Koronavirüs aşısıyla ilgili en çok sorulan sorular: Sağlık Bakanlığı tek tek cevap verdi
Türkiye’de Kovid-19’a karşı aşılanan kişi sayısı 1 milyon 53 bin 259’a ulaştı. Aşıyla ilgili sıkça sorulan 36 soruya yanıt veren Sağlık Bakanlığı, 18 yaş altına aşı uygulanmayacağını vurguladı. (Gül Kireklo/Sabah)

Türkiye'de koronavirüse karşı aşılanan kişi sayısı dün 1 milyonu geçti. Geçen perşembe başlayan aşılama programının birinci aşamasının ikinci adımına önceki gün geçildi. O günden beri, huzurevleri ile bakımevlerinde kalanlar ve onların bakımından sorumlu kişiler aşılanmaya devam ediyor. 90 yaş üzeri vatandaşlar da evlerinde aşılanıyor. Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede uygulanan aşılamaya ilişkin sıkça sorulan 36 soruya, "Kovid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu" sitesinden yanıt verdi.

- Aşıdan sonra koruyuculuğun gelişmesi birkaç hafta alır. Aşıdan sonra da maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyulmalı.

- Türkiye'de aşı uygulaması zorunlu değil ancak hastalıklardan korunmak için en etkili yöntemlerden biridir.

- Bugüne kadar Kovid-19 aşılarına yönelik yürütülen klinik çalışmalarda ve mevcut aşı uygulamalarında ciddi yan etkilere rastlanmamıştır.

- Bilim Kurulu'nca belirlenmiş öncelikli risk grubunda 18 yaş altındaki kişiler yer almadığından şu an için bu gruba aşı uygulanmayacaktır.

- Gebelikte inaktif Kovid-19 aşısının uygulanmasına ilişkin veri bulunmamaktadır. Aşının gebeliğin ilk 3 ayında uygulanmaması tercih edilir.

- Emzirme döneminde aşının uygulanmasına ilişkin veri bulunmamaktadır. Emziren kadınlara kendi istekleri halinde aşı uygulanabilir.

- Kovid-19'u geçirenlerde bir müddet süren koruyuculuk bir süre daha kişiyi koruyacağından hastalığı geçirmiş kişiler aşı uygulanacak gruplarda değil.

- Aşının koruyuculuk süresi henüz bilinmemektedir. Bunun için ek araştırmalara ihtiyaç bulunmaktadır.