hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihi çeşmede mahkumlara ait kesici aletler bulundu

    Tarihi çeşmede mahkumlara ait kesici aletler bulundu
    expand
    KAYNAK DHA

    Ulucanlar Cezaevi önündeki 135 yıllık tarihi çeşmeden mahkumlara ait olduğu belirlenen kesici aletler zulası çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Altındağ Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ulucanlar Cezaevi'nin önündeki tarihi çeşme restorasyona alındı. Çeşmenin etrafında kazı çalışması yapan ekipler, çeşmenin hemen yanında bir dönem cezaevinde kalan mahkumlara ait olduğu düşünülen kesici aletler ve oksitlenmiş şişlerin yer aldığı zula buldu. 

    MÜZEDE SERGİLENECEKLER

    Uzun yıllardır tarihi çeşmenin içinde olduğu tahmin edilen aletler, Ulucanlar Cezaevi Müzesi'nde sergilenecek.

    Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, cezaeviyle ilişkili olan eşyaları müzede sergileyeceklerini belirterek şunları kaydetti:

    "Altındağ'da 135 yıllık Hapishane Çeşmesi ile yaklaşık 250 yıllık Öksüzce Çeşmesi'ni restore etmeye başladık. Ulucanlar Cezaevi müzemizin hemen yanındaki Hapishane Çeşmesi'nin restorasyonu sırasında bazı kesici aletler bulundu. Çeşmeden böyle bir şey çıkması bizi oldukça şaşırttı. Uzun yıllardır orada olduğu çok net. Çeşmeden çıkan kesici aletleri Ulucanlar Cezaevi Müzesi'nde bu tür aletlerin sergilendiği alana koyacağız."

    Tarihi çeşmede mahkumlara ait kesici aletler bulundu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÜNLÜ İSİMLERİN EŞYALARI SERGİLENYOR

    Ulucanlar Cezaevi, 1925'ten 2006'ya kadar Türk demokrasi tarihine ve pek çok önemli döneme şahitlik etti. Bülent Ecevit'ten Osman Bölükbaşı'na, Nazım Hikmet'ten Necip Fazıl'a, Yusuf Aslan'dan Muhsin Yazıcıoğlu’na kadar pek çok ismin yolunun geçtiği cezaevinde, aralarında İskilipli Atıf Hoca, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Mustafa Pehlivanoğlu'nun da bulunduğu 19 kişi idam edildi. 1 Temmuz 2006’da kapatılan cezaevi daha sonra restore edilerek müzeye dönüştürüldü. Cezaevindeki o dönemin koşullarına göre düzenlenen müzenin içerisinde mahkum olan ünlü isimlerin kişisel eşyaları da yer alıyor. Ulucanlar Cezaevi Müzesi önündeki Hapishane Çeşmesi'nin kitabesinde ise 1885 yılında yaptırıldığı yazıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow