hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ramazan başlıyor! İşte 81 ilin imsak ve iftar (oruç açma) saatleri

    Ramazan başlıyor İşte 81 ilin imsak ve iftar (oruç açma) saatleri
    expand

    Ramazan 2019 için geri sayım başladı. Oruç tutacaklar imsak ve iftar (oruç açma) saatlerini araştırıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından il il yani 81 ilin imsak (sahur) ve iftar saatleri tespit edildi. Peki, ilk sahura ne zaman kalkılacak? İlk iftar ne zaman yapılacak? İşte il il imsak ve iftar saatleri…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ramazan öncesi tüm hazırlıklar tamamlandı. İlk teravih ve akabinde ilk sahur için geri sayım başladı. Oruç tutacakların en önemli araştırma maddeleri arasında ise imsak ve iftar (oruç açma) saatleri yer alıyor. Peki, 2019 yılında ilk sahura ne zaman kalkılacak? İlk iftar ne zaman yapılacak? İşte, Diyanet İşleri başkanlığı tarafından tespit edilen 81 ilin imsak ve iftar saatleri…

    İLK SAHURA NE ZAMAN KALKILACAK? 

    2019 yılı Ramazan Ayı’nın ilk sahuruna 5 Mayıs Pazar gününü 6 Mayıs Pazartesi’ye bağlayan gece kalkılacak. Sahur yemeği ise oruca niyet edilecek ilin imsak saatine kadar yenebilecek. İmsak saati sonrası oruç tutacaklar iftar saatine kadar yiyip içemeyecek. 2019 Ramazan Ayı’nın ilk imsak ve iftar saatleri Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından tespit edildi. İşte Ankara İstanbul ve İzmir Ramazan Ayı ilk imsak ve iftar saatleri…

    İSTANBUL İMSAK VE İFTAR SAATLERİ – 2019 RAMAZAN (İLK GÜN)

    2019 Ramazan Ayı’nın ilk gününü yani 6 Mayıs Pazartesi günü İstanbul imsak ve iftar saatleri şöyle:

    İmsak: 04.09

    İftar: 20.12

    ANKARA İMSAK VE İFTAR SAATLERİ – 2019 RAMAZAN (İLK GÜN)

    2019 Ramazan Ayı’nın ilk gününü yani 6 Mayıs Pazartesi günü Ankara imsak ve iftar saatleri şöyle:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İmsak: 03.58

    İftar: 19.54

    İZMİR İMSAK VE İFTAR SAATLERİ – 2019 RAMAZAN (İLK GÜN)

    2019 Ramazan Ayı’nın ilk gününü yani 6 Mayıs Pazartesi günü İzmir imsak ve iftar saatleri şöyle:

    İmsak: 04.28

    İftar: 20.14

    81 İLİN İMSAK VE İFTAR SAATLERİ İÇİN TIKLAYIN

    İLK TERAVİH NAMAZI NE ZAMAN KILINACAK?

    Ramazan Ayı’nın tüm gecelerinde kılınan teravih namazı bu yıl da her yıl olduğu gibi cami ve mescitlerde omuz omuza saf tutularak eda edilecek. Ramazan Ayı’nın ilk gecesi 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece olduğu için 2019 Ramazan Ayı’nın ilk teravih namazı 5 Mayıs Pazar günü yatsı ezanının ardından kılınacak.

    İŞTE 81 İL İÇİN NAMAZ VAKİTLERİ

    KADİR GECESİ 2019 NE ZAMAN?

    Bin aydan daha hayırlı olan ve Kur’an-ı Kerim’in nazil olmaya başladığına inanılan Kadir Gecesi tüm İslam dünyasında büyük hürmetle karşılanıyor. Ramazan Ayı’nın 27. Gecesi olarak genel kabul gören Kadir Gecesi bu yıl yani 2019 yılında 31 Mayıs Cuma’yı 1 Haziran Cumartesi’ye bağlayacak gece idrak edilecek.

    RAMAZAN BAYRAMI 2019 NE ZAMAN?

    Ramazan Bayramı, Hicri takvimde Ramazan Ayı’nın hemen ardından başlayan Şevval Ayı’nın ilk üç günü İslam Dünyası’nda kutlanır. Bu yıl 4, 5 ve 6 Haziran tarihinde kutlanacak.

    Ramazan Bayramı esasen Ramazan Ayı’nın bitimi ile Ramazan’ı takip eden Şevval Ayı’nın ilk üç gününde kutlanır. Bu yıl Ramazan Ayı 3 Haziran’da bitmektedir. Ramazan Bayramı ise 4 Haziran günü başlayacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanlığı kararı ile Ramazan Bayramı tatili 9 güne çıkartıldı. Kamu kurum ve kuruluşlarındaki bütün çalışanlar, Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla 3 Haziran 2019 Pazartesi günü yarım gün ve 7 Haziran 2019 Cuma günü tam gün idari izinli sayılacak.

    TERAVİH NAMAZININ HÜKMÜ

    Sözlükte rahatlatmak, dinlendirmek anlamlarına gelen tervîha kelimesinin çoğulu olan teravih, dinî bir terim olarak, Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz demektir.

    Resûl-i Ekrem (s.a.s.) ashabıyla beraber cemaat hâlinde bu namazı kılmış, onların iştiyakını görünce farz olur endişesiyle cemaatle kılmayı terk ederek yalnız kılmaya devam etmiştir (Buhârî, Salâtü’t-terâvîh, 1; Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 177-178). Yine Hz. Peygamber, “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını (Teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Salâtü’t-Teravih, 1; Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 173) buyurarak teravih namazına teşvik etmiştir. Bu bakımdan teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Teravih namazını dört rekâtta bir selam vererek kılmak caiz ise de, iki rekâtta bir selam vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rekâtının sonunda bir miktar oturup dinlenmek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlîl (lâ ilâhe illallah demek) ve salavât ile meşgul olunması uygundur.

    MUKAMELE VE HATİM

    Bir başkasının Kur’ân-ı Kerîm’i okuyuşunu takip etmek ve bu suretle hatim indirme anlamında kıraat terimi.

    Sözlükte “iki şeyi birbiriyle karşılaştırmak” anlamına gelen mukābele, Peygamberimizin Ramazan aylarında inen sure ve ayetleri vahiy meleği Cebrail'e okumasına dayanmaktadır ki buna "arza" denmiştir.

    Mukabele,üç aylarda ve bilhassa ramazanlarda cami, mescid ve evlerde daha çok sabah, öğle, ikindi namazları öncesinde hâfızlar tarafından okunan Kur’an’ı takip etmek suretiyle hatim indirme geleneğine ad olmuş, zamanla hâfızların bu okuyuşları için de aynı terim kullanılmıştır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow