hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika haberleri... Mayıs ayında 63 merkezde ekstrem sıcaklık rekoru kırıldı

    Son dakika haberleri... Mayıs ayında 63 merkezde ekstrem sıcaklık rekoru kırıldı
    expand
    KAYNAKAA

    Son dakika haberleri... Türkiye'de geçen ay sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle 63 merkezde sıcaklık rekoru kırıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son dakika haberine göre; Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'de uzun yıllar mayıs ayı ortalama sıcaklığı 16,7 derece olarak ölçüldü. Bu yıl ise mayıs ayı sıcaklığı 17,6 dereceye yükseldi.

    Türkiye'nin birçok yerinde geçen ay hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti. Mayıs ayında Türkiye'nin 63 merkezinde sıcaklıklar uzun yıllar ortalamalarının üzerinden gerçekleşerek ekstrem değerlerine ulaştı.

    Geçen ay en çok ekstrem sıcaklık rekoru Dalaman, Manavgat ve Milas'ta, en az Bolu ve Boyabat'ta kırıldı. 

    Mayıs ayında yeni ekstrem sıcaklık değerlerinden bazıları şu şekilde oluştu:

    Son dakika haberleri... Mayıs ayında 63 merkezde ekstrem sıcaklık rekoru kırıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sıcak hava dalgası Kuzey Afrika'dan geldi

    İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Öztopal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mayıs ayının 14'ü ile 21'i arası Kuzey Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgası nedeniyle Türkiye'de sıcaklık rekoru kırıldığını söyledi. 

    Bunun normal bir durum olduğuna işaret eden Öztopal, "Bundan sonra da atmosferik rekorlar yaşanacaktır. Atmosferin kendi doğal sürecindeki olay için alınabilecek bir önlem söz konusu değildir." diye konuştu. 

    Doç. Dr. Öztopal, içinde bulunulan iklim değişikliği sürecinde bu tür olayların miktar ve sıklıklarında artışlar beklediğini dile getirerek, şunları kaydetti:

    "Bu zamanlarda da bunun sinyalleri alınmaya başlandı. Atmosfere saldığımız sera gazlarındaki artış sebebiyle atmosferin ortalama sıcaklığı 1 dereceyi geçti ve bu da atmosferin dengesini bozdu. Sonuçta da sıcak hava dalgaları gibi diğer meteorolojik ve hidrolojik afet artışlarına neden oldu. Bu tür afetlerin azaltılması noktasında da sera gazı salımlarının azaltılması elzem bir konu olarak karşımızda durmaktadır. Bu salımları bugün bir anda sıfırlasak bile atmosferin dengesini bulması yüzyılı bulacaktır. Bu durumda da sera gazı salımlarının azaltılması çalışmalarının yanında, iklim değişikliğine uyum çalışmalarına da hız vermek gerekmektedir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow