hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    LGBTİ aday neden HDP'de siyaset yaptığını anlattı

    LGBTİ aday neden HDPde siyaset yaptığını anlattı
    expand

    HDP'nin Eskişehir milletvekili adayı ve LGBTİ (Lezbiyen, gay, biseksüel, transgender ve interseks) bireyi Barış Sulu, "HDP'yi seçtim çünkü LGBTİ bireyler orada en başından beri varlar. Sonradan eklenen bir grup değil" ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sulu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1998'den bu yana LGBTİ bireylerin insan haklarıyla ilgili çalıştığını, bu yöndeki derneklerin faaliyetlerinin içinde yer aldığını söyledi. HDP'den milletvekilliği adaylık teklifi geldiğinde sevgilisi ve ailesiyle konuştuğunu söyleyen Sulu, "Ben aileme açık birisiyim. Gizli bir eşcinsel değilim. En büyük desteği ailemden ve sevgilimden aldım, ondan sonra da süreç gelişti. HDP'deki arkadaşlarımla konuştum, birkaç dostum var onlardan fikir aldım çok fazla" dedi.

    LGBT aktivisti Beşiktaş'ta Meclis'e girdi

    Siyasette yeni olmadığını kaydeden HDP Eskişehir 6. sıra milletvekili adayı Sulu, şunları söyledi:

    "17 yıldır, LGBTİ bireylerle ilgili çalışıyorum. O yüzden siyaseti, otomatik olarak, 'Ben buradayım' dediğim andan itibaren yapmaya başlıyorum. Ben politikamı, 'Ben eşcinselim, bu ülkede yaşıyorum ve hiçbir yere de gitmiyorum. Burada mücadele etmeye başlıyorum' dediğim andan itibaren yapmaya başladım." 

    Milletvekili seçilememesi halinde adaylığının gelecek dönemler için diğer LGBTİ'lilerin yollarını açacağını belirten Sulu, "Dört sene sonraki seçimler, bambaşka bir şeye dönüşecek. Belki bir tane eşcinsel erkek değil, lezbiyen aday da olur, trans aday da olur. Dört sene sonra bambaşka bir şeye dönüşebilir" değerlendirmesini yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    LGBT'den HDP'li Tan'a tepki

    Halkların Demokratik Kongresi (HDK) zamanından beri HDP'nin içinde olduğunu anımsatan Sulu, "HDP'yi seçtim çünkü LGBTİ bireyler orada en başından beri varlar. Sonradan eklenen bir grup değil. HDK sürecinde Ertuğrul Kürkçü Bey, konuşma yaparken 22 farklı dilde 'Biz buradayız, merhaba, hoş geldiniz' dedi. Bu ülkede yaşayan 22 farklı dili konuşan insan var çünkü. O süreçte LGBTİ'ler de oradaydı. Bu kadar farklı kimlik zaten bir aradaydı. Yani en başından beri içindeydi" ifadesini kullandı.

    CHP'nin de LGBTİ'lerle ilgili çok fazla çalışma yaptığını vurgulayan Sulu, "Çok uzun yıllar LGBTİ aktivizmi yaptığım için Meclis'e çok fazla girip çıkmış birisiyim. Sorunlarımızı dile getirmek için görüşmeler yaptım. LGBTİ haklarıyla ilgili CHP çok fazla soru önergesi veriyor, HDP çok fazla soru önergesi veriyor. Bunun dışında da çok fazla söylem üreten, destekleyen 'Bu insanlar ayrımcılığa uğruyor' diyen bir parti, ne yazık ki yok" diye konuştu.

    Hindistan'da üçüncü cinsiyet resmen tanındı

    Sulu, bu süreçte CHP'den de LGBTİ aday beklediğini ancak göremediğini belirterek, Anadolu Partisi'nin İzmir'de LGBTİ'li bir aday gösterdiğini dile getirdi.

    Adaylığını, HDP Genel Merkezi'nden gelen bir telefonla öğrendiğini anlatan Sulu, "Zaten Demirtaş, LGBTİ bireylerin haklarından bahsediyor. 'Bu bir riskse, biz bu riski alıyoruz' diye açıklama yaptı. HDP'nin içinde LGBTİ komisyonu var zaten. Kadın komisyonu, gençlik komisyonu gibi LGBTİ komisyonu var. Diyalog kurulabilen durumda. Bizim seçim bildirgemiz var. Orada 'bizler gökkuşağıyız' diye bir bölüm var. Bu bütün illere gitmiş bütün illerdeki bütün partililerin okuduğu ve oradaki bilgileri edindikleri bir kitapçık" dedi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HDP Adayı Barış Sulu, Türkiye'de yüzde 85'lik bir kesimin LGBTİ birey istemediğini ifade ederek, şöyle konuştu: 

    "Diyarbakır'da da çok fazla bulundum. Orada çok farklı bir atmosfer var. Eşcinsellere bakış açısı nereye giderseniz gidin değişmiyor. Belki de bu süreç biraz daha bunları yumuşatacak. Biraz daha algılamalarını sağlayacak. Bizler öldürülüyoruz, yaşam hakkımız var. Bunlardan bahsediyoruz. Eğitimalamıyoruz diyoruz, okullardan atılıyoruz, zorbalık yaşıyoruz, diyoruz. Hastaneye gittiğimizde başka şeyler yaşıyoruz. İş bulamıyoruz. İnsanlar başka başka şeyler yapmak zorunda kalıyor. Toplumun en alt kesimine itilmek zorunda kalıyorlar. Bunlarla ilgili konuşmaya çalışıyoruz ama inanıyorum bu söylediklerimiz bir yerlere gidiyordur."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow