hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ÖSYM tarafından tercih kılavuzu yayımlandı: Üniversite 2017 taban puanları belli oldu

    ÖSYM tarafından tercih kılavuzu yayımlandı: Üniversite 2017 taban puanları belli oldu
    expand

    2017 üniversite YGS LYS taban puanları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 12 Temmuz’da 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu adı altında yayımlandı. Duyuru sayfasında önemli açıklamalar yapan sınav merkezi, başvuru yapacak olanlar için “elektronik ortam” uyarısında bulundu. Eğitim uzmanları puanların yükselmesinin başvuru yapacak olan adayı ne kadar etkilediğini sorusuna cevap verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sınav Merkezi, başvuruların 18 Temmuz’da ÖSYM AİS sayfasında başlayacağını duyurdu. Başvurular 8 gün sürecek, 26 Temmuz 2017 tarihinde sonra erecek. Başvurular “sınav merkezleri”nde yapılmayacaktır. AİS sayfasında internet üzerinde başvurular yapılacaktır. Sınava giren ve 150 puan üzeri alanlar toplam 24 tercih hakkı bulunmaktadır. Tercih süresi içerisinde başvuru yapsa dahi tercihler güncellenebilecektir. 26 Temmuz’dan sonra tercih başvurularında herhangi bir güncelleme yapılmayacaktır.

    CNN TÜRK tercih rehberimden yararlanmak için tıklayınız

    Önemli uyarı: Başvurular yapıldıktan sonra sistemde “2017-ÖSYS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir.” ifadesi muhakkak görülmelidir.

    2017 üniversite taban puanlarını görmek için tıklayınız

    LYS 2017 sonuçlarını görmek için tıklayınız

    Değerlendirme dışında kalan iki soru için sınav merkezi açıklamada bulundu

    Sınav merkezi sınavda sorulan iki soru için şu açıklamayı yaptı: LYS-1 Matematik Testinin Temel Soru Kitapçığındaki 75. ve 76. soruların Ortaöğretim İleri Düzey Matematik (9, 10, 11 ve 12. Sınıflar) öğretim programının ID.12.7.1.2 numaralı “Uzayda iki doğru; iki düzlem; bir düzlem ve bir doğrunun birbirlerine göre durumlarını belirler ve uygulamalar yapar” kazanımı kapsamında olduğu ancak Ortaöğretim İleri Düzey Matematik 12. Sınıf Ders Kitabında Uzayda Doğru ve Düzlem ünitesinin bu kazanımları tümüyle kapsamadığı tespit edildiğinden bu iki sorunun değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilmiştir.,

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bölümlere başvuru yapabilmek için nelere dikkat etmek gerekiyor?

    Nazik Kösegil, adayın istediği bölüme başvuru yapabilmesi için öncelikle önlisans ve lisans puanlarının bilinmesi gerektiğini söyledi. Bölüme başvuru yapabilmek için 150 veya 180 üzeri puanın olması gerektiğini söyleyen Kösegil “İnsan hayatıyla ilgili “Tıp, mühendislik, hukuk ve öğretmenlik” bölümleri için başvuru yapacak olanlar akademik alt yapıyı tamamlamış olmalıdır açıklamasında bulundu

    Bölümlere başvurabilmek için hangi koşullar gerekiyor?

    Puanların yükselmesi veya düşmesi ne manaya geliyor?

    Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin taban puanları üzerinden önemli açıklamalarda bulundu. Gültekin, puanlarının yükselmesi durumunda, sınava giren herkesin kazandığı puanların da yükseleceğini söyledi. Sınavda “net oranı”nın üzerinde duran Gültekin, neti fazla olan adayın puanının daha çok yükseleceğini açıkladı. Neti yüksek olanların avantajı yüksek olduğundan ötürü, üniversiteye girme olasılığının diğer adaylara nazaran daha yüksek olduğunu söyleyen Gültekin, puan değişiminin çok önemli olmadığını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alan dışı başvuru yapacak olanlar neye dikkat etmeli?

    Rehberlik Uzmanı Esra Şahin, alan dışı tercih başvurusunda bulunmak isteyenler için “Farklı alandan tercih yapacak üniversite adayları, sınav sonuç belgesindeki ilgili alan dışı puanlarını dikkate almalı” açıklamasında bulundu. Şahin, sayısal öğrencisinin hukuk bölümünü tercih etmesi durumunda, bu bölüm için geçerli olan alan dışı puanını göz önünde bulundurarak başvuru yapması gerekir sözlerini söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow