hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika... Bekir Bozdağ: Mabetlerde nikah kıyılamaz

    Son dakika... Bekir Bozdağ: Mabetlerde nikah kıyılamaz
    expand

    Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ gazete ve televizyonların temsilcileriyle buluştu. Camilerde nikah kıyılması tartışmalarıyla ilgili konuşan Bozdağ, "Mabetlerde nikah kıyılamaz"dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doğan TV Ankara Temsilcisi Hakan Çelik CNN TÜRK ekranlarında Bekir Bozdağ'ın açıklamalarını aktardı. Müftülükte nikah tartışmaları ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bekir Bozdağ ibadethanelerde nikah kıyılmasının söz konusu olmadığını ifade ederek, "Resmi nikah, belediyesi olan yerlerde belediye başkanı veya bu işler için başkanın görevlendirdiği memur, köylerde muhtar tarafından kılınır. Nikah memuru tanımı bu. Belediye başkanı, belediye başkanının görevlendirdiği memur ve köyde muhtar' dedi. 

    Müftü nikahı imama devredebilecek

    Başbakan Yardımcısı ve Hükümet  Sözcüsü Bekir Bozdağ'ın konu ile ilgili açıklaması şöyle: 

    'Müftüler nikah memuru değil. Onlar, bakanlığın evlendirme yetkisi ve görevi verdiği kişiler. Bir de diyor "Bakanlık, İl Vatandaşlık ve Nüfus Hizmetleri Müdürü, nüfus müdürlükleri, ilçe nüfus müdürlükleri ve dış temsilciliklere de evlendirme yetki ve görevi verebilir." Şimdi burada yapılan düzenleme bu ikinci fıkraya "İl ve ilçe müftülüklerinin" eklenmesi. Yani bakanlık, yetkilendirdiği zaman il ve ilçe müftülükleri resmi nikah kıyacaktır. Bu bir. Buradaki kıyılan nikah resmi nikahtır.

    Müftüler resmi nikah kıyabilmeli mi?

    Resmi nikah kıyacaktır. O da yönetmelik var. Bu yönetmeliğe göre, bugün nasıl resmi araştırmalar yapılıyor, evlenme şartları tam, evlenme engelleri yok tespitinden sonra nikah kıyılıyorsa, imzalar atılıyor, tanıklar, şahitliği alınıyor ve nikah cüzdanı veriliyor, bunlar nüfusa tescil ediliyorsa aynı işlem yapılacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu da bir resmi nikah kıyılacaktır. Üçüncüsü medeni kanunda evlilik yaşında ve evlenme engellerinde bir değişiklik yok. Hani bazen, şunu söyleyenler oldu 'küçük yaşta evliliklerin önünü açar.' Resmi nikah kıyıyor, evlilik yaşını değiştirmiyor, evlenme engellerini değiştirmiyor, medeni kanunda da bir değişikliğe gidilmiyor dolayısıyla böyle bir şeyin önünün açılması da söz konusu kesinlikle değil.

    Bursa Barosu'ndan müftülüklere resmi nikah yetkisine tepki

    İşte, 'Toplumda ayrılmaya yol açar.' Şu anda muhtar kıyıyor, belediye başkanı kıyıyor, nufüs  müdürlükleri kıyıyor, dış temsilicilikler kıyıyor, köyde muhtar kıyıyor bir ayrımcılık yok da yani müftülüklere bu yetkinin verilmesi halinde bir ayrımcılık olabilir mi? Toplum şu anda belediye başkanı nikah kıydı, nikah kıymadı evli çiftler diye ayrılmış durumda mı? Değil. Bu da yanlış bir değerlendirme, biraz karşıtlığını izahta güçlük çekenlerin kullandığı bir argüman gibi duruyor.

    Laiklikle ilgili bir değerlendirme yapılıyor. Bunun laikliğe aykırı bir yönü kesinlikle söz konusu değildir. Çünkü, laik, demokratik bir hukuk devleti olan Türkiye'de devlet herkese karşı eşit bir mesafededir. Kimseyi inancından dolayı kınanması suçlanması söz konusu değildir. Yasalarımız zaten buna engeldir. Bu resmi nikah da insanları müftülüklerde resmi nikah kıymaya zorlamamaktadır, yani bir alternatif ilave etmektedir. Vatandaşlarının  tercihine bırakmaktadır isteyen nikahını istediği yerde kıydırabilecektir. Burada da herhangi bir şey söz konusu değildir isteyen istediği yerde resmi nikah kıydıracaktır.'

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nüfus kanunu değişiyor

    'Mabetlerde nikah kıyılamaz' 

    İmamlar ve vaizlerin nikah kıyma yetkisine ilişkin sorulara  Bozdağ şöyle yanıt verdi: 

    'Şimdi yasadaki hüküm çok açık 'il ve ilçe müftülüklerine bu verilir' diyor. Verilecek yer il ve ilçe müftülükleridir. Aynı hüküm şeyde de var nüfus müdürlüklerine verilir diyor. orada da nüfus müdürlüklerine verilecek. Onun yönetmelikle ileride bir değişiklik yapılabilme şeyi var mı? Onu sormak lazım. Onu ben şu anda... Şu anda yasada, şey var, açık hüküm var il ve ilçe müftülüklerine verilecek. Mesela Evlendirme yönetmeliği... Bazıları şöyle diyor, 'Camilerde nikah kıyılacak' falan diyor. Mesela bizde evlendirme yönetmeliği var. Orada mabetlerde nikah kıyılamayacağına dair çok açık kural, hüküm var. Bazıları da öyle bir değerlendirme yapılıyor. Yani bu işler şeffaf olacak, kurallı olacak, açık olacak. Yani müftülüklerin nikah kıyması Türk toplumu tarafından yadırganacak bir şey değildir. Aslında kadınların evlilikteki, hukukunu korumak bakımdan son derece önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz bunun. Bir de birşey daha var.Yani şu anda bunun usulü belli. O konuda mutlaka müftülüklerde bir bilgilendirme bir eğitim olacaktır. Yani ayrıca bir birim oluşturulur mu, ona ihtiyaç var mı ona şu anda bir şey ifade etmek mümkün değil.'

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow