hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hadi ipucu sorusu 16 Ocak: Astronomi Birliği tarafından tanınan kaç takımyıldız vardır?

    Hadi ipucu sorusu 16 Ocak: Astronomi Birliği tarafından tanınan kaç takımyıldız vardır
    expand

    Hadi 16 Ocak 2019 ipucu sorusu astronomi tutkunlarının ilgilendiği bir alan üzerinden geldi. Uluslararası Astronomi Birliği tarafından tanınan takımyıldızlarının sayısı bugünün Hadi’sinde yarışmacılara ipucu olarak verildi. Peki, 16 Ocak’taki Zor Hadi’nin ipucu sorusu ve yanıtı nedir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hadi ipucu yarışmacıları oldukça zorlayacak bu akşamki programda önemli bir yanıt niteliğinde olacak. Astronomi takipçilerinin ilgili olduğu bir alan üzerinden sorulacak zor soruda takımyıldızı asyısı yarışmacılara sorulacak. İşte günün Hadi ipucu sorusu ve o sorunun yanıtı…

    TAKIMYILDIZI NEDİR?

    Takımyıldız, gökyüzünün (veya gök kürenin) bölündüğü 88 alandan her birine verilen isimdir. Terim genellikle, yanlış bir biçimde, görünüşte birbiriyle ilgili gözüken yıldız gruplarını tanımlamak için kullanılır.

    Bazı ünlü takımyıldızlar, çeşitli nesnelere benzetilen parlak yıldız düzenlerine sahiptir. Örnek olarak, bir avcı figürünü çağrıştıran Avcı Takımyıldızı (Orion) ve aslan figürü çağrıştıran Aslan Takımyıldızı (Leo) verilebilir.

    Eski gök bilimciler bu şekilleri efsanelerdeki belirli hayvanlara ve kahramanlara benzetmiş ve bunların tanrılarca gökyüzüne çıkarıldıklarına inanmışlardır. Takımyıldızların büyük bölümünü, eski Yunanlar ve Romalılar adlandırmıştır, ama onlar da bu adları Babilliler'den almış olabilirler. Takımyıldızların oluşturduğu bu şekiller geceleri gökyüzünde incelenecek olursa, gözlemlenen şekillerin benzetilen nesnelerle arasındaki ilişkiyi fark etmek kolay olmayabilir

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ADLARINI NEREDEN ALIYORLAR?

    Yıldızların eski adları, ait oldukları takım yıldızlarla özdeşleştirilmiş mitolojik şekillerdeki konumlarını hatırlatıyordu: Aslan'ın gözü, Büyük Ayı'nın kuyruğu gibi. En parlak yıldızlar, çoğu Arapça kökenli olan özel adlarını korumuştur: Sirius, Rigel, Aldebaran, Deneb...

    Takımyıldızların bazılarının ve Güneş’in kendi mitleri bulunur.[6] Bunların ölülerin ruhu ya da tanrılar oldukları düşünülürdü. Örneğin Umacı yıldızının Gorgon Medusa’nın gözünü temsil ettiğine inanılırdı.

    1603'te, Alman J. Bayer, Uranometria'sında, o zamandan bu yana evrensel olarak benimsenen basit ve akılcı bir adlandırma sistemi ortaya attı. Her takımyıldızda, en parlak yıldıza α ile, parıltı derecesi bundan hemen sonra gelen β ve bunu izleyen γ ile (... vb) belirtildi. Yunan alfabesi tükendiğinde, Latin alfabesi, sonra da sayılar kullanıldı. Sonunda yalnız en parlak yıldızlar adlandırılır oldu. Astronomi aletleriyle görülebilen ve fotoğrafı çekilebilenlerin, referans kataloglarındaki sıra numaralarıyla yetinilmektedir. Bir yıldızın uluslararası adı, bunu belirten harf veya sayının arkasına, ait olduğu takım yıldızının Latince adının genitifi veya resmî kısaltması konarak elde edilir; α Ursa Major veya α UMa…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HADİ İPUCU SORUSU 16 OCAK 2019

    Gökyüzündeki yıldızlara bakıp hayal kuran hadiciler burada mı? Eğer sen de gökyüzündeki yıldızların şekillerine bakıp hayaller kuruyorsan, gök bilimcilerin izindesin demektir. Antik çağlardan bu yana mitolojik kişiler ve hayvanlarla ilişkilendiren takım yıldızlar, gökyüzünü parçalara böler. Peki, günümüzde Uluslararası Astronomi Birliği tarafından tanınan kaç takımyıldız vardır? Biliyor musun sevgili hadici?

    İPUCU CEVABI

    88 takımyıldızı…

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow