hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kuzey Kore'den ABD'ye anlaşma teklifi

    Kuzey Koreden ABDye anlaşma teklifi
    expand

    Kuzey Kore yönetimi, Kore yarımadasındaki çatışmasının sona ermesi için ABD'nin nükleer şantajını sonlandırması ve Pyongyang'ın diplomatik teklifine cevap vermesi gerektiğini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı'nda görev yapan Jong Tong Hak, Associated Press'e (AP) verdiği röportajda Kore Yarımadası'nda kalıcı barış için önce Kuzey Kore ve ABD'nin anlaşması gerektiğini söyledi.

    ABD yönetimini Pyongyang'a karşı devamlı bir nükleer şantaj yapmakla ve düşmanca politika izlemekle suçlayan Jong, "Amerika yönetimi, nükleer güce sahip savaş uçağı gemilerini ve nükleer stratejik bombardıman uçaklarını yarımadaya göndermeye devam ediyor, ayrıca Güney Kore'yle Kuzey Kore'ye karşı yaptığı savaş tatbikatlarına devam ediyor" diye konuştu.

    Yaşanan zorlu durumdan çıkmanın yolunun Washington'un kararlı tavrına bağlı olduğunu savunan Jong, "Eğer ABD, Kuzey Kore'nin egemenliğine saygı duyma ve düşmanca politikasını bitirme konusunda ciddiyse, taraflar arasındaki sorunlar kolayca çözülebilir" dedi.

    ABD'nin Kuzey Kore özel temsilcisi Sung Kim ise geçen ay Pyongyang'ın son anlaşma teklifini "iki yüzlülük" olarak değerlendirmişti.

    Washington yönetimi, Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımlarını ancak nükleer faaliyetlerine ve uzun menzilli füzelerin geliştirilmesine son vermesi ve uluslararası anlaşmalara uyması durumunda hafifleteceğini belirtiyor.

    Toprakların hiçbir yabancı askeri üs olmayan ama savaş sırasında Çin ile müttefik olan Kuzey Kore, ABD'nin 28 bin 500 askerinin Güney Kore'de konumlandığına dikkati çekiyor ve ABD'nin saldırı tehdidine karşı koymak için nükleer ya da başka caydırıcı silahlar bulundurması gerektiğini savunuyor.

    27 Temmuz 1953'te imzalanan ateşkesle sona eren Kore Savaşı sonrası barış anlaşması yapılmadığı için, Güney ve Kuzey Kore teknik olarak halen savaş durumunda bulunuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow