş bir amplifikatör aracılığıyla mevcut sesleri manyetik dalgalara dönüştürür. İşitme cihazı kullanıcıları, cihazda bulunan ‘telecoil’ mekanizması sayesinde bu manyetik dalgaları hiçbir ek ürüne gereksinim duymadan algılayabilirler. İşitme cihazı kullanıcısı, hizmet noktasında uluslararası  indüksiyon döngü işaretini gördüğü zaman, cihazını ‘T’ pozisyonuna getirir. Böylece işitme cihazı etrafta bulunan gürültü veya boğuk sesleri değil, sadece İD sisteminden gelen manyetik dalgaları iletmeye başlar. Bu sayede kullanıcı, konuşan kişiyi hiçbir zorluk çekmeden dinleyebilir. Gelişmiş ülkelerde İD sistemleri yaygın olarak kullanılmakta ve bina inşaat yönetmeliklerinin vazgeçilmez bir parçası olarak görülmektedir. Sinemalardan konser salonlarına, şirket toplantı odalarından okul dersliklerine kadar pek çok yerde İD sistemlerini görebilirsiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşitme engelliler için engeller kalktı

    Yüksek Para Cezaları Mevcut

    “Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği” 18.Maddesinin (1.) bendinde; “Umuma açık hizmet veren her türlü yapı ve açık alan ile toplu taşıma araçlarının sahibi olan gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine her bir tespit için bin Türk Lirasından 5 bin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanır. Bu şekilde bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının tutarı ellibin lirayı geçemez.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına her bir tespit için 5 bin Türk Lirasından 25 bin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanır. Bu şekilde bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının tutarı 5 yüz bin lirayı geçemez” hükmü amirdir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow