hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    MEB'ten açıklama geldi mi: 29 Temmuz ehliyet sınav sonuçları saat kaçta yayınlanacak?

    MEBten açıklama geldi mi: 29 Temmuz ehliyet sınav sonuçları saat kaçta yayınlanacak
    expand

    29 Temmuz ehliyet sınav sonuçları MEB sorgu sayfasında saat kaçta açıklanıyor? Ehliyet sınavına girenler bekleyişlerini sürdürürken MEB, şu ana dek bir açıklama yapmadı. Bakanlık daha önceden sınav sorularını 2 grup üzerinden yayınladı. 70 puan alan aday sınavı geçebiliyor. Sınav sorularına göre cevapları görebilenler sonuçlar üzerinden değerlendirmeler yapılırken, direksiyon sınav tarihi hakkında bakanlık bilgi verdi mi? Sınav sonucuna ve bakanlığa dair önemli bilgiler haber içeriğimizde…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sınav sonuçları 10 Ağustos 2017 tarihinde açıklanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı 22 Mayıs'ta başvuruları almaya başladı. Başvuruların ardından adaylar 29 Temmuz 2017 tarihinde saat 14:00’te sınava girdi. 29 Temmuz’da adaylar sınavda 50 soruya cevap verdi. 50 soruda 35 tane doğru yapan aday sınavı geçiyor. Sınava dair soruları Milli Eğitim Bakanlığı kendi sitesinden paylaştı.

    1. Grup soruları görmek için tıklayınız

    2. Grup soruları görmek için tıklayınız

    Sonuçlar ne zaman açıklanacak?

    Bakanlığın yayınladığı takvime göre sonuçlar 10 Ağustos 2017 tarihinde MEB ve ÖDSGM sitesinde açıklanacak. 

    MEB resmi web sitesine gitmek için tıklayınız

    MEBten açıklama geldi mi: 29 Temmuz ehliyet sınav sonuçları saat kaçta yayınlanacak

    Bİr sonraki sınav ne zaman? Başvurular başladı mı?

    Bakanlık bir sonraki sınav tarihi bile bilgi verdi. Bir sonraki sınav 7 Ekim’de yapılacak. Başvurular başladı. Başvurular 17 Temmuz 2017 ila 15 Eylül 2017 tarihler arasında.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    29 Temmuz sınavının ardından direksiyon sınav tarihleri ne zaman?

    Sınavdan 70 puan alan adaylar, “direksiyon sınavına” katılma hakkına sahip olmaktadır. Sınav tarihleri MEB tarafından, ehliyet kurslarına bildirilmektedir. Aday, kursla iletişime geçmelidir. MEB’in yaptığı direksiyon sınavları, ehliyet sınavından 3 hafta sonra gerçekleşmektedir.

    Sonuçlardan 70 puan olan adayın ikinci sınavı direksiyon sınavıdır. Birçok aday, yazılı sınavı başarı olarak geçse de direksiyon sınavında yanlış yapılan hatadan ötürü ehliyet alamamaktadır. Ehliyette teorik sınav (yazılı) ne kadar önemliyse, pratij sınav (direksiyon) bir o kadar önem arz etmektedir. Direksiyon sınavında adayın yayından direksiyon hocası, adayın arkasında ise Milli Eğitim Bakanlığı'nın yönlendirdiği hocalar bulunmaktadır. 

    Direksiyon sınavında dikkat edilmesi gereken hususlar

    - Aday sürücü koltuğuna oturmadan önce heyecanını yenmeli ve konstantre içinde olmalıdır.

    - Direksiyon sınavına giren aday, kontağı çalıştırmadan önce yapması gerekenler: Koltuk ayarlaması, aynaları ayarlaması, aday manuel vitesli bir arabada sınava girecekse vitesi boşa alması.

    - Arabayı çalıştırdıktan sonra adayın yapması gerekenler: Aday kolunu pencere tarafına uzatmamalı, her iki eliyle direksiyona hakim olmalı. Hız sınırlarına göre arabayı kullanmalı (ne çok yavaş, ne çok hızlı). Aday yanındaki hocasıyla ve arkadaki görevlilerle konuşmamalı, soru sorulduğunda gözlerini yoldan ayırmadan cevap vermeli.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Şerit değiştirmede hızlı hareket etmemeli; ilk önce geçeceği şerite doğru sinyal vermeli ve yan aynalardan o şeriti kontrol etmeli (Görevlilerin en çok dikkat ettiği durum), diğer şerite geçerken direksiyonu hemen çevirmemeli, yavaşça hareket etmeli.

    Direksiyon sınavında aday arabanın içinde 30 dakika kalmışsa, sınavı geçmiş demektir. 30 dakikadan önce eğer aday arabadan indirildiyse, sınavı geçersiz olarak görülmektedir.

    Sınav sonrası prosedür nasıl işlenmektedir?

    Sınavı sonrası, sınava giren kişi başarılı geçtiyse; 2 yıl olmak üzere stajyer belgesine sahip olacak. Bu süre zarfında; 5 kez kırmızı ışık ihlali olursa, 5 kez hız limiti aşılırsa, 2 yıl süre zarfında toplam ceza 75 puan olursa, ölümcül veya yaralanma kazasına suçlu görünürse, stajyer belgesi geri alınacak ve normal belgesi verilmeyecek. 2 yıl sonra trafik kurallarına uyan ve yapılmaması gerekenlere dikkat eden stajyer belgesine sahip olan sürücü, 1 yıl içerisinde normal belgeyi alabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Direksiyon sınavına girecekler için önemli olan trafik kazaları bilgileri



    Trafik kazaları sebeplerine bakıldığında birinci sırada "hatalı sollama" gözükür. Hatalı sollama konusu trafik kurallarında çok net bir şekilde belirtilmiştir. Bu kurallar ya unutulmuştur ya da bireyin "acil" bir şekilde bir yere yetişme isteği vardır. Araç ne kadar hızlı olursa olsun belirli hızda giden araçtan en fazla 30 dakika önde olur. 30 dakika daha erken gitmek trafik kazasına davetiye çıkartmak demek.

    Trafik kazalarında ikinci sırada olan ise "alkol" tüketimi. İçişleri Bakanlığı bu konuda sert bir tutum içerisindedir. Alkol kullanıp araç kullanan vatandaşların ehliyetlerine el konulmaktadır. Belirli süreler içerisinde ehliyetine el konulan kişi, belli bir para cezası ödemektedir. Kurallar gereği alkol kullanımı tekrarlanırsa ömür boyu araçlardan men edilmektedir.

    Üçüncü sırada "uykusuzluk" Uzun yolculukta vatandaşların uykusuzluğundan ötürü trafik kazası yapmaları oldukça fazladır. Özellikle büyük araç kullanan kişilerin yeterince uyumamaları ve zamanında yetişme stresi baz alındığında, sonuçları istemsiz olarak karşımıza çıkmaktadır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow