hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Manda Ve Himaye Nedir? Manda Ve Himaye Kabul Edilemez Ne Demektir?

    Manda Ve Himaye Nedir Manda Ve Himaye Kabul Edilemez Ne Demektir
    expand

    Tarihte güçlü devletlerin zayıf ve güçsüz durumda bulunan diğer devletleri koruma bahanesiyle himayesi altına almış birçok devlet bulunmaktadır. Güçsüz devletlerin bu duruma karşı koyamayarak zamanla güçlü devletlerin içinde yok olup gittiği görülmektedir. Manda ve himaye kavramları bir devletin kendi hakkını kendisinin değil de başka devletlerin eline bırakması olarak ifade edilmektedir. Başka devletlerin manda ve himayesine girmek isteyen devletler en baştan yenilgiyi kabul etmiş devletler olarak nitelendirilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

      Manda ve Himaye Nedir?

     Manda ve himaye kavramları kendisini yönetemeyecek durumda olan devletlerin güçlü bir hale gelinceye kadar başka devletlerin yönetimi altına girmek olarak tanımlanmaktadır. Özellikle 1. Dünya savaşından sonra ortaya çıkmış bir kavram olarak değerlendirilmektedir. Güçsüz olan devletler ülkelerini yönetmeyi bırakarak güçlü olana kadar başka devletlerin mandası o devlet ve ülke için geçerli olmaktadır.

     Manda ve himaye kavramları devletler arasındaki çıkar çatışmaları sonucunda ortaya çıkmıştır. Bu durumun bir sonucu olarak güçlü devletler daha da güçlenmişler zayıf devletlerde daha da zayıflayarak kendi haklarını arayamaz hale gelmişlerdir. 1.Dünya savaşında ortaya atılan bu kavram zayıf olan devletleri Milletler Cemiyeti adına güçlü olan devletler himayesi altına alarak güçlerine güç katmışlardır. Bu devletler kısa sürede ekonomik ve askeri bakımdan gelişip güçlenirken zayıf olan devletler ise güçlü devletlerin içinde kaybolup gitmişlerdir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Manda ve himaye altına girmiş ülkelerin sömürge devletleri ile arasındaki farklar oldukça fazla olmaktadır. Sömürge altında olan devletler iç ve dış işlerinde tamamen o devlete bağlıyken başka bir devletin himayesine girmiş ülkeler ise iç işlerinde serbesttirler. Manda ve himaye belirli bir zamanı kapsıyorken sömürgeciliğin belirli bir zamanı olmamaktadır.

     Manda ve Himaye Kabul Edilemez Ne Demektir?

     Manda ve himaye fikri ilk olarak 1. Dünya savaşında ortaya çıkmış bir kavram olmaktadır. Güçlü devletlerin başka devletleri himayesi altına alması olarak değerlendirilmektedir. Bu fikrin ilk kez reddedildiği yer ise Erzurum Kongresi olarak ifade edilmektedir. Ancak hala devletin kurtuluşunu başka devletlerin manda ve himayesi altına girmekte görenler için bu fikir son ve kesin bir şekilde Sivas Kongresinde reddedilmiştir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow