hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Trans Anatolia seferleri yolda

    Trans Anatolia seferleri yolda
    expand

    Yeni turizm projelerini Doğu Ekspresi’nde anlatan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Anadolu’ya turistik yeni tren seferleri müjdesi verdi. Havalimanına müze yapılacak ve bazı tarihi eserler de yurt dışında sergilenecek...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doğu Ekspresi’nin albenisi her geçen gün artıp, artan talep nedeniyle bilet bulmak adeta imkansız hale gelmişken, ufukta Anadolu’nun bağrındaki tarihi ve turistik yerleri daha fazla insana açacak yepyeni bir proje görünüyor...

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan’la yanyana gelerek bütün Anadolu’da sadece bu iş için projelendirilmiş turizm odaklı yeni tren seferlerinin hayata geçirilebileceğini söylüyor.

    Ersoy, Doğu Ekspresi’nin Erzurum-Kars bacağında Sarıkamış’a giderken sadece bu düşüncesini değil diğer projelerini ve hedeflerini de geziye katılan gazetecilerle paylaşıyor. Mesela turizm eğitimi...

    Trans Anatolia seferleri yolda

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Turizm Bakanı, Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladıkları protokolün detaylarını şöyle anlatıyor:

    - Turizmde ara elemanların eğitim kalitesinin yükselmesi gerekiyor. MEB ile protokol imzaladık. Türkiye’deki 76 Turizm Meslek Lisesi’nden ilk aşamada 11’i adeta koleje dönüşüyor. Talebe göre sayı yükselecek.

    Ersoy söz konusu 11 lisede müfredatın değişeceğini belirtti:

    - Müfredat, otel sahiplerinden gelecek önerilere göre değişecek. Öğrencilerin eğitimi otellerde sürecek. Öğrenciler 15 Nisan’da otellere girecek, 15 Ekim’e kadar otelde olacak. Kış döneminde otellerin üst düzey yöneticileri de derslere girecek.

    Yabancı dil eğitiminin de öne çıkacağını vurgulayan Ersoy, bu öğrencilerin turizm alanında kalmaması halinde bile nitelikli iş gücünün artışına katkı sağlayacağını dile getiriyor:

    - İngilizce ve Rusça zorunlu dil olacak. Almanca, Fransızca, Çince, Arapça seçmeli ders olacak. Bu dillerden biri, 3’üncü olarak seçilecek. Yani, 4 yıllık eğitimin sonunda öğrenci 3 yabancı dil öğrenecek.

    Ersoy, Bu sistemde öğrencilerin birinci sınıftan itibaren maaş almaya başlayacağına işaret ediyor:

    - Öğrencilerin maaşları, lise 1’ler için stajyer aylığı çarpı 1.25, lise 2’ler için çarpı 1.50, lise 3’ler için çarpı 1.75, son sınıflar için çarpı 2 şeklinde hesaplanacak. Maaşları otel sahipleri ödeyecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eser çıkarması

    Sanat ve sanatçıya ağırlık veren bir tanıtım çalışması içinde olacaklarını dile getiren Ersoy, Topkapı Müzesi’ndeki kimi eserlerin çeşitli ülkelerde sergileneceğini söyledi. Bu çerçevede ilk sergi 19 Mart’ta Japonya’da gerçekleşecek. Tokyo ve Kyoto şehirlerindeki sergiye ayrıca Do&Co tarafından hazırlanacak Anadolu gastronomi köşeleri ve sunumları da eşlik edecek.

    Sömestir tatiline kış turizmi ayarı

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un sömestir tatilini zamana yayma konusunda kendisinden fikir aldığını bildirdi:

    - Sayın Bakan, sömestir tatilini zamana yaymanın turizme etkisi konusunda fikrimizi sordu. Böyle bir adım kış turizmi açısından elbette iyi olur.

    Milli Eğitim Bakanlığı ile konunun detaylarını konuşacaklarını belirtti:

    - Okulların hepsi aynı tarihte sömestir tatiline çıkmak yerine, tarihleri farklılaştırılırsa turizme de olumlu etkisi olur.

    Havalimanına müze geliyor

    Bakan Ersoy, THY’nin yurt dışı yolcularının 3’te birinin transit olduğuna dikkat çekti:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - İGA ile protokol imzaladık. İstanbul Havalimanı’nda bir müze açacağız. Transit yolcuların ülkemizin kültürel varlıklarından örnekleri görmesini sağlayacağız.

    46 milyon turist geldi

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2018’de turistlerin Türkiye’ye kişi başına 647 dolar bıraktıklarını belirtti:

    - Hedefimiz bu yıl kişi başına harcamayı 710 dolara çıkarmak. Sektörün turizm gelirinin ölçerken geceleme başına geliri dikkate alması gerektiğini vurguladı:

    - 2017’de geceleme başına gelir 63.2 dolardı. 2018’de 65.5 dolara çıktı. Yani, gelen turist sayısının yanı sıra gelirde de iyileşme söz konusu. Bu yıl geceleme başına gelirin 72-73 dolara çıkmasını hedefliyoruz.

    Trans Anatolia seferleri yolda

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçen yıl yurt dışında yerleşik Türkler dahil 46.1 milyon turistin geldiğini kaydetti:

    - Bu yıl 52.5-53 milyon turisti ülkemizde ağılamayı bekliyoruz. İlk işaretler de bu rakama ulaşabileceğimizi gösteriyor.

    10 milyar dolar gastronomiden

    Mehmet Nuri Ersoy, turizm gelirlerinden otellere düşen paya işaret etti:

    - Otellerin geliri 10 milyar dolar civarında. Gastronomiye, yani yeme-içme sektörüne düşen pay da 5 milyar dolar. Gastronomi gelirinin de 10 milyar doları bulması gerekiyor. Yani, konaklamayla eşitlenmeli. Önümüzdeki dönemde gastronomi gelirini artırmaya dönük tanıtıma ağırlık vereceğiz.

    Kaynak: Mete Belovacıklı - Milliyet

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow