hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kısa Çalışma Ödeneği nedir, ne kadar alınabilecek? Bakan Selçuk açıkladı!

    Kısa Çalışma Ödeneği nedir, ne kadar alınabilecek Bakan Selçuk açıkladı
    expand
    KAYNAKAA

    Kısa Çalışma Ödeneği başvuruları ile ilgili detaylar geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. Konuyla ilgili detaylar ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’tan geldi. Bakan Selçuk, ödeneğe ilişkin merak edilenleri tek tek anlattı. Peki, Kısa Çalışma Ödeneği ne kadar alınabilecek ve başvuru şartları neler?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kısa Çalışma Ödeneği başvuruları geçtiğimiz günlerde İŞKUR üzerinden alınmaya başlanmıştı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ödeneğe ilişkin merak edilen soruları yanıtladı. İşte Bakan Selçuk’un açıklamaları ve başvuruda bulunmak isteyen şirketler için detaylar…

    KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE HER ŞİRKET BAŞVURABİLİR Mİ?

    Selçuk, İşsizlik Sigortası Fonu'nun işverene ve çalışana sağladığı fırsatlara değindi.

    Kısa çalışma ödeneğine bütün işletmelerin başvurabileceğinin altını çizen Selçuk, "Başvurular sigortalılarımız tarafından değil, işverenlerimiz tarafından yapılıyor. Çağrıda bulunmak istiyorum, tüm işletmelerimiz başvursunlar." diye konuştu. 

    ÇALIŞAN SAYISI LİMİTİ VAR MI?

    Selçuk, herhangi bir çalışan sayısı limitinin bulunmadığını vurguladı. Başvurunun nasıl yapılacağına ilişkin bilgi veren Selçuk, başvuru sürecinde mümkün olduğunca kolaylaştırıcı olacaklarını ve hızlı dönüş yaptıklarını ifade etti.

    BELGE SAYISI AZALDI

    Kısa çalışma ödeneğine başvuruda belge sayısını azalttıklarını ve formu sadeleştirdiklerini belirterek Bakan Selçuk, işverenlerin çalışanları koruma odaklı yaklaşarak başvurmalarını istedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Formda herhangi bir eksik olmaması halinde başvuru sürecinin kısa sürede tamamlanacağını aktaran Selçuk, "İşverenlerimiz de sigortalı çalışanlarımız da müsterih olsunlar biz onları desteklemeye devam edeceğiz." dedi.

    SEKTÖR AYRIMI YOK

    Kısa çalışma ödeneğine başvuruda sektör ayrımı olup olmadığına ilişkin Selçuk, bir sektör kısıtlaması olmadığını, her sektörden işletmenin başvurabileceğini dile getirdi.

    KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ALMA ŞARTLARI NELER?

    Selçuk, çalışanların 450 prim günü ve 60 gün hizmet akdini tamamlama şartının bulunduğunu, "Faaliyetlerini yavaşlatan, durduran tüm işletmelerimiz küçük veya orta ölçekli olduğuna bakmaksızın kısa çalışma ödeneğine başvurabilirler." diye konuştu.

    Selçuk, kısa çalışma ödeneğinin İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacağını dile getirdi.

    BAŞVURU YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

    KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE KADAR?

    Ödenek tutarının ne kadar olduğuna dair de Selçuk, şu bilgileri paylaştı:

    "Ödenek bizim sigortalımızın son 12 aylık prime esas kazancı üzerinden hesaplanıyor ve bunun ortalaması alınıyor. Günlük ortalama brüt kazanç üzerinden yüzde 60'ı olarak hesaplanıyor. Bu yalnız brüt olduğu için özellikle asgari ücretlimiz şu anda net aldığı ücretin yaklaşık yüzde 75'ini almış olacak. Yani brüt yüzde 60 deyince kazancın yüzde 60'ı gibi algılanıyor. Net olarak alacağı yüzde 75 oranında olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÜST LİMİT VAR

    Bu ödeneğin bir üst limiti var. Bu da aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150'sini geçemiyor yani 1,5 katını geçemiyor. Dolayısıyla aldığı brüt ücret miktarına göre herhangi bir sigortalımız 1752 lira ila 4 bin 381 lira arasında değişen bir kısa çalışma ödeneğine hak kazanacak. Bu da günlük 58 lira ila 146 lira arasındaki bir banda tekabül ediyor. Asgari ücretlimiz için bu oran brütten hesaplandığı için net olarak yüzde 75 gibi bir ödenek."

    ÖDEMELER 3 AY ALINABİLECEK

    Selçuk, bu ödeneğin maksimum 3 ay boyunca alınacağını vurguladı.

    Kısa çalışma ödeneği için yapılan başvurulara değinen Selçuk, "19 bin firmamız başvurmuş durumda. Bu da yaklaşık 420 bini aşkın sigortalımıza tekabül ediyor. Sektörel dağılımlara baktığımız zaman imalat yüzde 52, ikinci olarak konaklama ve yiyecek hizmetleri faaliyetleri, üçüncü olarak başvuran sektörümüz toptan ve perakende ticaret. Özellikle imalat ve konaklamayı toplarsak yaklaşık yüzde 63'ü o iki sektörden geliyor." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zehra Zümrüt Selçuk, telafi çalışma düzenlemesinin hem çalışan hem işveren açısından neler getireceğine ilişkin şunları söyledi:

     "Geçici bir süreyle iş yerlerimiz faaliyetlerini azalttı veya durdurdu. Özellikle azalttığı durumlarda çalışma saatlerini azaltmış durumdalar. Biz burada ne yapıyoruz? Hem iş yerimiz iş gücü kaybına uğramasın hem de çalışanlarımız gelir desteğine mahrum kalmasın diye, diyoruz ki 'siz 2 ay boyunca daha az yaptığınız eksik çalışmaları bir sonraki dönemdeki 4 ay boyunca telafi edebilirsiniz.' Böylelikle ne işçimizin ücret kaybı oluyor ne de işverenimizin iş gücü kaybı oluyor. Öncesinde telafi süremiz 2 aydı, bu süreyi biz 2 aydan 4 aya çıkarttık."

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow