hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mevlid Kandili ne zaman 2019? Bu yıl Mevlid Kandili hangi tarihte?

    Mevlid Kandili ne zaman 2019 Bu yıl Mevlid Kandili hangi tarihte
    expand

    Diyanet, 2019 Dini Günler Takvimi içerisinde Mevlid Kandili’nin ne zaman idrak edileceğini belirtmişti. Bu kandili de ibadet ederek geçirmek isteyen kişiler Mevlid Kandili’nin hangi güne denk geldiğini araştırmayı sürdürüyor. Peki, bu yıl kandil hangi tarihte ve Mevlid Kandili’nin önemi nedir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İslam alemi için büyük bir öneme sahip olan Mevlid Kandili peygamberin dünyaya geldiği gün olarak biliniyor. Diyanet İşleri Başkanlığı da her yıl düzenli olarak bu tarihte ilgili paylaşımlarını yapmayı sürdürüyor. Peki, bu yıl Mevlid Kandili hangi tarihe denk gelecek?

    MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN?

    Hicri takvime göre 1441. yılda olduğumuz 2019 yılında Mevlid Kandili 8 Kasım 2019 Cuma günü idrak edilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün paylaştığı dini günler takviminde yer alan bilgilere göre Rebiülevvel ayı ise 27 Kasım’da sona erecek ve 28 Kasım’da R.Ahir ayı başlayacak.

    MEVLİD KANDİLİ İBADETLERİ NELERDİR?

    Mevlid Kandilinde yapılacak ibadetler hakkında net bir ifade bulunmazken 14. yüzyılda yaşayan İslam alimlerinden İmam Suyutî, konuyla ilgili olarak özetle şunları söylemiştir:

    “İnsanların Mevlid-i Nebevi için toplanıp Kur’an okumaları, Hz. Peygamber’in veladetiyle ilgili haberleri / menkıbeleri seslendirmeleri, bu münasebetle yemek tertiplemeleri bida-i hasenedir / güzel bir bidattır. Çünkü, bu toplantılarda Hz. Muhammed’e karşı büyük bir tazim, bir saygı, onun dünyaya teşriflerinden ötürü büyük bir sevinç söz konusudur. Bu ise, sahibine büyük bir sevap kazındırır.” (bk. Suyutî, el-Havî li’l-fetavî, 1/272-şamile).

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mevlid gecelerinde toplanarak, mevlid kasidesi okumak, tatlı şeyler yedirip içirmek, hayrat ve hasenat yapmak, böylece, o gecenin şükrünü yerine getirmek müstehaptır. Salihlere elbise ve benzeri hediye vermek, bu geceye hürmet etmek olur. Bunları Allah rızası için yapmak çok sevap olur. Mevlid cemiyetinde, salihleri toplayıp, salevat okumak, fakirleri doyurmak, her zaman sevaptır.

    Mevlid cemiyetinde, sadaka, hediye vermek, neşe ve sevinç göstermek, haram karıştırmadan mevlid kasidesi okutmak çok sevap olur. Bu gecede tesbih namazının kılınması, alimler tarafından yapılan diğer bir öneri olarak yer alıyor.

    Bu gece, Resulullahın doğum zamanında görülen hâlleri, mucizeleri okumak, dinlemek, öğrenmek çok sevaptır. Bugün veya ertesi gün oruç tutmakta mahzur yoktur. Tutmak iyi olur, sevab olur. İslam âlimleri mevlid gecesine çok önem vermişlerdir.

    Muazzez Peygamberimizin doğumunu anarken, yalnız mevlid okumak, ilâhiler söylemek ve kandil simidi dağıtmak yeterli değildir. Onun doğumunu anmaktan asıl maksat, evrensel olan risâletini, yüksek ahlâkını, fazîletini, adâlet ve doğruluğunu hatırlamak ve bunları hayatımızda uygulama azmini tazelemektir. Yüce Allah’ın sevgisine, hoşnutluğuna ve bağışlamasına ermenin yeğane yolu, Hz. Peygamber’in yolundan gitmektir. Bu konuda Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulur: “(Ey Muhammed!) De ki: Allah’ı seviyorsanız bana uyunuz ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah son derece bağışlayıcı ve esirgeyicidir.” (Âl-i İmrân, 31) Bu ayette de belirtildiği gibi, Allah’ı hoşnut etmek, O’nun Peygamberine uymak ve onu örnek almakla mümkündür.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow