hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    MHP kongreye gidiyor

    MHP kongreye gidiyor
    expand

    Ankara 2. İcra Mahkemesi, Ankara 25. İcra Müdürlüğünün MHP'de olağanüstüsü kurultay yapılmasının engellenmesi kararına yapılan itirazı kabul etti. Ancak bu karardan 15 dakika sonra Tosya ve Gemerek mahkemelerinden yeni bir karar daha geldi. Tosya ve Gemerek mahkemeleri de bu kararı kaldırdı. Muhalifler, MHP kongresinin 15 Mayıs'ta yapılacağını açıkladı. Genel Merkezde bir basın toplantısı yapan MHP'nin avukatı Yücel Bulut, Ankara 2. İcra Dairesi hakimi Burhan Yas'ın kurultayla ilgili verdiği karara sert tepki gösterdi. ''Hukuken bu kurultayın yapılması hukuken mümkün değildir'' dedi. Akşam saatlerinde Ankara 25. İcra Müdürlüğü'nden ise yeni bir karar geldi: Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin ihtiyadi tedbir kararı geçerlidir, kurultay toplanamaz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ankara 2. İcra Hakimliği MHP'li muhaliflerin olağanüstüsü kurultay yapılmasının engellenmesi kararına yapılan itirazı kabul etti. Kastamonu Tosya ve Sivas Gemerek mahkemeleri de Ankara İcra Mahkemesi'nin olağanüstü kongre yapılmasına dönük kararının kaldırılmasına hükmetti.

    Ankara 2. İcra Hakimliğinin kararının ardından MHP'li muhalifler 15 Mayıs 2016 tarihinde olağanüstüsü kurultayın toplanacağını açıkladı. Ancak  Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkezi Avukatı Yücel Bulut ve Hukuk Heyeti, de saat 17.15'de düzenledikleri basın toplantısında, ''Bu kurultayın yapılması hukuken mümkün değildir'' dedi.

    25. İcra Dairesi'nden yeni karar

    Akşam saatlerinde Ankara 25. İcra Müdürlüğü'nden ise yeni bir karar geldi: Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin ihtiyadi tedbir kararı geçerlidir, kurultay toplanamaz.

    MHP Olağanüstü Kurultayı ile ilgili olarak Ankara 25. İcra Dairesi, 2. İcra Hukuk Mahkemesi'nin kararının geçerli olmadığını belirterek tedbirin devam ettiğini açıkladı. İcra Dairesi Müdürü Hacı Mehmet Demircioğlu tarafından yazılan karar tensip tutanağında, muhaliflerin başvurusunun reddedildiği ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda tedbirin devam ettiği belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yücel Bulut'un açıklamaları:

    Bu arada MHP avukatı Yücel Bulut Genel Merkez'de bir basın açıklaması yaparak kurultayla ilgili şöyle konuştu:

    "MHP kurultayının olağanüstü kurultaya çağrılmasına ilişkin olarak, Ankara 12. Sul Hukuk Mahkemesi tarafından üç kişilik çağrı heyeti kurulmasına karar verilmiştir. Söz konusu mahkeme kararının kesinleşmeden uygulanması mümkün olmayan kararlardan olmasına rağmen çağrı heyeti tarafından Yargıtay'ın gerçekleştireceği denetim ve vereceği karar beklenmeksizin olağanüstü kurultaya ilişkin karar açıklanmış, 15 Mayıs 2016'da büyük kurultayın toplanacağı ifade edilmiştir.

    Bulut: Kurultayın yapılması hukuken uygun değildir

    Yasal olmayan bu girişim karşısında bu kurultaya katılmak üzere davet edilen üst kurul delegelerimiz, kongre çağrısının yasal olmadığı gerekçesiyle ikametgahlarının bulunduğu asliye hukuk mahkemelerine başvurarak koruma talep etmişlerdir. Tosya ve Gemerek mahkemeleri tarafından kendilerine yapılan başvuru üzere kongre kararı ihtiyatı tedbir kararıyla durdurulmuştur. Bu kararlar Ankara 25. İcra Müdürlüğü nezninde işleme konulmuştur. İlgili kararların işleme alınmasından hemen sonra kim olduğu yargı çevrelerinde çok çok iyi bilinen Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi hakimi Burhan Yas tarafından henüz ortada açılmış hiçbir dava yokken ihtiyat kararlarının infazına ilişkin dosyaların fotokopileri istenmiştir. Bu hakim yetkisi ve görevi olmadığı halde, dava açılmamış olduğu halde bu dosyayı yakından takip etmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu hakimin kimliği ve mazisi genel merkezimiz tarafından çok iyi bilinmektedir. Mesaisinin bitimine sayılı saatler kala açıkladığı kararla da hangi amaca hizmet ettiği de yiğne tarafımızca çok iyi bilinmektedir. HSYK'ya gerekli şikayetler gerçekleştirilecektir. Bu nedenle bugün mesai bitimine bir saat kala tesis etmiş olduğu karar bizleri şaşırtmamıştır. Ama ihtiyati tedbir kararalarının yazı işleri müdürleri aracılığıyla uygulanması talep edilmiştir. İptal kararı ihtiyati tebdirin infazına ilişkin icra dosyaları hakkındadır.

    Gemerel Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından bugün öğleden sonra talebimiz kabul edilerek ihtiyati tedbir kararının devam ettiği ve de gereğinin yapılması amacıyla Ankara Valiliği'ne gereki ihtiratın faks yoluyla yapılarak kararın uygulanması istenilmiştir. Tedbir kararları Gemerek ve Tosya'daki mahkemelerden ibaret değildir. Nitekim üst kurul delegelerimizin yaptığı başvurular üzerine de başka mahkemelerce de 15 Mayıs'ta düzenleneceği ilan edilen kurultaya ilişkin 13 Mayıs'ta ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmasına karar verilmiş olup bu kararlar da gereği yapılmak üzere ve bizzat mahkemeleri tarafından doğrudan Ankara Valiliği'ne gönderilmiştir. Bu kararlar doğrultusunda bu kurultayın yapılması hukuken mümkün değildir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ankara Valiliği tarafından gerekli güvenlik önlemleri alınmıştır. Bu kongreye delegeleri davet edenler açıkca suç işlemektedir. Delegelerimizin bu çağrılara itibar etmeyeceğini biliyoruz.

    Semih Yalçın: Uykuları kaçar

    MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Ankara 2. İcra Mahkemesi'nin olağanüstü kurultaya ilişkin kararına yönelik, "Gemerek veya Tosya kararı kaldırılsa dahi arka planda bir üçüncü karar mevcut. Bunların iş ve işlemleri, hukuki süreçleri ve yazışmaları bitmiş durumda. Dahasını da söyleyeyim, dördü, beşi, altıncısı da var. Bunları duysa bazı arkadaşlar herhalde uyuyamazlar veya uykuları kaçar." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Meral Akşener: "Kurultay yapılacak"

    Meral Akşener de Twitter üzerinden bir açıklama yaparak, "Olağanüstü Kongremiz, Ankara Anadolu Otel Esenboğa kongre salonunda 15 Mayıs 2016 günü saat 10.00'da yapılacaktır" dedi.

    Akşener, çalışma ofisinde düzenlediği basın toplantısında ise, olağanüstü kurultay sürecinde gelinen noktayı değerlendirdi.

    Bugünkü gelişmeyle, "icranın tehiri" kararının ortadan kaldırıldığını belirten Akşener, "Bu mahkeme kararını okuduğumuz zaman Gemerek'ten gelen bu tedbir alınmasına dair ve icraya konulan o kararın hukuksuz olduğunun da içinde yer aldığı bir gerekçeyle karar verildi. Dolayısıyla bizim 15 Mayıs 2016 tarihinde yapacağımız olağanüstü kurultayımız ile ilgili herhangi bir engel kalmadı, şu andan itibaren kurultay çalışmalarımıza bıraktığımız yerden devam edeceğiz." diye konuştu.

    Dün 4 genel başkan adayı olarak bir araya geldiklerini anımsatan Akşener, yayınladıkları deklarasyon uyarınca kurultayı toplayacaklarını vurguladı.

    Sinan Oğan: ''Engel kalmadı''

    MHP Genel Başkan adayı Sinan Oğan yaptığı açıklamada şunları söyledi:

    "Hukuk içerisinde mücadelemizi sürdürme kararı almıştık. Biz de müracaatlarımızın neticesini bekliyorduk. Başvurularımızdan netice çıkmasaydı Yargıtay'ın kararını bekleyecektik. Pazar günü kurultay yapılması önünde engel kalmamış oldu. Herhangi bir engel kalmadı. Yargıtay süreci mutlaka beklenilmesi gereken süreç değildir. Tosya ve Gemerek mahkemeleri de yetkisiz bir karar vermişti. 

    Biz bütün hazırlıkları yapmıştık. Otelleri ayarlamıştık. Yazışmaları noter kanalıyla yapmıştık. Bu süreçten sorumlu çağrı heyeti gereğini yapmıştı. Her şey tamamken son dakikada bir Gemerek kararı çıkardılar. İkinci mahkemeden çıkan kararla haklılımız ilan edilmiş oldu. Önümüzde hukuki veya başka bir engel bulunmamaktadır. Bütün delegelerimize çağrıda bulunuyorum; kurultayımız, düğünümüz var.Yargıtay kararı, Gemerek mahkemesine dayanarak, MHP Genel Merkezi ne kadar kolluk kuvveti, İçişleri, Milli Savunma, başvurarak kurultayı yaptırmamaya çalışıyordu. Biz de ülkücülerle kolluk kuvvetleri karşı karşıya gelmesin diye Yargıtay'ı bekliyorduk. Önümüzdeki engel Yargıtay değildi, önümüzdeki engel Gemerek mahkemesinin verdiği kararı Ankara'da uygulatmaya çalışmaktan kaynaklanıyor. O karar da bugün kaldırılmış oldu. Buna engel olacak ne başka karar var, ne Yargıtay'ı beklemek için hukuki zorunluluk var. Önümüzde bir engel söz konusu değil. 

    Genel Başkan gelirse memnun oluruz. Önümüzde sorun yok. Gelmezse bu kurultayın olmazsa olmazlarından değil. 

    Ümit Özdağ: ''Pazar günü kurultayımızı yapacağız''

     Şuanki hukuk çerçevesi kurultayın yapılması önünde bir engel olmadığını gösteriyor. Yargıtay henüz kararını vermedi ama bu kararın icrası için Yargıtay'ın kararı onaylaması gerekmiyor zaten. Onaylarsa iyi olur, tabi ama daha önce bu konuda örnek olay var; Saadet Partisi olayı var. Ankara'da hukukçuların olduğu belli oldu. 

    Sorulması gereken soru şudur: Bir demokratik ülkede siyasi parti, MHP kendi tüzüğüne göre yeterli sayıda üst kurul delegesinin talep etmiş olmasına rağmen neden kendi tüzüğünü uygulamamaktadır? 

    Çağrı Heyeti Avukatı Ahmet Birol Şağban: ''Gemerek'ten yeni bir karar çıkmış olamaz''

    Ankara İcra Mahkemesi'nin vermiş olduğu karar şuan itibariyle hem Gemerek hem de Tosya Mahkemeleri'nin kararını durdurdu. İcra edileceği yer Ankara olduğu için ona bağlı olan mahkemede bu kararla uygulanamaz dediğine göre artık Gemerek ve Tosya'daki mahkemelerin uygulanabilirliği ortadan kalktı. Gemerek'ten yeni bir karar çıktı diyorlar bu mümkün değil. Çünkü ben dün Gemerek hakimini reddi hakim yaptım. 

    Avukat Baykal Doğan: ''Verilen kararlar yok hükmündedir''

    ''Yargıtay'ın görevi ve yetkisinde olan dosyayla ilgili başka yerlerde verilecek kararlar yok hükmündedir. Niye? 12. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilen bir karar var ve bir çağrı heyeti oluşturuyor ve bu karar verilmiş, mahkemesi dahi karardan elini çekmiş durumda. Kendi kararına bile dokunamayacak halde. Bu karar Yargıtay'a taşınmış, Yargıtay bununla ilgili karar verene kadar 12. Sul Hukuk Mahkemesi bile buna dokunamazken bu kararı değiştiremezken herhangi bir yerdeki başka mahkemelerin görev ve yetkisini gasp ederek, yok sayarak bu kararların sonuçlarını ortadan kaldırmaları mümkün değil. Bu mahkemelerin kararları yok hükmündedir. 

    Süreçte ne olmuştu?

    Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi Nisan ayının başında MHP'de olağanüstü kongre talebini kabul etmiş, MHP Genel Merkezi ise karara itiraz ederek konuyu Yargıtay'a taşımıştı.

    Mahkeme'nin atadığı çağrı heyeti 15 Mayıs 2016'da olağanüstü kongre kararı alırken, Kastamonu Tosya ve Sivas Gemerek'te iki yerel mahkeme kongre kararının Yargıtay'ın nihai kararına kadar durdurulmasına hükmetmişti.

    Yargıtay ise olağanüstü kongreyle ilgili kararını bu ay içerisinde vereceğini duyurmuştu.

    MHP'de genel başkan adaylığını açıklayan isimler arasında Oğan'ın yanısıra, eski bakanlar Meral Akşener, Koray Aydın ve eski Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ da bulunuyor.

    MHP tüzüğüne göre olağanüstü kurultaylarda genel başkan seçimi yapılamıyor ancak tüzük değişikliği gerçekleştirilebiliyor.

    Muhalifler olası bir kurultayda tüzüğü genel başkan seçimi yapılabilecek şekilde değiştirerek, sonraki olağanüstü kurultayla genel başkan seçimi yaptırmayı planlıyorlar.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow