hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'dan önemli açıklamalar

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tam gün eğitime geçişle ilgili tarih verdi, 2019 yılının sonunu işaret etti. Bakan Yılmaz, “İstanbul’da biraz zorlanacağız. Özel bir seferberliğin başlatılması lazım. İnanıyorum ki, Türkiye eğitimin kalitesinin artırılması adına ikili eğitime son verecek” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anadolu Ajansı Editör Masası’na konuk olan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, eğitim gündemiyle ilgili açıklamalarda bulundu. 2019 yılının sonunda geçilmesi planlanan tam gün eğitim ile birlikte kodlama ve diğer konularda konuşan Bakan Yılmaz, İstanbul’da tam gün eğitime geçişte biraz zorlanacaklarını söyledi. Yılmaz’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

    Engelli öğretmen alımına ilişkin alan ve kontenjanlar belli oldu

    24 Haziran seçimleri değerlendirmesi

    "Bu aziz millet bu zamana kadar hep sağduyuyla, en doğru şekilde karar verdi. 24 Haziran'da da bir önceki seçimlerden daha büyük bir sorumlulukla, evlatlarının geleceği için, Türkiye'nin geleceği için çok doğru, yerinde, sağlıklı bir karar vereceklerine inanıyorum. Bizim inancımız odur ki AK Parti 300'ün üzerinde milletvekili ile temsil edilecek. Cumhur İttifakı yani MHP'den gelen milletvekilleriyle çok rahat bir şekilde Mecliste Sayın Cumhurbaşkanımıza destek olacak, yasaları çıkartacağız diyoruz.

    Bu hükümet döneminde, 16 yıllık dönemde en büyük reformlar eğitimde yapıldı. 58 bin derslik ihtiyacımız var. 47 bin dersliği şu anda planlıyoruz, yapıyoruz. 2002'den önce eğitime ayrılan kaynak bakımından Türkiye AB ülkeleri arasında sonuncu sıradaydı. Şimdi ise eğitime Almanya'dan daha fazla kaynak aktarıyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Yılmaz: "Suriyelilerin ülkemizdeki okullaşma oranı yüzde 63’e yaklaştı”

    '2019 sonunda ikili eğitime son vereceğiz'

    2019 yılı sonunda eğitimin kalitesinin artırılması adına ikili eğitime Türkiye'de son vereceğiz. 10’uncu kalkıma planında bu yılın sonuna kadar bir hedef konulmuş. Milli gelirden eğitime ayrılan kaynak OECD ülkelerine yaklaştırılsın diye. OECD ülkelerinde 5.2, Türkiye’de şimdi 6.2. OECD ülkelerinin önüne geçmişiz. En son 2018’de OECD’nin eğitime bakışla ilgili bir raporu yayınladı. “Türkiye eğitime diğer ülkelerde olmadığı kadar büyük kaynak aktarıyor” diyor. Şimdi kaliteyi daha da artırmak için çalışıyoruz. Bunun için de ikili eğitimi kaldırmak gerekiyor.  Öğrenci sabah alacakaranlıkta gelmesin, saat 09.00 gibi derse başlıyorsa 15.00 gibi çıksın, evine gitsin, rahat gitsin. Oynasın, o da eğitimin bir parçası. Sosyalleşsin, o da eğitimin bir parçası. Dinlensin. Bunun için dersliğe ihtiyaç var. Bazı illerde tam gün eğitime geçmiş durumdayız. 2019 yılı sonunda Türkiye’de tam gün eğitime geçeceğiz. İstanbul’da biraz zorlanacağız. Özel bir seferberliğin başlatılması lazım. İnanıyorum ki, Türkiye eğitmin kalitesinin artırılması adına ikili eğitime son verecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Muhalefet partileri, kaliteli eğitimden bahsediyorlarsa bu AK Parti'nin eğitimdeki başarısıdır.

    MEB açıkladı: 5 bin sözleşmeli öğretmen atanacak

    'Sınıflar 430 binin üzerinde akıllı tahta ile donatıldı'

    Eğitimin kalitesini artırmak için yaptığımız hususlardan biri de isteyen evlatlarımızın bilgi otoyollarına ulaşabilmesini sağlamak. Türkiye’nin en ücra köşesindeki okulumuza bile internet bağlantımızı sağladık. Gerek uyduda, gerek fiber kabloyla. Bilgi öğrenme eskiden öğretmen aracılığıylaydı, şimdi internetten de olabiliyor. Fatih Projesi’yle 430 binin üzerinde sınıfımızı donattık. 1 milyon 400 binin üzerinde tablet bilgisayarımızı öğrencilerimize dağıttık. 21’inci yüzyılın dili kodlama. Klavyeli bilgisayar dağıtımını 5 ve 9’uncu sınıflardan başlatacağız. Mevzuat, yönetmelik eksiklikleri vardı, tamamladık. Hukuki altyapı tamamlandı. Teklifler de alınmıştı. Altı bölgeden üç GSM operatöründen teklif alarak her öğrenci başına en iyi hizmeti kim verebilir diye bir görüşme yapılarak, hizmete başlayacağız. Öğretmenlerimize her 4 yılda bir, öğrencilere de 5. ve 9. sınıflarda yeni bilgisayar vereceğiz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Liselere giriş sınavı

    Liselere giriş sistemi kapsamında yapılan merkezi sınavda kesinlikle müfredat dışı hiçbir soru sorulmuyor. Liselere giriş sistemi kapsamında yapılan merkezi sınav soruları PISA sınavındaki sorularla eş değer. Özellikle zor olsun, kolay olsun diye sormadık. Ancak soruların aşama aşama birzorluk derecesi olacak ki 1 milyon öğrenciyi 120 bine indiresin.

    Türkiye bugün eğitim alanında da diğer alanlarda da kat kat daha iyi. Yeni yetişen neslimizle, evlatlarımızla çok daya iyi noktalara ulaşacağız.

    Liselere giriş kapsamında yapılan merkezi sınavda, öğrenci istemediği okula yerleştirilmeyecek. Gelecek yıl temeli aynı kalmak kaydıyla tercih edilecek okullara yenileri eklenecek.

    1 milyon öğrencinin 300 bini, tam 500 puan alsaydı, nasıl yerleştireceksiniz? Hangisini fen lisesine, hangisini sosyal bilimler lisesine, hangisini proje uygulayan okula alacaktınız? Boyunun uzunluğuna mı, kilosuna mı bakacaksınız?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    '15 okul seçme hakkı vereceğiz'

    (CHP'nin 1 8 4 şeklindeki eğitim sistemi teklifi) Türkiye'de 100 kişiden 12 kişi çocuklarını imam hatibe gönderiyor. Sen göndermiyorsun evladını, ama bırak gönderen vatandaşın bu demokratik kararına saygı göster. Liseye girişte 5 sınavla alan, 5 evine yakın, 5 de daha uzakta pansiyonlu okullardan olmak üzere her öğrenciye 15 okul seçme hakkı vereceğiz. Muhalefet partileri milli eğitim politikaları ile ilgili vaatlerini oluştururken Bakanlık yetkilileriyle görüşmedi. Müsteşarımla, üst düzey yöneticilerimizle görüşmediler. Vaatlerinin hiçbirisinin tutarlılığı da yok. Bilimsel eğitim, anasınıfından başlar. Hangi çocuğun güzel sanatlara yatkınlığı var, spora yatkınlığı var, yeteneği var, bunları bırakın ilköğretimi okul öncesinde eğitimde başlaması lazım. Bu ne diyor? Sırf meslek liselerini 28 Şubat zihniyetinin günümüze taşınması, hortlaması ama bunu söyleyemiyorlar. Bunların yaptıklarının ne bilimsel eğitim ne çağdaş eğitim ne de dünyanın gittiği yönle hiçbir alakası yok. 'Köy okullarını açacağız, birleştirilmiş sınıfları kaldıracağız' diyorlar. Köy okullarında eğer siz 4-6-8 öğrenciyle eğitim yaparsanız, öğrencilerin eğitimini, sosyal gelişimini eksik bırakmış olursunuz. Birleştirilmiş sınıflarda eğitim, sadece Türkiye'de yapılmıyor. Fransa'da da Amerika'da da Avustralya'da da var.

    CHP'nin 'yeniden parlamenter sisteme döneceğiz' vaadi

    Milletin hata yapacağını düşünüyorlar. Milletin, doğru kimseyi seçeceğini düşünmüyorlar. Bunlar, bu milleti yetersiz görüyorlar, yani seçkinci tavır. Kendilerini bu ülkenin sahibi sanıyorlar, geri kalanı maraba. Marabanın hakkı olmaz."

    Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı

    Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı biz geldiğimizde 28'di, biz bu rakamı 17'ye düşürdük. Çağdaş ülkelerdeki kriterleri yakaladık. Fransa ve İtalya'da ise öğretmen başına düşen öğrenci sayısı bizden yüksek. Biz geldiğimizde 688 bin öğrenci birleştirilmiş sınıflarda eğitim alırken biz bunu 165 bin 870'e düşürdük. Bu muhalefetin eğitime ilişkin vaatleri ya yaptıklarımız ya da bilimsel eğitim gerçeklerinden uzak. Biz 584 binin üzerinde öğretmen ataması yaptık. Şimdi 25 bin öğretmeni de Eylül ayına kadar eğitim ailemizle buluşturacağız. Yaklaşık 100 bin öğretmen ihtiyacımız var. Bu yıl, 25 bin öğretmen ataması gerçekleştireceğiz."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow