İstanbul Fuar Merkezi'nde imzalar atıldı: Baykar ile Korean Air arasında iş birliği anlaşması

IDEF 2025 fuarı kapsamında İstanbul'da düzenlenen törende, Baykar ile Güney Kore'nin bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi Korean Air arasında işbirliği mutabakat zaptı imzalandı.
Baykar, Güney Kore'nin bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi Korean Air ile işbirliği için mutabakat zaptı imzaladı.
Anadolu Ajansı'nın (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2025), Milli Savunma Bakanlığı'nın ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'nın desteğiyle, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'nın (TSKGV) yönetim ve sorumluluğunda ve KFA Fuarcılık AŞ'nin organizatörlüğünde İstanbul Fuar Merkezi'nde (İFM) gerçekleştiriliyor.

Fuar kapsamında düzenlenen törende işbirliği anlaşması, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Korean Air Genel Müdürü Kh Lee tarafından imzalandı.
ASELSAN "Mavi Vatan"a yapay zeka teknolojisi kazandıracak
Fuarda atılan bir diğer imza ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile ASELSAN arasında gerçekleşti.
Fuarda düzenlenen törenle, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile ASELSAN arasında Sensör Veri İşleme ve Yapay Zeka Uygulamaları İşbirliği Mutabakat Muhtırası imzalandı.
Mavi Vatan için yeni teknolojilerin sağlanmasını içeren mutabakat muhtırasına, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ile ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol imza attı.
Muhtırayla, ASELSAN ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, sensör veri işleme ve yapay zeka uygulamaları alanında işbirliği yapacak. ASELSAN tarafından Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi Komutanlığı (ARMERKOM) yerleşkesi içerisinde yer alan alanda "Sensör Veri İşleme ve Yapay Zeka Merkezi" kurulması da amaçlanıyor.
ASELSAN tarafından geliştirilen sensör ve atış kontrol sistemlerine yapay zeka yeteneklerinin kazandırılmasıyla, deniz kuvvetlerine modern savaş ortamında daha süratli algılama, karar verme ve reaksiyon avantajları kazandırılacak.

"Elektronik harp ve siber gibi unsurların da sahada aktif kullanıldığı bir portföye sahibiz"
Akyol, yaptığı değerlendirmede, ASELSAN tarafından geliştirilen fiziki sistemlerin görevlerini yapmaya devam edeceğini belirterek, "Fiziksel katmanın üstünde 'dijital katman' dediğimiz, elektronik harp ve siber gibi unsurların da sahada aktif kullanıldığı bir portföye sahibiz. Bu ürünleri de geliştirmeye devam edeceğiz. Artık bir üst katmanı daha yol haritamıza ekledik. Ona da 'bilişsel katman' diyoruz. Bilişsellik, yapay zeka ile sistemlerin donatılması demek. Attığımız bu imza, deniz kuvvetlerimiz için geliştirdiğimiz sonarlarımız, radarlarımız, optik sistemlerimiz ve elektronik harp sistemlerimizin yapay zeka modellerinin komutanlığımızla oluşturulmasına, büyük verinin beraber işlenmesi, buradan modeller çıkarılması ve katmanların birlikte yönetilmesi için önemli bir aşamadır." değerlendirmesinde bulundu.
"Amacımız yapay zeka tabanlı ağ destek algoritmalarını oluşturmak"
Oramiral Tatlıoğlu da gemilerin yerli ve milli olarak dizayn ve inşa edildiğine işaret ederek, gemilerde kullanılan güdümlü mermi ve torpidoların da milli olarak üretildiğini söyledi.
Deniz Kuvvetleri olarak yapay zeka birimi oluşturduklarına dikkati çeken Tatlıoğlu, "ASELSAN ile beraber ARMERKOM içerisinde yapay zeka merkezimizi kuracağız. Amacımız yapay zeka tabanlı ağ destek algoritmalarını oluşturmak." dedi.
ASELSAN ile CALIDUS arasında da anlaşma imzalandı
Öte yandan, fuarda ASELSAN ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) savunma şirketi CALIDUS arasında da anlaşma imzalandı. Anlaşmayla, CALIDUS'a sağlanacak sistemlerle iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da ileri noktaya taşınması hedefleniyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR


SON DAKİKA HAVA DURUMU HABERLERİ 2 ARALIK 2025 | Ankara, İzmir ve İstanbul'da hava nasıl olacak? Meteoroloji uyardı: Rize, Artvin, Muş, Bitlis, Van...

SON DAKİKA... Meteoroloji'den yeni uyarı: Kuvvetli geliyor

SON DAKİKA DEPREM HABERLERİ 2 ARALIK 2025 | Deprem mi oldu, nerede, kaç şiddetinde? Kandilli Rasathanesi-AFAD son depremler listesi: Balıkesir...

İstanbul Boğazı’nda gökkuşağı sürprizi

TOKİ 500 BİN KONUT GENÇ KATEGORİ BAŞVURU ŞARTLARI: TOKİ 500 Bin Sosyal Konut Genç Kategorisi başvuru şartları neler, ücreti ne kadar?