hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TEOG'un yerine ne gelecek: TEOG standart sınavları

    TEOGun yerine ne gelecek: TEOG standart sınavları
    expand

    TEOG'un yerine ne gelecek sorusunun cevabı şekillenmeye başlıyor: TEOG standart sınavları geliyor. Karar Gazetesi’nden Kenan Butakın’ın haberine göre; Milli Eğitim Bakanlığı merkezi sınav sistemini kaldırmıyor. ÖSYM’nin yeni sınav sistemi olan “açık uçlu sorular” üzerinden yeni bir sınav sistemi üzerinde çalışılıyor. Yeni sınav sistemine dair açıklamalarda bulunan Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hasan Can Oktaylar, Temel Öğretimden mezun olan öğrencinin sınava girmeden de “adrese dayalı” yerleştirme sistemi üzerinden çalışmaların yapıldığını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş sınavlarına dair yaptığı açıklamalardan sonra Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 19 Eylül 2017 tarihinde “TEOG kaldırıldı” açıklamasında bulundu. Yeni sistem için çalışmaların başlayacağını, birkaç gün içerisinde yeni sistemi açıklayacaklarını söyleyen Yılmaz, özel okul temsilcileriyle görüşecek. Karar Gazetesi, Kenan Butakın’ın haberine göre yeni sisteme dair ilk bilgiler gelmeye başladı. Buna göre; merkezi sınav sistemi kaldırılmayacak, iki aşamalı sistem gelecek.

    Kurs ücretleri ne olacak?

    Her okulun standart harfi olacak ve bu harfe okula yerleştirmeler yapılacak

    İki aşamalı sistem: İlk olarak 8’inci sınıftan mezun olan öğrenciler sınava girecek. Sınavda açık uçlu sorular sorulacak. Sınav sonuçlarına göre öğrenciler A, B, C olmak üzere 3 standarta ayrılacak. Kabataş, İstanbul Erkek, Galatasaray, İzmir Fen, Kartal İmam Hatip gibi bazı Anadolu ve Fen liselerinin akreditasyonu ‘A standart’ olacak. Geçtiğimiz yıllarda Anadolu Lisesine dönüştürülen düz liseler ise ‘B standardı’yla akretide edilecek. Meslek liseleri ile teknik meslek liseleri ise ‘C standardı’ kapsamında yer alacak.

    Uzmanlar değerlendiriyor: Yeni sistem nasıl olacak?

    Ortaöğretime dair yapılan sınavlar kalkmıyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ortaöğretimden liseye geçiş ve yerleştirme sistemi de bu standartlara göre yapılacak. MEB yine TEOG gibi merkezi bir sınav yapacak. Ancak 3 okul standardı için ayrı ayrı baraj puanı olacak. Örneğin A standardındaki liselerin baraj puanını geçen öğrenci, internet üzerinden bu akreditasyona sahip istediği okula başvuru yapabilecek. Başvuru, ilgili okul tarafından öğrencinin merkezi sınavda aldığı puana, ortaokul başarı ortalaması, yetenekleri ve katıldığı sosyal faaliyetlerden aldığı puanlar da belli oranda yansıtılacak. Toplam puan yerleştirmede esas alınacak.

    Yeni sınav, taban puanları ve öğrenci performansı etkili olacak

    TEOGun yerine ne gelecek: TEOG standart sınavları

    Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hasan Can Oktaylar bakanlığın masasındaki ilk alternatifin ‘Liselere Giriş ve Yerleştirme Programı’ olduğunu belirterek sistemin detaylarını açıkladı. A, B, C standına ayrılacak fen, Anadolu, İHL sosyal bilimler, meslek liseleri ile teknik liseler için merkezi bir sınav yapılacağını kaydeden Oktaylar, yerleştirmede sınav puanına ek olarak öğrencinin performansıyla ilgili notların da belirleyici olacağını belirtti. Oktaylar, puan hesaplama ve yerleştirmenin nasıl olacağını şöyle anlattı: “İlk olarak lise geçiş sınavı puanı belirleyici olacak. Her liseye başvuru için bir taban puanı belirlenecek. Sorular yeni öğretim programındaki kazanımlar ve konular üzerinde çoğunlukla açık uçlu sorulardan oluşacak. Soruları MEB Ölçme ve Değerlendirme Merkezi hazırlayacak. Ayrıca ortaokul başarı ortalaması, bilim, edebiyat, matematik, kültür-sanat, müzik ve spor alanlarındaki etkinlikler, belge, ödül, madalya, kupa ve sertifika gibi referanslar da etkili olacak. Bu referanslarla birlikte kulüp etkinlikleri, proje çalışmaları ve bilimsel çalışma örnekleri üzerinden de ağırlıklandırma yapılacak. Öğrenciler merkezi sınavdan sonra bu referans belgeleriyle birlikte tercih etmek istediği liselere internet üzerinden başvuracak.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sınava girmeyen veya barajı geçemeyen öğrenci liseye yerleşebilecek mi?

    Oktaylar başvuru yapılan okulun öğrencinin referanslarını MEB’in belirlediği kritere göre puanlayıp onay için dosyayı Bakanlığa göndereceğini söyledi. Bu süreçle ilgili kesin bir kararın olmadığını belirten Oktaylar, doğrudan MEB’in öğrencinin dosyası üzerinden referans puanlaması yapmasının üzerinde de durulduğunu kaydetti. Sınava girmeyen ya da baraj puanını geçemeyen öğrenciler için ise adrese dayalı yerleştirme sistemi üzerinde durulduğu öğrenildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TEOG sınavları ne zaman başladı: Not ortalamaları üzerinden yapılan sınav

    TEOGun yerine ne gelecek: TEOG standart sınavları

    Ortaokuldan Liselere geçiş sistemi farklı isimler altında son 15 yılda devamlı değişti. Sekiz yıllık kesintisiz eğitimle beraber Anadolu Liselerinin "ortaokul" kısımları kapandı. 2004 yılına kadar, "Liseye Geçiş Sınavı" adı altında bir sınavla ortaokul'dan liseye geçiliyordu. 2004 yılında ismi değişti ve OKS oldu. OKS "Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı" demekti. liseye geçiş sistemi 2008 yılına kadar OKS adıyla devam etti. 2008'de SBS (Seviye Belirleme Sınavları) olarak ismi değişen Liseye Geçiş Sistemi, 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren ise TEOG olarak değiştirilmişti. TEOG sınav sisteminde, senede 2 kere merkezi olarak yapılan sınavlarla, öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıflardaki not ortalamaları dikkate alınıp bir değerlendirme yapılıyordu. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow