hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Marketlerde sigara satışı yasaklandı mı? Marketlerde satışı yasaklanan ürünler neler? Marketler hafta sonu kaçta açılacak?

    Marketlerde sigara satışı yasaklandı mı Marketlerde satışı yasaklanan ürünler neler Marketler hafta sonu kaçta açılacak
    expand

    Ticaret Bakanlığı’nın düzenlediği taslağa göre zincir marketlerde yeni düzenlemeye gidiliyor. Düzenlemeyle birlikte bazı markerlerin çalışma saatleri değişecek ve bazı ürünlerin satışı yasaklanacak. Peki, çalışma saati değişen marketler hangileri? Hafta sonu marketler kaçta açılacak? Marketlerde satışı yasaklanan ürünler neler?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alışveriş merkezleri (AVM) ile zincir marketlere mesafe ve nüfus kriteri ile birlikte satış esaslarında bir dizi değişikliğe gidilecek. Taslakla birlikte zincir mağazaların geleneksel perakende işletmelere olumsuz etkilerinin azaltılması ve perakendecilere korunma sağlanması için zincir marketlerin bazı ürünleri satmasına yasaklama getirileceği kaydedildi.

    Marketlerle ilgili yeni düzenlemeler neler?

    Ticaret Bakanlığı’nın taslak düzenlemesine göre, elektronik ortamda satış ve 1500 metrekareden büyük mağazalar hariç olmak üzere, zincir gıda marketlerinde tütün mamülü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satılamayacak. Küçük esnafı korumak amacıyla, zincir gıda marketleri, pazar günleri saat 11.00’den önce açılamayacak.

    Hızlı tüketim ürünleri satan mağaza ve zincir marketlerin raflarının yüzde 1’i, coğrafi işaretli ürünlerin satışına ayrılacak.

    Coğrafi işaretli ürünlerin yanı sıra bu alanlarda, marketin bulunduğu ildeki yöresel ürünler yer alacak. Marketler, promosyonlu ürünlerden kaynaklanan kayıpları, üreticiye yansıtamayacak.

    Reklam, anons, ürünlerin yerleştirilmesi gibi hizmetler nedeniyle üretici veya tedarikçiden para talep edilmeyecek, ancak ikili sözleşme yapılması halinde bedel alınabilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tarım ve gıda ürünlerinin markete sağlam şekilde tesliminin ardından, ürünün bozulması halinde üreticiden zarar tazmini istenemeyecek. Gıda ürünlerinin müşteri şikayeti nedeniyle incelenmesinde de üreticiye bir bedel yansıtılamayacak.

    Sebze ve meyve ile 30 gün içinde bozulabilen ürünlerin bedeli, üreticiye 30 gün içinde ödenecek. Marketler, kamu kurumlarına veya adli mercilere şikayet nedeniyle ürünlerin listeden çıkarılması, sipariş edilen miktarın azaltılması ve promosyonunun durdurulması gibi ‘misilleme’ hareketlerine başvuramayacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow