hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tırtıl istilası her yerde! Bir ile daha sıçradı... Tam 6 bin 500 dekar alanı yediler

    Tırtıl istilası her yerde Bir ile daha sıçradı... Tam 6 bin 500 dekar alanı yediler
    expand
    KAYNAKİHA

    Hem arıcılığa hem tarım arazilerine hem de bölge ekonomisine zarar veren tırtıl istilası bir ile daha sıçradı. Çanakkale, Tekirdağ ve Bursa’dan sonra Bilecik’de de görülen tırtıl istilası için uzmanlar uyarıyor. İşte il il tırtıl istilası görüntüleri…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TEKİRDAĞ'DA ARILAR GERİ DÖNMEDİ!

    Tekirdağ’da ortaya çıkan tırtıl istilasıyla beraber, ayçiçeği tarlalarının ilaçlanması sonrasında kovanlarından çıkan arılar bir daha geri gelmedi.

    Tekirdağ'da geçen hafta ayçiçeği tarlalarında bir anda ortaya çıkan tırtıl istilası sonrasında bölge genelinde dron ile ilaçlama çalışması başlatıldı. İlaçlama çalışmaları sonrasında Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesine bağlı Yukarı Kılıçlı Mahallesi'nde yaşayan arı yetiştiricisi Osman Korkut'a ait kovanlardan çıkan arılar bir daha geri dönmedi. Arılarının telef olduğundan endişe eden Korkut, çok büyük kayıplarının olduğunu, yetkililerin bir an önce duruma çare bulmasını istedi.

    “Su candır arı hayattır”

    Arı yetiştiricisi Osman Korkut yaptığı açıklamada, “Arıların meraya gittiğini görüyorsun ama döndüğünü görmüyorsun. 30 çıtalık arılar 14-15 çıtaya düştü. Bu bal veriminde büyük bir oranda kayıp demektir. Sağım yapmadık. Şu an bal sulu. Sağım yapılacak vaziyette değil. Balın olgunlaşması lazım. Allah nasip ederse giden arılar geri gelirse kovanlar dolacak. Biz de sağım yapmış olacağız. Bu tırtıl meselesi çıkalı 5-6 sene oldu. Bu sene patlak verdi. Arıcı arısını kollamaya çalışır. Çiftçi malını kollamaya çalışır. Şu mantığı unutmayalım. Su candır, arı hayattır” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÇANAKKALE'DE TARLANIN YÜZDE 60'INI YEDİ

    Trakya Bölgesi’nde ve Çanakkale’nin Yenice ilçesinde ekili olan tırtıllar, tarım arazilerinde bitkilerin yapraklarını yiyerek ciddi zararlar oluşturuyor.

    Çanakkale'nin Yenice ilçesine bağlı Bekten, Davutköy ve Torhasan köylerinde tarım alanlarında ekili bulunan kapya biberi, yonca ve mısır tarlarını istila eden çayır tırtılları bitkilerin yapraklarını yiyerek zarar veriyor. Çanakkale İl Tarım Müdürlüğüne bağlı ekipler tırtıl tespit edilen tarlalarda ilaçlama çalışmaları gerçekleştiriyor.

    Bekten köyünde kapya biber yetiştiriciliği yapan İsmail Bülbül, tarlasının yüzde 60'ını çayır tırtıllarının yediğini belirterek, “Bu sene tırtıllar 13 dönüm kapya biber tarlamın yüzde altmışını yediler. Bu konuda devletimizin bize yardımcı olmasını istiyoruz. Bu tırtılları nasıl yok edebiliriz. Şu anda tırtıllar biberlerin her tarafını sarmış yapraklarını yediler bir şey kalmadı. Bilmiyorum nasıl olacak nasıl gidecek. Mısır ve yonca tarlalarımızı da tırtıllar bastı. Oralardan da mağduruz. Herkes ilaçlama bekliyor. Bilmiyorum nasıl ilaçlanacak onu da bilmiyoruz bir yardım bekliyoruz” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tırtıl istilası her yerde Bir ile daha sıçradı... Tam 6 bin 500 dekar alanı yediler

    BURSA'DA TARIM ALANLARI RİSKTE

    Trakya ve Marmara bölgesinde yaşanan çayır tırtılı istilası Bursa'ya da sıçradı. Orhaneli ilçesinde tırtıl böceği ayçiçeği tarlalarının ardından sebze ve meyve yapraklarına da sıçradı. Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri köylere giderek inceleme başlattı.
     

    Trakya'da özellikle ayçiçeği tarlalarında görülen zararlı tırtıl böceği diğer sebze ve meyvelerin yapraklarına da sıçradı. Son olarak Orhaneli'ye bağlı Koçu, Başköy, Süleymanbey ve Karıncalı mahalleleri ayçiçeği başta olmak üzere, yulaf, patlıcan, salatalık, soğan gibi sebze ve meyvelerde zararlı popülasyonu arttı. Ürünlerin yapraklarını yiyip tehdit eder boyutlara ulaşan tırtıllar için tarım ve orman yetkilileri harekete geçti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tırtıl istilası her yerde Bir ile daha sıçradı... Tam 6 bin 500 dekar alanı yediler

    BİLECİK'TE 6 BİN 500 DEKAR AYÇİÇEĞİ ZARAR GÖRDÜ

    Bilecik'in bazı ilçelerindeki köylerde yaklaşık 6 bin 500 dekar ayçiçeği tarlasını çayır tırtılı musallat olurken, İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı 50 personelden oluşan 10 ekip köyleri gezerek çiftçilere ilaçlama konusunda eğitim veriyor.

    Bilecik'te ayçiçeğini etkileyen tırtıl popülasyonu yoğun olarak merkeze bağlı köyler, Gölpazarı ve Osmaneli ilçesinde kendini gösterdi. Yaklaşık bir hafta önce Bilecik'in Gölpazarı ilçesinde görülen çayır tırtılının, tüm ovaya yayılmasından korkuluyor. Bölge halkı tarlalarına dronla ilaçlama yapamazken, traktör ile ilaçlama da mahsule zarar veriyor.Üretici Selçuk Eker, çayır tırtılı denilen vakanın Trakya'dan başlayarak Marmara Bölgesi'nden Gölpazarı'na kadar uzandığı belirtti. Eker, "Erken tanı her zaman için önemli. Arazimi sürekli geziyorum ve arazimin içinde bulunan yaprakların yanıklığı kafamda soru işareti bıraktı. Ben de gerekli araştırmalarımız yaptım, Erken teşhisimi gerçekleştirdim. Dün ilk ilaçlamamı yaptım. Bazı kurtların öldüğü, bir bölümünün kaldığını gördüm. Buradan çiftçilere seslenmek istiyorum; azı zarar olsun bırakın ama çoğunu kurtarın. Traktörle ezin gerekirse. Bu illetten bu şekilde kurtulabilirsiniz. Ben iyi ki ilaçlamışım, tavsiye ediyorum, muhakkak ilaçlayın” dedi.
     Tırtıl istilası her yerde Bir ile daha sıçradı... Tam 6 bin 500 dekar alanı yediler

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow